Γαϊδουράγκαθο: Ανακάλυψε τις θεραπευτικές του ιδιότητες!

0 Comment

milkthistle

  Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα ακανθώδες φυτό που φύεται στη Νότια Ευρώπη. Χρησιμοποιούνται κυρίως οι σπόροι από τα άνθη του που μαζεύονται το καλοκαίρι όταν έχουν ξεραθεί πλήρως. Τα υπόλοιπα μέρη του φυτού έχουν μικρή περιεκτικότητα σε δραστικές ουσίες. Η κύρια δραστική ουσία είναι η σιλιμαρίνη.

  Ο Διοσκουρίδης συνιστά το γαϊδουράγκαθο για την επούλωση πληγών τον καθαρισμό του αίματος, την αποτοξίνωση, την αύξηση γάλακτος στις γυναίκες που θηλάζουν και στη μελαγχολία.

  Η παράδοση θέλει σταγόνες από το γάλα της Παρθένου Μαρίας να πέφτουν στα φύλλα του γαϊδουράγκαθου και γι’ αυτό να ονομάζεται και Milk thistle (αγκάθι με γάλα) ή Mary thistle (αγκάθι της Μαρίας).

  Η σιλιμαρίνη βοηθά στην αναγέννηση των ηπατικών κυττάρων, καθώς:

1. Τα προστατεύει από τις τοξίνες που προσπαθούν να εισχωρήσουν σ’ αυτά ή εξουδετερώνουν τις ήδη υπάρχουσες.
2. Ενεργοποιούν την πρωτεϊνική σύνθεση σε αυτά, με αύξηση της δραστηριότητας του DNA-RNA, δηλ. του γενετικού υλικού.

Θεραπευτικές δράσεις

  Στη βοτανοθεραπεία, το γαϊδουράγκαθο είναι το κύριο βότανο που χρησιμοποιείται για την προστασία του ήπατος από φλεγμονές, αλκοόλ, χημειοθεραπείες. Μπορεί να χορηγηθεί σε προβλήματα της χοληδόχου κύστης, καθώς αυξάνει τη ροή της χολής από το ήπαρ και την χοληδόχο κύστη. Μετά από κατανάλωση αλκοόλ βοηθά στη μείωση των ηπατικών βλαβών που έχουν προκληθεί. Μερικές σταγόνες μητρικού βάμματος ή ένα αφέψημα με γαϊδουράγκαθο αποτοξινώνει μετά από χημειοθεραπεία ή χρήση αντιβιοτικών.

  Η επίσημη γερμανική φαρμακοποιία αναγνωρίζει τα τιτλοδοτημένα εκχυλίσματα σπόρων γαϊδουράγκαθου ως άριστο θεραπευτικό για πεπτικές διαταραχές, λιπώδη διήθηση και αποτοξίνωση του ήπατος, προβλήματα της χοληδόχου κύστεως, τροφικές δηλητηριάσεις (ειδικά από μανιτάρια) αλκοολισμό, ανορεξία.

  Πρόσφατα ανακαλύφθηκε η συμβολή του στη μείωση της χοληστερίνης και το μεταβολικό σύνδρομο. Χρησιμοποιείται ακόμη ως δυναμωτικό του εγκεφάλου και αντικαταθλιπτικό.

  Η διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου επιβαρύνει το γαστρεντερικό σύστημα και καλό θα είναι δυο φορές το χρόνο να κάνουμε μια κούρα αποτοξίνωσης χρησιμοποιώντας ένα μείγμα γαϊδουράγκαθου, αγκινάρας και πικραλίδας, καθώς τα τρία αυτά βότανα έχουν συνεργιστική δράση.

  Η λήψη αυτού του μείγματος μαζί με άφθονο καθαρό νερό «ξεπλένει» τις τοξίνες και αποσυμφορεί τα όργανα αποτοξίνωσης (συκώτι, νεφρά), με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η υγεία μας και να αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής!

 

Δείτε σχετικά προϊόντα εδώ.

 

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο