Σπαστική κολίτιδα και προβιοτικά, μπορούν να βοηθήσουν;

0 Comment

Σπαστική κολίτιδα και προβιοτικά, μπορούν να βοηθήσουν;

Η σπαστική κολίτιδα, η αλλιώς γνωστή και ως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αποτελεί μια από τις πιο συχνές γαστρεντερικές παθήσεις. Εάν και τα ακριβή της αίτια δεν έχουν εξακριβωθεί, φαίνεται πως τα προβιοτικά μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των συμπτωμάτων και στη καλύτερη διαχείριση της νόσου.

 

Αιτίες

Η παθοφυσιολογία του ευερέθιστου εντέρου δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστή. Η άποψη που με βεβαιότητα υποστηρίζεται σήμερα είναι ότι πρόκειται για κινητικού τύπου διαταραχή του εντέρου, που δεν οφείλεται σε οργανικό πρόβλημα. Η επιστημονική έρευνα της τελευταίας δεκαετίας δείχνει ότι το ψυχολογικό στρες, οι τροφικές δυσανεξίες και αλλεργίες, οι αλλαγές στην εντερική χλωρίδα ή κάποια εντερική λοίμωξη εμπλέκονται στην εμφάνιση του συνδρόμου.

 

Συμπτώματα

Το ΣΕΕ εκδηλώνεται με πολλαπλά συμπτώματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο πόνος και η δυσφορία στην κοιλιά, η μη φυσιολογική λειτουργία κενώσεως του εντέρου (διάρροια, δυσκοιλιότητα ή εναλλαγή αυτών των δύο) και ο μετεωρισμός.

 

Αντιμετώπιση

Επειδή πρόκειται για νόσο με χρόνιο χαρακτήρα, δεν υπάρχει κάποια «μαγική» και οριστική θεραπεία. Σε υψηλό ποσοστό ατόμων με ΣΕΕ παρατηρείται υποχώρηση των συμπτωμάτων, όταν καταφέρουν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

Διατροφή

Η εφαρμογή κατάλληλης διατροφής είναι δυνατόν να ελαχιστοποιήσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Δεν υπάρχουν ειδικές δίαιτες για το ΣΕΕ, ωστόσο καλό είναι να αποφεύγονται τροφές όπως τα όσπρια, το λάχανο, τροφές με λακτόζη και φρουκτόζη, τα γαλακτοκομικά, ο καφές και το αλκοόλ. Επιπλέον, συνιστώνται η λήψη ικανής ποσότητας νερού, επαρκείς ώρες ύπνου, η τακτική σωματική άσκηση και η διαχείριση του άγχους.

Προβιοτικά

Η χορήγηση προβιοτικών, όπως καταδεικνύουν πολυάριθμες κλινικές μελέτες, είναι ωφέλιμη στη διατήρηση υγείας του εντέρου και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ασθενών με ΣΕΕ.

Probi Digestis

Το Probi Digestis® είναι το μοναδικό σκεύασμα που κάθε κάψουλα περιέχει 10 δισεκατομμύρια στελέχη προβιοτικού Lactobacillus plantarum 299v, που συμβάλλει στην αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας και παρέχει άμεση αποδρομή των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο