Νεότερα δεδομένα για την αιτιολογία του Ευερέθιστου Εντέρου!

0 Comment

euerethisto

Οι ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ/ IBS) παρουσιάζουν επεισόδια κοιλιακής δυσφορίας ή/και πόνου σε συνδυασμό με διαταραχή των συνηθειών του εντέρου και μετεωρισμό (φούσκωμα). Αυτά τα συμπτώματα επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και μειώνουν την παραγωγικότητα στην εργασία. Οι ασθενείς με ευερέθιστο έντερο επισκέπτονται περισσότερο τους ιατρούς, υποβάλλονται σε περισσότερα διαγνωστικά τεστ και εξετάσεις, καταναλώνουν περισσότερα φάρμακα και νοσηλεύονται συχνότερα σε σύγκριση με όσους δεν πάσχουν από ΣΕΕ.

Συνήθως ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τις συνήθειες του εντέρου που επικρατούν. Έτσι, υπάρχει το ευερέθιστο έντερο στο οποίο επικρατεί η διάρροια (IBS-D), αυτό στο οποίο επικρατεί η δυσκοιλιότητα (IBS-C) και αυτό που οι δύο καταστάσεις εναλλάσσονται μεταξύ τους (IBS-M).  

Η αιτιολογία του ΣΕΕ δεν είναι επαρκώς κατανοητή και δεν υπάρχει διαγνωστικό τεστ ή αποτελεσματική θεραπεία για αυτό. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια για καλύτερη κατανόηση της παθοφυσιολογίας του ευερέθιστου εντέρου με στόχο να αναπτυχθούν νέες διαγνωστικές εξετάσεις και αποτελεσματικότερες θεραπείες.

Ευερέθιστο έντερο και Αιτίες

Είναι ήδη γνωστό ότι στην αιτιολογία του ευερέθιστου εντέρου συμμετέχουν γενετικοί/κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες, η διατροφή, το μικροβίωμα του εντέρου και η εντερική φλεγμονή. 

Κληρονομικότητα

Πιο συγκεκριμένα, μελέτες σε διδύμους έχουν επιβεβαιώσει την κληρονομικότητα, αν και δεν έχουν έως τώρα αναγνωριστεί ποια γονίδια αυξάνουν πραγματικά τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου. Επιπλέον, δεν  υπάρχει πειστική απόδειξη ότι οι ασθενείς πάσχουν από τροφική αλλεργία ή έστω δυσανεξία σε κάποια τροφή, με το ευεργετικό αποτέλεσμα της αλλαγής της διατροφής να αποδίδεται στην πτωχή απορρόφηση υδατανθράκων και φυτικών ινών. 

Μικροβίωμα εντέρου

Σε ότι αφορά το μικροβίωμα του εντέρου, έχουν αναφερθεί διαφορές μεταξύ των ασθενών και υγιών, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να συσχετισθούν τα συμπτώματα με συγκεκριμένο μικροβιακό πληθυσμό. Η εντερική φλεγμονή τέλος, παίζει σημαντικό ρόλο σε μια μεγάλη υποομάδα ασθενών με ευερέθιστο έντερο, αυτούς που εμφανίζουν τα συμπτώματα μετά από λοίμωξη (μεταλοιμώδες ευερέθιστο έντερο).

Διαταραχή στα ενδοκρινικά κύτταρα

Τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί από την επιστημονική κοινότητα ότι οι ασθενείς με ΣΕΕ παρουσιάζουν διαταραχή σε κάποια κύτταρα του εντερικού σωλήνα, των οποίων κύρια λειτουργία είναι η παραγωγή και έκκριση χημικών διαβιβαστών. Τα κύτταρα αυτά ονομάζονται ενδοκρινικά και ο αριθμός τους είναι μειωμένος στους ασθενείς που πάσχουν από ΣΕΕ. 

Αυτό αποδίδεται σε μειωμένη παραγωγή ενδοκρινικών κυττάρων από τα αρχέγονα κύτταρα του πεπτικού ως αποτέλεσμα της επίδρασης όλων των ανωτέρω παραγόντων. Είναι δε, αυτή η διαταραχή στα ενδοκρινικά κύτταρα που εξηγεί την ανάπτυξη σπλαχνικής υπερευαισθησίας, τη διαταραχή στην εντερική κινητικότητα και τις εντερικές εκκρίσεις στους ασθενείς με ευερέθιστο έντερο.

Τα επόμενα χρόνια φαίνεται ότι η έρευνα στο ευερέθιστο έντερο θα στραφεί σε τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να επηρεάσουμε το μήνυμα στα αρχέγονα εντερικά κύτταρα για να αποκατασταθεί ο αριθμός και η καλή λειτουργία των ενδοκρινικών κυττάρων του πεπτικού.

Πολλά είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι η γλουταμίνη είναι απαραίτητη για την εντερική λειτουργία, ενώ η έλλειψή της αναστέλλει την ανάπτυξη και διαφοροποίηση των εντερικών κυττάρων. Η χημική δομή της παρέχει στα εντεροκύτταρα και στα αμυντικά κύτταρα του οργανισμού τις απαραίτητες ουσίες (άνθρακα, νιτρώδη) για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. The possible role of gastrointestinal endocrine cells in the pathophysiology of irritable bowel syndrome. El-Salhy MHausken TGilja OHHatlebakk JG. Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2017 Feb;11(2):139-148.
  2. Randomised placebo-controlled trial of dietary glutamine supplements for postinfectious irritable bowel syndrome. Zhou Q, Verne ML, Fields JZ, Lefante JJ, Basra S, Salameh H, Verne GN. Gut. 2018 Aug 14. 

 

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο