6+1 αλήθειες για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

0 Comment

 Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα, αποτελεί μια φλεγμονώδη νόσο η οποία αφορά την κινητικότητα του εντέρου, η οποία συνοδεύεται από μια σειρά επώδυνων και ενοχλητικών συμπτωμάτων. Σύμφωνα με αναφορές περίπου 5-10% του πληθυσμού πάσχει από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αφορά σχετικά νεαρά άτομα ηλικίας 20-45, ενώ είναι πιο συχνή η εμφάνιση του μεταξύ γυναικών. Τι ισχύει όμως για το ευερέθιστο έντερο και τον τρόπο αντιμετώπισής του;

   Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συνδέεται με ψυχολογικά αίτια. Σύμφωνα με μελέτες, το άγχος αποτελεί κύριο αιτιολογικό παράγοντα για την εμφάνιση του IBS. Τα περισσότερα άτομα φαίνεται να παρουσιάζουν κάποιου βαθμού ψυχολογικά συμπτώματα, όπως αγχώδεις διαταραχές ή κατάθλιψη.

   Η κακή διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεια του ευερέθιστου εντέρου. Δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες η οποία δεν διατηρεί την υγεία και ακεραιότητα του βλεννογόνου του εντέρου, σε συνδυασμό με την όποια κληρονομική προδιάθεση, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της κινητικότητας του εντέρου και την εμφάνιση φουσκώματος, πόνου, κράμπας, διάρροιας ή και δυσκοιλιότητας.

   Η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το έντερο επηρεάζεται. Καθώς η ανεκτικότητα σε πολλά τρόφιμα ή ακόμη και ομάδες τροφίμων επηρεάζεται το άτομο, αναγκάζεται να αφαιρέσει πολλά τρόφιμα από το καθημερινό του διαιτολόγιο. Σε συνδυασμό και με τη αυξημένη αποβολή (διάρροια) ή/και μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το βλεννογόνο του εντέρου, κρίνεται απαραίτητη η χρήση αποκατάσταση της λειτουργίας του εντέρου και η ενίσχυση της διατροφής του ατόμου. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε άτομα που μπορεί να έχουν δυσανεξία σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά (λακτόζη, γλουτένη).

  Η άσκηση βοηθάει σημαντικά στη διατήρηση και αποκατάσταση της κινητικότητας του εντέρου. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από διαταραχές στην κινητικότητα και στις συνήθειες του εντέρου, χωρίς να υπάρχει οργανικό αίτιο. Η συστηματική άσκηση, ιδιαιτέρως η αερόβια, συμβάλλει στον ομαλό εντερικό τόνο και αποκαθιστά τη δράση του πεπτικού συστήματος (υπερκινητικότητα ή ατονία).

   Η λήψη προβιοτικών αποτελεί βασικό άξονα της θεραπείας της σπαστική κολίτιδας. Τα προβιοτικά και συγκεκριμένα στελέχη του γένους Lactobacillus acidophilus kai Bifidobacterium, βοηθούν στην αποκατάσταση του εντερικού βλεννογόνου, ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου (δυσκοιλιότητα και διάρροια) και βελτιώνουν τη διαδικασία της πέψης. Η λήψη τους είναι επωφελής τόσο σε περιόδους ύφεσης, όσο και και σε περιόδους έξαρσης των συμπτωμάτων.

  Αυξημένη λήψη φυτικών διαλυτών και αδιάλυτων εξασφαλίζουν καλή γαστρεντερική λειτουργία. Ιδιαίτερα τα άτομα που παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα θα πρέπει να εντάξουν στη διατροφή τους καθημερινά ~30γρ. φυτικών ινών, διαλυτών και αδιάλυτων. Η λήψη τους βοηθά στην αύξηση του όγκου των κοπράνων, ομαλοποιώντας την πεπτική λειτουργία. Σύμφωνα με μελέτες ο λιναρόσπορος και το ψύλλιο (Psyllium husk) βοηθούν σημαντικά στη αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητα, του κοιλιακού άλγος και φουσκώματος.

   Αποφυγή ερεθιστικών για το έντερο ουσιών. Ερεθιστικές είναι οι ουσίες που επηρεάζουν την κινητικότητα του εντέρου όπως είναι η νικοτίνη, η καφεΐνη και το μαύρο τσάι ή οποιαδήποτε ουσία μπορεί και μέσω παρατήρησης έχει εντοπιστεί.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα διατροφής τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση του ευερέθιστου εντέρου.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο