Δυσανεξία στη λακτόζη

0 Comment

  Σύμφωνα με μελέτες τα 2/3 του πληθυσμού παρουσιάζουν κάποιου βαθμού δυσανεξία στη λακτόζη, ενώ πολλοί το αποκαλούν αλλεργία στη λακτόζη. Με εξαίρεση την Ευρώπη, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Αμερικής, της Αφρικής και κυρίως της Ασίας παρουσιάζουν μειωμένη δραστικότητα του ενζύμου που μεταβολίζει τη λακτόζη, που ονομάζεται λακτάση.

   Εάν και όρος δυσανεξία δημιουργεί μία αρνητική αίσθηση, η δυσανεξία στη λακτόζη αποτελεί μία ακίνδυνη κατάσταση για την υγεία, η οποία αντιμετωπίζεται εύκολα.

Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη

   Η λακτόζη αποτελεί έναν απλό υδατάνθρακα (δισακχαρίτης) ο οποίος περιέχεται κατά κύριο λόγο στα γαλακτοκομικά και σε μικρότερο βαθμό στα τυροκομικά προϊόντα. Η πέψη της λακτόζη από τον οργανισμό, γίνεται με την βοήθεια ενός ενζύμου, της λακτάσης η οποία εκκρίνεται στο λεπτό έντερο.

   Σε περίπτωση μειωμένη δραστικότητας της λακτάσης ή και πλήρους ανεπάρκειάς της, τότε η λακτόζη διέρχεται τον εντερικό σωλήνα χωρίς να μπορεί να διασπαστεί και να απορροφηθεί από τις λάχνες του εντέρου. Το αποτέλεσμα είναι να ζυμώνεται στο παχύ έντερο από τα βακτήρια που αποικίζουν τη τοπική μικροχλωρίδα και έτσι να παράγονται αέρια, τυμπανισμός και να δημιουργείται πόνος και δυσφορία. Πολλές φορές η δυσανεξία στη λακτόζη προκύπτει λόγω άλλων ασθενειών, όπως είναι το ευερέθιστο έντερο, η νόσος του Crohn καθώς και λόγω γαστρεντερίτιδας.

Διάγνωση

   Η διάγνωση γίνεται με διαγνωστικά τεστ που βλέπουν το ρυθμό διάσπασης της λακτόζης σε γλυκόζη στο αίμα, μετά από κατανάλωση τροφίμου που περιέχει λακτόζη.

Συμπτώματα

   Τα συμπτώματα, εφόσον υπάρχει, δυσανεξία γίνονται εμφανή στο πρώτο μισάωρο μετά τη λήψη λακτόζης και μπορεί να διαρκέσουν από 2 έως 6 ώρες. Συνήθως εκδηλώνεται με φούσκωμα, τυμπανισμό, κοιλιακό πόνο, ναυτία, εμετός, κολικούς, αέρια ακόμη και διάρροια.

   Τα συμπτώματα είναι δοσοεξαρτώμενα, δηλαδή, μετά από μεγάλη κατανάλωση λακτόζης, τα συμπτώματα μπορεί να είναι χειρότερα. Με την ζύμωση των γαλακτοκομικών, η λακτόζη μειώνεται. Για το λόγο αυτό τα γιαούρτια και τα τυροκομικά προϊόντα είναι συνήθως πιο εύκολα ανεκτά.

Τι κινδύνους ενέχει

   Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν αποτελεί μια επικίνδυνη για την υγεία κατάσταση. Η λακτόζη αποτελεί την κύρια τροφή των βρεφών, μέσω του μητρικού γάλακτος και των παιδιών. Όταν η δυσανεξία εμφανιστεί σε μικρή ηλικία, τότε ενδεχομένως εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα να επηρεάζει δυσμενώς την ανάπτυξη του παιδιού. Στους ενήλικες η λακτόζη δεν αποτελεί κύρια πηγή ενέργειας, συνεπώς, δεν υπάρχει πρόβλημα ακόμη και εάν δεν καταναλωθεί.

   Η μειωμένη πρόσληψη λακτόζης και η αποχή από γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα μπορεί να οδηγήσεις σε έλλειψη βιταμίνης D, ριβοφλαβίνης, ασβεστίου και πρωτεΐνης.

Θεραπεία

   Δεν υπάρχει θεραπεία της δυσανεξίας στη λακτόζη. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσετε/ αποφύγετε τα συμπτώματα, χωρίς αυτό να επιβαρύνει την υγείας σας.

Διατροφή

   Η λακτόζη, πέρα από τις κοινές πηγές γαλακτοκομικών ή τυροκομικών, μπορεί να βρίσκεται κρυμμένη σε πολλά προϊόντα. Για το λόγο αυτό θα ήταν χρήσιμο να διαβάζετε τη διατροφική ετικέτα. Στο εμπόριο πλέον υπάρχει μεγάλη ποικιλία από γάλατα με τη σήμανση “ ελεύθερο λακτόζης” (lactose free).

   Μια καλή λύση είναι τα υποκατάστατα γάλακτος και τυριού ή τα προϊόντα που έχουν υποστεί αρκετή ζύμωση και έτσι το ποσοστό λακτόζης είναι σημαντικά μικρότερο. Εναλλακτικά πλούσιες πηγές ασβεστίου είναι οι ξηροί καρποί, η σόγια, το tofu, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι σαρδέλες, το μπρόκολο και οι γαρίδες.

   Τέλος διάφορα φυτικά ροφήματα και δημητριακά είναι εμπλουτισμένα σε ασβέστιο και βιταμίνη D, συμβάλλοντας στη συνολική πρόσληψη αυτών των ιχνοσχοιχείων.

Συμπληρώματα ασβεστίου

   Πολλές φορές, οι εναλλακτικές πηγές ασβεστίου δεν είναι αρεστές από τα μικρά παιδιά . Ωστόσο το ασβέστιο και η βιταμίνη D αποτελούν από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την υγιή ανάπτυξη των παιδικών και της αύξηση της οστική τους πυκνότητας.

   Σε ανάλογες περιπτώσεις, η λήψη συμπληρώματος ασβεστίου και βιταμίνη D, είναι αναγκαία. Οι ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο είναι από 800 έως και 1200mg ημερησίως, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού.

Συμπληρώματα λακτάσης

   Η δυσανεξία στη λακτόζη οφείλεται σε μειωμένη δραστικότητα ή ανεπάρκεια λακτάσης. Η συμπληρωματική χορήγηση ενζύμου λακτάσης σε σταγόνες, κάψουλες, ταμπλέτες ή μασώμενα δισκία βοηθά στην καλύτερη πέψη των τροφών που περιέχουν λακτόζη και κατ’ επέκταση στη μείωση των συμπτωμάτων.

   Η λήψη τους προηγείται ενός γεύματος που περιέχει λακτόζη και η δόση τους εξαρτάται από την ποσότητα της λακτόζης που πρόκειται να καταναλωθεί. Τα συμπληρώματα λακτάσης είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και δραστικά, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και από βρέφη σε μορφή σταγόνας μέσα στο γάλα τους.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα διατροφής για δυσανεξία στη λακτόζη.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο