Ψωρίαση και όμως αντιμετωπίζεται!

0 Comment

 Η ψωρίαση αποτελεί μια κοινή φλεγμονώδη δερματοπάθεια που εκδηλώνουν πολλά άτομα. Σύμφωνα με μελέτες, σημαντικό μέρος του πληθυσμού (1-3%), τόσο ενήλικες όσο και παιδιά, εμφανίζουν ψωρίαση.

  Εάν και στην αρχή η εμφάνιση ψωρίασης μπορεί να σας τρομοκρατήσει, καθώς επηρεάζει την ποιότητα ζωής και την αυτοπεποίθηση σας, υπάρχουν λύσεις και τρόπος να την αντιμετωπίσετε!

Τι είναι η ψωρίαση

   Αποτελεί μια χρόνια δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή. Κατηγοριοποιείται σε ήπια, μέτρια και σοβαρού βαθμού ψωρίαση. Παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται πολύ συχνά, δεν γνωρίζουμε τους ακριβείς λόγους που πυροδοτούν την εμφάνισή της. Πιστεύεται ότι είναι μία αυτοάνοση νόσος η οποία όμως δεν είναι μεταδοτική.

   Το δέρμα με ψωρίαση διαφέρει από το φυσιολογικό δέρμα στο ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων. Συγκεκριμένα, φυσιολογικά το δέρμα ανανεώνει τα κερατινοκύτταρά του ανά 1 μήνα περίπου (28 ημέρες). Το ψωριασικό δέρμα όμως αντικαθιστά τα κύτταρα του 7 φορές πιο γρήγορα, μόλις σε διάστημα 4-5 ημερών. Το αποτέλεσμα της επιτάχυνσης παραγωγής κερατινοκυττάρων, είναι να δημιουργείται μια υπερκεράτωση και πάχυνση της επιδερμίδας.

Αίτια

   Η ψωρίαση αποτελεί μια πολυπαραγοντική νόσο με έντονο κληρονομικό υπόβαθρο. Η γενετική προδιάθεση αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες εμφάνισης ψωρίασης, η οποία εκδηλώνεται σε τυχαία στιγμή.

   Αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα επιτίθεται στα κύτταρα του σώματος. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση ή και έξαρση της ψωρίασης όπως

 • άγχος
 • παχυσαρκία
 • μόλυνση από παθογόνους μικροοργανισμούς
 • τραυματισμός του δέρματος ή ηλιακά εγκαύματα
 • φάρμακα (με λίθιο ή β-αναστολείς)
 • μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ
 • κάπνισμα

Συμπτώματα

   Συνήθη σημεία εμφάνισης ψωρίασης είναι όπου υπάρχει έντονη τριβή, όπως αγκώνες, γόνατα, κοιλιά και πλάτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις και ανάλογα με τη βαρύτητα της ψωρίασης μπορεί να εμφανιστεί και στο τριχωτό της κεφαλής, στα πόδια, στα χέρια καθώς και στους βλεννογόνους.

  Εκδηλώνεται με την εμφάνιση υπερκεράτωσης και ερυθηματώδεις φολιδωτές πλάκες, οι οποίες μπορεί να είναι δυσδιάκριτες ή πολύ εμφανείς. Το δέρμα είναι ερυθρό, ξηρό, ενδέχεται να παρουσιάζει κνησμό και δίνει την αίσθηση ότι ξεφλουδίζεται. Σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει έντονος πόνος. Η ψωρίαση μπορεί να οδηγήσει σε ψωριασική αρθρίτιδα η οποία εμφανίζεται στο 10-15% των ατόμων που παρουσιάζουν ψωρίαση.

Αντιμετώπιση

   Η ψωρίαση δεν θεραπεύεται, ωστόσο περνάει περιόδους ύφεσης και έξαρσης. Δεν είναι μεταδοτική και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσής της από άτομο σε άτομο.

 

Διατροφή και τρόπος ζωής

   Κάποιες γενικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της ψωρίασης είναι:

 • αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ
 • μείωση κατανάλωσης απλών σακχάρων και ζάχαρης
 • μείωση κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών
 • αύξηση κατανάλωση ωμέγα 3 λιπαρών οξέων (EPA και DHA)
 • μείωση της πρόσληψης γλουτένης

  Πολλές φορές δίαιτα χωρίς γλουτένη φάνηκε να βοηθάει σημαντικά στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων. Ο λόγος είναι ότι η ότι ψωρίαση μοιράζεται τα ίδια μεταβολικά μονοπάτια με την κοιλιοκάκη, γι’ αυτό και τα άτομα εμφανίζουν μια ευαισθησία στο μεταβολισμό της γλοιαδίνης.

  Καθώς η ψωρίαση αποτελεί μια φλεγμονώδη νόσο, πολύ σημαντική είναι η ενίσχυση του οργανισμού με αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Πολλές μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα με ψωρίαση εμφανίζουν μειωμένα επίπεδα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων και αυξημένα επίπεδα ωμέγα 6 λιπαρών οξέων. Λόγω αυτού, πιστεύεται πως η λήψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων μέσω συμπληρωμάτων, βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και στην καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Κρέμες και τοπικές θεραπείες

   Για την αντιμετώπιση της ψωρίασης και για τη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων χρησιμοποιούνται πολλές κρέμες και καλλυντικά περιποίησης δέρματος, όπως σαμπουάν ή ενυδατικές κρέμες, ανάλογα την περιοχή και τη βαρύτητα του προβλήματος. Σε σοβαρές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται κορτικοστεροειδή.

   Στόχος των τοπικών θεραπειών είναι:

 • να μειώσουν τη φλεγμονή του δέρματος
 • να μειώσουν τον κνησμό
 • να ενυδατώσουν το ξηρό και τραχύ δέρμα
 • να βοηθήσουν στην αφαίρεση των φολίδων
 • να λειάνουν το δέρμα και να μειώσουν την τραχύτητά του

   Η ψωρίαση αποτελεί μια δερματοπάθεια που επηρεάζει την ποιότητα ζωής, για το λόγο αυτό μπορείτε να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας αλλά και να περιποιηθείτε κατάλληλα το δέρμα σας, προλαμβάνοντας την έξαρση της νόσου αλλά χαρίζοντάς μια πιο υγιή και γεμάτη ζωντάνια επιδερμίδα.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα για την αντιμετώπιση της ψωρίασης.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο