Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Διατροφή – Μπορεί να βοηθήσει;

0 Comment

fish

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια δερματική πάθηση που ταλαιπωρεί αρκετούς, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί ανάμεσά τους που αγνοούν αυτή την ορολογία! Ακόμα και οι ειδικοί συχνά κάνουν λάθος διάγνωση, καθώς τα συμπτώματά της παραπέμπουν σε έκζεμα ή ακόμα και ψωρίαση. Τι είναι όμως και πού οφείλεται; Μπορεί να γίνει αντιμετώπιση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας με διατροφή;  

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: τι είναι;

Πρόκειται για χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση στην οποία εμφανίζονται κιτρινωπές ή λευκές φολίδες, ερυθρότητα, λιπαρότητα και έντονος κνησμός. Παρατηρείται συνήθως σε περιοχές με σμηγματογόνους αδένες όπως είναι το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια, τα πλαϊνά της μύτης, η περιοχή πίσω από τα αυτιά και η βουβωνική χώρα.

Στα άτομα με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα παρατηρείται υπερβολικός πολλαπλασιασμός του μύκητα Malassezia, ένα είδος που κατά τ’ άλλα υπάρχει φυσιολογικά στην επιδερμίδα μας. Το γιατί κάποιοι αναπτύσσουν αυτή την δερματοπάθεια ενώ άλλοι όχι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, αλλά είναι πιθανό να σχετίζεται με την ανοσολογική τους απόκριση στον εν λόγω μύκητα. Το στρες, όπως και τα κρύα κλίματα φαίνεται να πυροδοτούν την έξαρση του φαινομένου, ενώ αντίθετα τα συμπτώματα υποχωρούν τους καλοκαιρινούς μήνες με την έκθεση στον ήλιο.

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Διατροφή

Η διατροφή έχει άμεση σχέση με τα όσα συμβαίνουν στο σώμα μας. Τα όσα τρώμε μπορούν είτε να μας βοηθήσουν είτε να μας εμποδίσουν στις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε πάθηση. Το ίδιο συμβαίνει και με τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Πώς μπορούμε λοιπόν να βοηθήσουμε το σώμα μας να απαλλαγεί από τα ενοχλητικά συμπτώματα;

Αντιφλεγμονώδης διατροφή

Μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα που μειώνουν τις φλεγμονές, όπως είναι η Μεσογειακή Διατροφή, μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε διάφορες φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (1). Βάλτε στη ζωή σας φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ψάρια, ωμούς ανάλατους ξηρούς καρπούς και αποφύγετε έτοιμες τροφές, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, γλυκά και κόκκινο κρέας (2).

Ωμέγα – 3

Καθοριστικό ρόλο σε αυτή σας την προσπάθεια παίζουν τα ωμέγα-3. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 βοηθούν στην μείωση των φλεγμονών και μπορούν να σας βοηθήσουν  με τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (1). Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε αυτά όπως ψάρια π.χ. σολομό, σκουμπρί, σαρδέλες κ.ά., λιναρόσπορο και το έλαιο αυτού – γνωστό ως λινέλαιο, καρύδια και άλλους ξηρούς καρπούς. Μπορείτε επίσης να λάβετε και κάποιο συμπλήρωμα με ωμέγα-3.

Διατροφή περιορισμένη σε είδη μαγιάς

Φαίνεται ότι πολλά άτομα με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα βλέπουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους όταν περιορίζουν από τη διατροφή τους τροφές με ζυμομύκητες όπως τα ψωμιά, τα τυριά, η μπύρα και άλλες παραπλήσιες τροφές. Μπορείτε λοιπόν να τις περιορίσετε για ένα διάστημα και να παρατηρήσετε αν υπάρχουν αλλαγές στο δέρμα σας. Συνδυάστε αυτή τη διατροφή με παράλληλη λήψη προβιοτικών. Τα προβιοτικά θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε το έντερό σας με υγιή βακτήρια!

Δοκιμάστε λοιπόν να κάνετε αυτές τις αλλαγές στη διατροφή σας, εξοπλιστείτε με τα κατάλληλα δερματολογικά προϊόντα όπως εξειδικευμένα σαμπουάν και κρέμες και δείτε το δέρμα σας να αλλάζει!

Βρείτε στο Vita4you.gr ποικιλία σε προϊόντα για σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

 

Πηγές

(1)http://projects.hsl.wisc.edu/SERVICE/modules/24/M24_CT_Seborrheic_Dermatitis.pdf

(2)https://www.webmd.com/diet/anti-inflammatory-diet-road-to-good-health#1

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο