Προετοιμάστε το σώμα σας για ένα αποτελεσματικό αδυνάτισμα!

0 Comment

diet

Πόσες φορές έχουμε ακούσει ανθρώπους, που προσπαθούν να χάσουν κιλά αλλά δεν τα καταφέρνουν, να λένε πως δεν αδυνατίζουν γιατί έχουν «αργό μεταβολισμό» ή γιατί ο μεταβολισμός τους «έχει μπλοκάρει»; Τι από αυτά άραγε ισχύει;

 

«Ξυπνήστε» τον μεταβολισμό σας πριν ξεκινήσετε το αδυνάτισμα

Με τον όρο βασικός μεταβολικός ρυθμός εννοούμε το σύνολο της ενέργειας – τις θερμίδες δηλαδή- που χρειαζόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας για ένα 24ωρο ώστε να εκτελέσουμε βασικές λειτουργίες όπως αναπνοή, χτύπος της καρδιάς ,κλπ. Ο βασικός μεταβολισμός:

  • διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο
  • επηρεάζεται από παράγοντες όπως: ηλικία, ορμόνες, φυσική δραστηριότητα, θερμοκρασία του περιβάλλοντος, κληρονομικότητα, κλπ.
  • επιβραδύνεται σταδιακά όσο περνούν τα χρόνια

 

Πώς μπορούμε λοιπόν να υποστηρίξουμε το μεταβολισμό μας ώστε να ξεκινήσουμε την προσπάθειά μας για αδυνάτισμα με τις καλύτερες προϋποθέσεις;

Κατά την τελευταία δεκαετία, η επιστημονική πρόοδος έχει καθιερώσει μία συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας, της διαταραχής του μεταβολισμού και των μικροβίων του εντέρου. Επιπλέον, το οξειδωτικό στρες από μακροχρόνια έκθεση σε τοξίνες (π.χ. λόγω ανθυγιεινής διατροφής ή περιβαλλοντικών ρύπων) μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μεταβολισμό μας. Για το λόγο αυτό, κατά την προετοιμασία για αδυνάτισμα είναι ιδιαίτερα σημαντική η αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας και ο καθαρισμός του οργανισμού από τις τοξίνες.

 

5+1 συνήθειες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό μας

1. Δεν προσέχουμε τη διατροφή μας

Oι δίαιτες με εξαιρετικά μειωμένες θερμίδες μπορούν να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό. Αντιθέτως, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση, βοηθάει στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και υποστηρίζει το μεταβολισμό.

2. Δεν πίνουμε αρκετό νερό

Υπάρχει μια συσχέτιση σχετικά με την κατανάλωση νερού και τον μεταβολικό ρυθμό. Σύμφωνα με μελέτες η κατανάλωση 500 ml νερού μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό.

3. Δεν γυμναζόμαστε αρκετά

Η άσκηση, και ειδικά οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό. Τα μυϊκά κύτταρα απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να διατηρηθούν από τα λιπώδη κύτταρα, έτσι τα άτομα με περισσότερους μυς και λιγότερο λίπος τείνουν να έχουν «ταχύτερο» μεταβολισμό.

4. Δεν κοιμόμαστε αρκετά

H στέρηση ύπνου ή οι διαταραχές ύπνου μπορούν να συσχετιστούν με σημαντικές επιδράσεις στο μεταβολισμό.
Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η στέρηση του ύπνου μπορεί να μεταβάλει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και τις ορμόνες που εμπλέκονται στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

5. Αυξημένα επίπεδα άγχους

Το άγχος επηρεάζει αρνητικά και το μεταβολισμό μας. Έχει παρατηρηθεί συσχέτιση του επαναλαμβανόμενου επαγγελματικού ή κοινωνικού άγχους με την εμφάνιση παχυσαρκίας.

6. Διαταραγμένη εντερική χλωρίδα

Η χλωρίδα του εντέρου σχετίζεται με μεταβολικές διαταραχές όπως η παχυσαρκία. Οι σύγχρονες δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφουν την ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου. Η διαταραγμένη μικροχλωρίδα στο έντερο έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη της «ενδοτοξαιμίας» (δηλ. την παρουσία ενδογενών τοξινών στο αίμα), οδηγώντας σε χαμηλή συστηματική φλεγμονή και συνεπώς σε μεταβολικές διαταραχές και παχυσαρκία. Με τον τρόπο αυτό, ένα υγιές μικροβιακό έντερο παίζει καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό και τη διαχείριση βάρους.

 

Αποτοξίνωση & Αδυνάτισμα

Συχνά νιώθουμε την ανάγκη να «καθαρίσουμε» τον οργανισμό μας από τις τοξίνες που επιφορτιζόμαστε λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής (ακατάστατη διατροφή, καθιστική ζωή, στρες), της ρύπανσης του περιβάλλοντος αλλά και του αλκοόλ, του καπνίσματος, της πολυφαρμακίας, κλπ.

Η λύση ακούει στο όνομα αποτοξίνωση ή αλλιώς detoxification (detox)! Η «αποτοξίνωση» μπορεί να επιτευχθεί με διάφορες διαδικασίες όπως την υποστήριξη της λειτουργίας οργάνων όπως το συκώτι ή τα νεφρά ή με αντιοξειδωτική δράση, προστασία δηλαδή από το οξειδωτικό στρες.

Η παχυσαρκία, το υπερβολικό βάρος και γενικά οι κακές συνήθειες του τρόπου ζωής (κατανάλωση γρήγορων τροφών, έλλειψη άσκησης, κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης και πολύ λίγες ίνες) συμβάλλουν στη φλεγμονή του εντέρου. Αυτή σχετίζεται με το οξειδωτικό στρες και την παραγωγή ενδοτοξινών που παρεμποδίζουν την σωστή πέψη και το μεταβολισμό. Ως εκ τούτου, μειώνοντας τη φλεγμονή πριν ξεκινήσετε το «ταξίδι» σας για την απώλεια βάρους, διασφαλίζετε ότι το έντερο σας λειτουργεί φυσιολογικά.

Το ήπαρ έχει καθοριστικό ρόλο στην απομάκρυνση των τοξινών. Εκτελεί διάφορες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και της απομάκρυνσης των εν δυνάμει τοξικών ουσιών. Διατηρώντας την κανονική λειτουργία του ήπατος πριν από το πρόγραμμα απώλειας βάρους, το σώμα προετοιμάζεται για σωστή πέψη και μεταβολισμό.

Με λίγα λόγια δηλαδή, η αποτοξίνωση αποτελεί το πρώτο βήμα για τη προετοιμασία του οργανισμού πριν την επόμενη φάση του αδυνατίσματος. Γνωρίστε το XLS Detox.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο