Κατακράτηση υγρών, ποια βότανα βοηθούν;

2 Σχόλια

katakrathsh

H κυτταρίτιδα και η κατακράτηση υγρών αποτελούν οι εχθροί της γυναικείας ομορφιάς. Το καλοκαίρι πλησιάζει και ειδικές κρέμες, βότανα και λεμφικό μασάζ αποτελούν λίγα από τα μέσα που επιστρατεύονται για να μειώσουν την ανεπιθύμητη υφή φλοιού πορτοκαλιού.

Εάν και η διατροφή και η άσκηση διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, η φύση διαθέτει βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στη τόνωση της μικροκυκλοφορίας και στην καλύτερη λειτουργία της λέμφου.

 

Τι είναι η κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα αποτελεί κατά κύριο λόγο ένα “γυναικείο” φαινόμενο. Σύμφωνα με στοιχεία 9 στις 10 γυναίκες θα εμφανίσει κάποιου βαθμού κυτταρίτιδα.

Ουσιαστικά αποτελεί μια δερματική πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και προκαλεί ανομοιογενή υφή στο δέρμα. Κακή διατροφή, αυξημένο βάρος σώματος, καθιστική ζωή, κάπνισμα, εγκυμοσύνη, ορμονολογικές διαταραχές και κακή κυκλοφορία της λέμφου αποτελούν ορισμένα από τα αίτια εμφάνισης κυτταρίτιδας. Το αποτέλεσμα είναι το δέρμα να χάνει την ελαστικότητά του και να υπάρχει κατακράτηση υγρών, δημιουργώντας εξογκώματα στην επιδερμίδα τα οποία είναι ορατά με το μάτι αλλά και με την αφή.

 

Βότανα κατά της κατακράτησης υγρών

Το φαρμακείο της φύσης διαθέτει πολλά βότανα και για τη μείωση της κυτταρίτιδας και της κατακράτησης υγρών:

Solidago

Αποτελεί ένα βότανο το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση οιδήματος καθώς και διαφόρων καταστάσεων υγείας. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και διουρητική δράση με αποτέλεσμα να μειώνει την κατακράτηση υγρών και να καταπολεμά το πρήξιμο και τη δημιουργία οιδήματος.

Σημύδα

Βότανο γνωστό για τις αποτοξινωτικές και αποσυμφορητικές του ιδιότητες. Χάρη στη πλούσια σύνθεση των φύλλων σημύδας σε άλατα καλίου, βοηθά στη μείωση της κατακράτησης υγρών, του πρηξίματος, ενώ έχει διουρητικές ιδιότητες. Επιπλέον, ενισχύει την πέψη, αποτοξινώνει και συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της λέμφου.

Tσουκνίδα

Η τσουκνίδα ή αλλιώς γνωστή και με τη λατινική της ονομασία ως Stinging nettle, είναι ένα άγριο φυτό το οποίο χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση του οιδήματος και στην αποτοξίνωση του αίματος. Βοηθά στη μείωση ουσιών που προάγουν τη φλεγμονή, με αποτέλεσμα να μειώνεται το πρήξιμο και η κατακράτηση υγρών. Η δράση της είναι σχετικά άμεση.

Mαϊντανός

Ο μαϊντανός χρησιμοποιείται κυρίως ως μυρωδικό, ωστόσο, μπορεί άμεσα να ανακουφίσει από το πρήξιμο και το οίδημα. Περιέχει ταννίνες, φλαβονοειδή και άλλα θρεπτικά συστατικά τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή στο δέρμα και έχουν διουρητικές ιδιότητες.

Tαραξάκος

Ο ταραξάκος ή αλλιώς dandelion χρησιμοποιείται κυρίως για την αποτοξίνωση των νεφρών. Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του οιδήματος, λόγω μείωσης της κατακράτησης υγρών και της ήπιας διουρητικής του δράσης. Ο ταραξάκος ξεχωρίζει για τις αποσυμφορητικές του ιδιότητες γιατί εν αντιθέσει με άλλα διουρητικά βότανα, δεν επηρεάζει τα επίπεδα καλίου στον οργανισμό.

Aγριοκυπάρισσο

Το αγριοκυπάρισσο (juniper) είναι γνωστό για τις αποτοξινωτικές και αποσυμφορητικές του ιδιότητες. Παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών, για αποτοξίνωση και αποσυμφόρηση. Η λήψη αγριοκυπάρισσου “ερεθίζει” τα νεφρά για το λόγω αυτό έχει έντονη διουρητική δράση. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κυστίτιδας και οιδήματος, ωστόσο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πράσινο τσάι και πράσινος καφές

Τόσο το πράσινο τσάι όσο και ο πράσινος καφές αποτελούν από τα πιο δημοφιλή βότανα για την αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών και για αδυνάτισμα. Περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ενώσεις, πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, αποτοξινώνουν τον οργανισμό και έχουν ισχυρή διουρητική δράση. Ενισχύουν τη λειτουργία του μεταβολισμού, μειώνουν την κατακράτηση υγρών και βοηθούν στην απώλεια βάρους. Βοηθούν τόσο στην αντιμετώπιση όσο και στην πρόληψη επανεμφάνιση κυτταρίτιδας.

Δείτε όλα τα προϊόντα για μείωση της  κατακράτησης υγρών στο Vita4you.gr

2 Σχόλια
 • Avatar

  Λιγούρη Κατερινα

  Απάντηση

  Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες , που τις παίρνουμε μέσω των άρθρων σας !

  • Πελαγία Δαμιανού

   Πελαγία Δαμιανού

   Σας ευχαριστούμε πολύ! Ελπίζουμε να βρίσκεται χρήσιμα άρθρα στο blog μας!

Αφήστε Σχόλιο