Άλφα-κυκλοδεξτρίνη, η λύση στο αδυνάτισμα!

0 Comment

weight

Η άλφα-κυκλοδεξτρίνη αποτελεί μια φυσική ουσία, η οποία έρχεται να αλλάξει ριζικά το αδυνάτισμα. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην απώλεια βάρους είναι η αυξημένη κατανάλωση θερμίδων και ιδιαίτερα φαγητών υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες εκτός τη διατροφικής εκπαίδευσης, να βρεθούν ουσίες η οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, αλλά πολλές φορές συνοδεύονται από παρενέργειες.

Τα συμπληρώματα διατροφής κατηγοριοποιούνται σε δύο βασικές κατηγορίες, σε αυτά που αυξάνουν την ενεργειακή κατανάλωση, αυξάνοντας τις καύσεις, και σε όσα μειώνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

 

Τι είναι η άλφα-κυκλοδεξτρίνη

Αποτελεί τη φυτική επιλογή έναντι φαρμάκων για τη μείωση της πρόσληψης ενέργειας μέσω της διατροφής και συγκεκριμένα, μέσω του λίπους. Αποτελεί μια αδιάλυτη φυτική ίνα η οποία προέρχεται από καλαμπόκι. Ουσιαστικά είναι ένας μη απορροφήσιμος πολυσακχαρίτης, ο οποίος δομείται από 6 μόρια γλυκόζης ενωμένα κυκλικά, εξ’ ου και το όνομά του.

 

Δράσεις

Το μόριο της άλφα – κυκλοδεξτρίνης (a-CD) εσωτερικά είναι υδρόφοβο. Αυτήν η ιδιότητα καθιστά την άλφα – κυκλοδεξτρίνη ικανή να δεσμεύει μόρια λίπους στο μόριο της και να αποτρέπει την απορρόφησή τους από το έντερο. Το σύμπλεγμα της φυτικής ίνας και του λίπους δεν μπορεί να διασπαστεί από τις εντερικές λιπάσες, αλλά ούτε να μεταβολιστεί από τα βακτήρια του εντέρου. Το αποτέλεσμα είναι, το διαιτητικό λίπος που καταναλώνεται να μην απορροφάται, αλλά να απομακρύνεται από το γαστρεντερικό σωλήνα ανέπαφο.

 

Ιδιότητες

Μείωση βάρους – αδυνάτισμα

Με βάση τις παραπάνω ιδιότητες έχει βρεθεί πως η άλφα-κυκλοδεξτρίνη βοηθά σημαντικά στη απώλεια βάρους. Σε μελέτες που έγιναν τόσο σε υπέρβαρα όσο και σε παχύσαρκα άτομα, φάνηκε πως η λήψη της μέσω συμπληρώματος μείωσε σημαντικά το σωματικό βάρος. Αξιοσημείωτο είναι πως μια μελέτη σε παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που λάμβαναν άλφα-κυκλοδεξτρίνη έδειξε πως, παρά την αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης, δεν παρατηρούνταν αύξηση του σωματικού βάρους.

Αύξηση του κορεσμού

Σε πειραματικές μελέτες φάνηκε πως η λήψη άλφα-κυκλοδεξτρίνης βοηθά στη μείωση των επιπέδων λεπτίνης. Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη η οποία παράγεται από το λίπος και συμμετέχει στην κορεσμό και στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Δρα στον υποθάλαμο και απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές που μειώνουν την όρεξη και καταστέλλουν την πείνα.

Μείωση χοληστερίνης

Ωστόσο τα οφέλη της δεν περιορίζονται μόνο στο βάρος. Πολλές μελέτες έδειξαν πως η άλφα-κυκλοδεξτρίνη μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την καρδιαγγειακή υγεία των ατόμων που τη λαμβάνουν. Ο λόγος είναι ότι επιδρά και μειώνει σημαντικά τα επίπεδα ολικής χοληστερίνης, τα επίπεδα της “κακής” χοληστερίνης (LDL) καθώς και των τριγλυκεριδίων, ενώ δεν επηρεάζει αρνητικά την “καλή” χοληστερίνη (HDL). Επιπλέον, φάνηκε πως μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της απολιποπρωτεΐνης Β (Αpo B) η οποία έχει αθηρογόνο δράση, βελτιώνοντας έτσι τον ολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζη, αύξηση ινσουλινοευαισθησίας

Όπως και άλλες φυτικές ίνες, έτσι και η άλφα-κυκλοδεξτρίνη βοηθά στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης κυρίως μετά την κατανάλωση ενός γεύματος. Συγκεκριμένα, συμβάλει στην καλύτερη γλυκαιμική απόκριση, ενώ μειώνει σημαντικά και τα επίπεδα ινσουλίνης ορού. Η βελτίωση της δράσης της ινσουλίνης (ινσουλινοευαισθησία), αποτελεί μια πολύ σημαντική δράση τόσο για τα άτομα που είναι προδιαβητικά όσο και για τα παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Εκτός αυτού, η ταυτόχρονη λήψη της με γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες και άμυλο, βοηθά στη μείωση του γλυκαιμικού δείκτη και γλυκαιμικού φορτίου του γεύματος.

 

Παρενέργειες – αλληλεπιδράσεις

Εν αντιθέσει με άλλα αντίστοιχα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής, η άλφα-κυκλοδεξτρίνη δεν έχει ανεπιθύμητες δράσεις όπως είναι η ακράτεια ή η στεατόρροια (αποβολή λίπους με τα κόπρανα). Η λήψη της είναι ασφαλής σύμφωνα με τον FDA και δεν παρουσιάζει καμία παρενέργεια.

 

Δόση

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ομοφωνία στη δόση. Ωστόσο ως συνήθης δόση κυμαίνεται από 2 έως 6 γραμμάρια ημερησίως πριν από γεύμα το οποίο περιέχει λιπαρά ή είναι μικτό. Συστήνεται να λαμβάνεται από άτομα υπερβάλλον βάρος ή παχυσαρκία, που ακολουθούν δίαιτα μικτή ή υψηλή σε λίπος.

 

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως η άλφα-κυκλοδεξτρίνη αποτελεί μια ουσία που μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά να μειωθεί το σωματικό βάρος και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, ειδικά σε συνδυασμό με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε προϊόντα με α-κυκλοδεξτρίνη όπως το Lanes Kcaligram Feel Free, το Viogenesis Alpha-Cyclodextrin Plus και το Pharmazac Glukofix.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο