Τοπικό αδυνάτισμα στον άνδρα: τι να προσέξεις

0 Comment

Targeted Fat Loss Men

Οι επιστήμονες μαθαίνουν συνεχώς καινούργια πράγματα για το μεταβολισμό του ανθρώπινου σώματος, ωστόσο, μια παλιά ιδέα για το ποια μπορεί να είναι η αιτία της παχυσαρκίας σε ορισμένους ανθρώπους συνεχώς επιβεβαιώνεται: η ελλατωματική λιπόλυση.

Η έρευνα γύρω από την παχυσαρκία κάνει διάκριση μεταξύ της βασικής λιπόλυσης, η οποία είναι η συνεχής κινητοποίηση του λίπους, και της ορμονοευαίσθητης λιπόλυσης που διεγείρεται από ορμόνες που παράγονται όταν το σώμα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια. Για παράδειγμα, η αδρεναλίνη είναι ένας ισχυρός διεγέρτης της λιπόλυσης [1] ενώ η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα είναι δύο σημαντικές ορμόνες που καθορίζουν τη συσσώρευση του λίπους στο σώμα. Η τεστοστερόνη, η βασική ανδρική ορμόνη, περιορίζει τον λιπώδη ιστό και κάνει το σώμα πιο μυώδες. Σε μια μελέτη, 40 άνδρες με καρκίνο του προστάτη ακολούθησαν θεραπεία στέρησης τεστοστερόνης για τρεις μήνες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού λίπους κατά 9,4% και τη μείωση της άλιπης μάζας κατά 2,7% [2].

Ο ανθρώπινος λιπώδης ιστός είναι ετερογενής ως προς τη μεταβολική του δραστηριότητα και αυτό έχει σημασία για τις τοπικές εναποθέσεις του [3]. Οι λιπολυτικές αποκρίσεις στην αδρεναλίνη διαφέρουν μεταξύ των λιποκυττάρων που βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές κι ένας λόγος είναι ότι ο λιπώδης ιστός στα διάφορα μέρη του σώματός έχει διαφορετικούς υποδοχείς ορμονών. Εάν με την πάροδο των χρόνων ο λιπώδης ιστός χάσει την ευαισθησία του απέναντι στη λιπολυτική δράση ορισμένων ορμονών, αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια το τοπικό πάχος.

Πώς θα ενισχύσετε το τοπικό αδυνάτισμα

Αν είστε άνδρας, τότε μπορεί να ενδιαφέρεστε περισσότερο για το αδυνάτισμα γύρω από την περιοχή της μέσης σας. Σ’ αυτό θα σας διευκολύνει η άσκηση των μυών που βρίσκονται κοντά στην περιοχή και η διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της τεστοστερόνης σας.

Γυμνάστε την περιοχή που έχει λίπος. Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι δεν ελέγχετε εσείς από πού θα φύγει το λίπος όταν δημιουργείται ενεργειακό έλλειμμα, αυτό το αποφασίζει το σώμα σας, και άρα η τοπική άσκηση δεν προάγει το τοπικό αδυνάτισμα [4, 5], ωστόσο άλλες μελέτες έδειξαν ακριβώς το αντίθετο. Αξίζει λοιπόν ο κόπος να γυμνάσετε εντατικά τους μυς που βρίσκονται κοντά στην περιοχή που θέλετε να αδυνατίσει.

Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 10 άνδρες, διαπίστωσε ότι περισσότερο λίπος εξαφανίστηκε τοπικά, εκεί όπου οι μυς ασκούνταν, σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα [6]. Η αιματική ροή και η θερμοκρασία επίσης αυξήθηκαν περισσότερο στην περιοχή εκγύμνασης. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι η αδρεναλίνη επηρέασε τη λιπόλυση ολόκληρου του λιπώδους ιστού, αλλά, λόγω της αυξημένης ροής του αίματος στον λιπώδη ιστό κοντά στους ασκούμενους μυς, παρέδωσε μια μεγαλύτερη ποσότητά της σ’ αυτόν τον ιστό με αποτέλεσμα το τοπικό αδυνάτισμα. Μια άλλη μελέτη, αυτή τη φορά σε γυναίκες, διαπίστωσε επίσης τοπικό αδυνάτισμα μέσω άσκησης πλησίον της στοχευμένης περιοχής [7].

Μην εγκαταλείψετε την άσκηση ολόκληρου του σώματος διότι αυτό θα σας βοηθήσει να χάσετε σπλαχνικό λίπος, κάτι που ισοδυναμεί με αδυνάτισμα στην περιοχή της κοιλιά σας. Ένας λόγος που οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης από τις γυναίκες είναι ότι συσσωρεύουν περισσότερο σπλαχνικό λίπος το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα κακό για την υγεία. Δοκιμάστε διαφορετικά προγράμματα άσκησης και σε διάφορες εντάσεις στους μυς που βρίσκονται κοντά στο λιπώδη ιστό που στοχεύετε. Η συγκέντρωση της αδρεναλίνης στο αίμα αυξάνεται περισσότερο όταν η ένταση της άσκησης είναι υψηλότερη.

Διατηρείστε τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης. Η κατανομή του λιπώδους ιστού στο ανθρώπινο σώμα εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο. Αυτό εξηγείται εν μέρει από τις ορμόνες του φύλου και τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουν καθώς περνούν τα χρόνια. Η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα αποτελούν τον κύριο λόγο που οι άνδρες τείνουν να έχουν σώμα σχήματος μήλου και οι γυναίκες σχήματος αχλαδιού [8], αν και μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες συσσωρεύουν λίπος και στην κοιλιά. Στους άνδρες, απαιτούνται επαρκή επίπεδα τεστοστερόνης για να διατηρηθεί μια υγιής κατανομή του σωματικού λίπους. Οι παχύσαρκοι άνδρες έχουν 30% χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από αυτούς με φυσιολογικό βάρος.

Καθώς η τεστοστερόνη μειώνεται με την ηλικία, το σπλαχνικό λίπος αυξάνεται και αυτό πιστεύεται πως συμβαίνει επειδή έχει υποδοχείς τεστοστερόνης. Μια καλή ιδέα για να κινητοποιήσετε και να κάψετε το σπλαχνικό λίπος είναι να διατηρήσετε τα φυσιολογικά επίπεδα της τεστοστερόνης σας. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι μέσω ασκήσεων δύναμης [9, 10].

Τέλος, έχει σημασία να κοιμάστε καλά και να ελαχιστοποιήσετε το άγχος σας καθώς τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης -της ορμόνης του στρες- καταστέλλουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης και αυτό  μπορεί να σημαίνει ότι το άγχος αυξάνει το κοιλιακό λίπος.

Στο Vita4you.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα αδυνατίσματος.

Παραπομπές

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο