Μήπως νιώθετε μόνιμη κούραση;

0 Comment

Tired man at work

Η κόπωση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια συνολική έλλειψη ενέργειας. Νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι, έχετε μια γενική αίσθηση ατονίας, έχετε δυσκολίες συγκέντρωσης, νιώθετε εκνευρισμό και υπερευαισθησία στους θορύβους και ο ύπνος δεν σας ξεκουράζει όσο πρέπει, το πρωί. Αν αυτή η κόπωση δεν φεύγει με την ανάπαυση και επιμένει για εβδομάδες, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό ο οποίος θα προσπαθήσει να εντοπίσει την αιτία.

Όταν δεν ανευρίσκεται υποκείμενη αιτία, η κόπωση αποδίδεται σε μια κατάσταση που αποκαλείται σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Δεν είναι λίγες οι φορές, ωστόσο, που η κόπωση έχει να κάνει με ανεπαρκή οξυγόνωση. Παρακάτω περιγράφονται τρεις λόγοι που μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε μόνιμη κούραση.

Αναιμία

Η κυκλοφορία του αίματος εφοδιάζει τα κύτταρα με οξυγόνο και απαραίτητα συστατικά τα οποία χρησιμοποιούνται από τα μιτοχόνδρια των κυττάρων για την παραγωγή ενός μορίου που ονομάζεται τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP) και δίνει ενέργεια στο σώμα.

Αν δεν έχετε αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο στο σώμα, τότε έχετε αναιμία και νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι [1]. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια φέρουν μια πρωτεΐνη, την αιμοσφαιρίνη, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς. Ακόμη και αν έχετε ικανοποιητικό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να έχει χαμηλή αιμοσφαιρίνη. Ένα κρίσιμο συστατικό για τη δημιουργία των ερυθρών κυττάρων αλλά και τη μεταφορά του οξυγόνου είναι ο σίδηρος. Η πιο συχνή μορφή αναιμίας είναι η σιδηροπενική αναιμία, όταν δηλαδή υπάρχει ανεπάρκεια σιδήρου στη διατροφή ή μειωμένη απορρόφησή του από το σώμα. Αυτό προκαλεί μικρότερη παραγωγή ATP στα μιτοχόνδρια και τελικά κούραση.

Άλλες αιτίες αναιμίας περιλαμβάνουν ανεπάρκεια φολικού οξέος ή βιταμίνης Β12. Το φολικό οξύ είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που βοηθά το σώμα να δημιουργήσει ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος μπορούν να προκαλέσουν μεγαλοβλαστική αναιμία, μια κατάσταση κατά την οποία τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι μεγαλύτερα από το κανονικό και έχουν οβάλ σχήμα αντί για στρογγυλό. Η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί κατά την εγκυμοσύνη επειδή το αναπτυσσόμενο μωρό χρειάζεται περισσότερο φολικό οξύ ενώ η μητέρα απορροφά λιγότερη ποσότητα από τη διατροφή.

H βιταμίνη Β12 επίσης χρειάζεται για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και άρα εάν για οποιοδήποτε λόγο λείπει από τον οργανισμό το αποτέλεσμα είναι κόπωση. 

Η βιταμίνη D έχει επίσης συσχετιστεί με κόπωση. Σε μια μελέτη, το 77% των ασθενών που επισκέφτηκαν στο γιατρό επειδή ένιωθαν κούραση είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D [2]. Αν και η σχέση μεταξύ της κατάστασης της βιταμίνης D και της κόπωσης έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει την κλινική πρακτική, υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το εάν η σχέση είναι αιτιώδης [3].

Υπόταση

Άλλη αιτία για την κόπωση μπορεί να είναι η υπόταση, δηλαδή η χαμηλή αρτηριακή πίεση. Για παράδειγμα, ερευνητές του Johns Hopkins βρήκαν ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης σχετίζεται με την υπόταση ενώ τα συμπτώματα μπορούν να βελτιωθούν με θεραπεία [4]. Συστολική πίεση μέχρι 120 mmHg και διαστολική πίεση μέχρι 80 mmHg θεωρούνται φυσιολογικές. Στην υπόταση, η συστολική πίεση βρίσκεται σε επίπεδα κάτω από 100 mmHg και μερικές φορές κάτω από 70 mmHg. 

Υπόταση σημαίνει ότι το αίμα μπορεί να μην κυκλοφορεί αρκετά καλά και άρα ο οργανισμός να μη λαμβάνει επαρκές οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας παρουσιάζουν συχνά υπόταση λόγω απώλειας αίματος κατά την έμμηνο ρύση και ποικίλων ορμονικών παραγόντων. Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση ενώ το νερό ενυδατώνει και προκαλεί αύξηση στην αρτηριακή πίεση.

Κόπωση μπορεί να αισθάνεστε και όταν έχετε μόνο ορθοστατική υπόταση. Αυτή η κατάσταση αναφέρεται στην απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης κατά τη μετάβαση από την καθιστή στην όρθια θέση. Στην ορθοστατική υπόταση παρουσιάζεται μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 20/10 mmHg τα πρώτα τρία λεπτά μετά τη μετάβαση σε όρθια θέση. 

Άπνοια ύπνου

Η συνεχής εξάντληση μπορεί να είναι σημάδι άπνοιας ύπνου [5]. Εάν ροχαλίζετε δυνατά και αισθάνεστε κουρασμένοι όταν ξυπνάτε το πρωί μπορεί να έχετε άπνοια ύπνου, μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από σύντομα επεισόδια διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όταν σταματάτε επανειλημμένα να αναπνέετε για μικρά διαστήματα όλη τη νύχτα, αυτό σας κάνει να ξυπνάτε συχνά και επίσης είναι πιο δύσκολο να μπείτε στη φάση REM -τη βαθύτερη φάση του ύπνου. Ως αποτέλεσμα, αισθάνεστε κουρασμένοι την επόμενη μέρα. Άλλα σημάδια της άπνοιας ύπνου περιλαμβάνουν ξύπνημα με ξηροστομία και πονοκέφαλο. 

Στο Vita4you.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία συμπληρωμάτων B12!

Παραπομπές

  1. NUTRITIONAL ANAEMIAS: TOOLS FOR EFFECTIVE PREVENTION AND CONTROL.
  2. Correction of Low Vitamin D Improves Fatigue: Effect of Correction of Low Vitamin D in Fatigue Study (EViDiF Study).
  3. Investigating causality in the association between vitamin D status and self-reported tiredness.
  4. Relationship between chronic fatigue syndrome and neurally mediated hypotension.
  5. Fatigue: The forgotten symptom of sleep apnea.
0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο