Ημικρανία με αύρα: Τι είναι και ποια τα συμπτώματα;

0 Comment

aura

Σας πιάνει συχνά μια τρομερή ημικρανία; Δεν είστε οι μόνοι! Λέγεται ότι σχεδόν 1 δις άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από συχνές ημικρανίες, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε 10’’ κάποιος καταλήγει στα επείγοντα παραπονούμενος για έντονο πονοκέφαλο, που συνήθως είναι ημικρανία!

Η ημικρανία ταλαιπωρεί κυρίως γυναίκες, εξαιτίας διάφορων ορμονικών αλλαγών, αλλά δεν είναι λίγοι και οι άντρες που επηρεάζονται. Πρόκειται για έντονο πόνο συνήθως στο μισό ημισφαίριο του κεφαλιού, που είναι τόσο έντονος ώστε το 90% των πασχόντων αδυνατεί εκείνη την ώρα να δουλέψει ή να λειτουργήσει φυσιολογικά. Το αποτέλεσμα; Να αποτελεί την 6η μεγαλύτερη αιτία παγκοσμίως για χρόνια που χάθηκαν λόγω αναπηρίας, σύμφωνα με την μελέτη Global Burden of Disease.

Ημικρανία Συμπτώματα

Συχνά συμπτώματα της ημικρανίας εκτός από τον πόνο που χτυπάει ρυθμικά μαζί με τον παλμό μας, είναι η ναυτία και η τάση για εμετό, ενώ πολύ συχνή είναι η ημικρανία με αύρα! 

Ημικρανία με αύρα: Τι είναι

Πρόκειται για μια οπτική συνήθως διαταραχή, που συχνά αποκαλείται και οπτική ημικρανία ή ημικρανία ματιών, και διαρκεί από 20΄ έως και μια ώρα πριν ή κατά τη διάρκεια της ημικρανίας. 

Ημικρανία με αύρα: Συμπτώματα

Εάν σας συμβεί σίγουρα θα το καταλάβετε! Μερικά χαρακτηριστικά συμπτώματά της είναι τα εξής:

  • Οπτικές ενοχλήσεις όπως χρωματιστές ή φωτεινές κηλίδες, σημάδια, λάμψεις
  • Παροδική απώλεια όρασης
  • Αδυναμία και μούδιασμα στο πρόσωπο ή σε όλο το σώμα
  • Τσιμπήματα στο χέρι ή στο πόδι (συνήθως στη μια μεριά)
  • Δυσκολία στην ομιλία
  • Μη ελεγχόμενες κινήσεις ή τραντάγματα
  • Άκουσμα ήχων και βουών

 

Κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα μοιάζουν με αυτά που βιώνει κανείς σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Πράγματι, έπειτα από έρευνα που έλαβε μέρος στη Σουηδία, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain, έδειξε ότι αν και δεν παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος για εγκεφαλικό σε άτομα με ημικρανία, αυτό άλλαζε σε όσους παρουσίαζαν ημικρανία με αύρα, με 27% υψηλότερο κίνδυνο επεισοδίου!

Στις μέρες μας υπάρχουν βοηθήματα που μπορούν να μας βοηθήσουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως συμπληρώματα διατροφής με μαγνήσιο και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, καθώς και στικ για τον πονοκέφαλο που συνήθως περιέχουν μενθόλη, την χαρακτηριστική ουσία της μέντας. 

Αν λοιπόν, πιστεύετε πως έχετε βιώσει ημικρανία με αύρα, καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό προκειμένου να σας κατευθύνει. Μην ξεχνάτε ότι συχνά το πρόβλημα γίνεται χρόνιο, γι’ αυτό όσο το συντομότερο προσπαθήσετε να το αντιμετωπίσετε, τόσο το καλύτερο για μια καλύτερη ποιότητα ζωής!

 

Στο Vita4you θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα για ημικρανία και πονοκέφαλο!

 

Βιβλιογραφία

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/headache-disorders

https://migraineresearchfoundation.org/about-migraine/migraine-facts/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/symptoms-causes/syc-20360201

https://academic.oup.com/brain/article/140/10/2653/4209854

 

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο