10 Λόγοι για να βάλεις την άσκηση στη ζωή σου!

0 Comment

Ούτε ένας, ούτε δυο, ούτε τρεις! Αλλά 10 ολόκληροι λόγοι για να το πάρει κανείς απόφαση και να βάλει την άσκηση στη ζωή του! Κατανοούμε ότι για πολλούς είναι δύσκολο και ίσως το τελευταίο που τους περνάει από το μυαλό εξαιτίας των διάφορων υποχρεώσεων. Όμως, κατά βάθος όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η άσκηση στη ζωή μας και ότι το χρωστάμε στον εαυτό μας να ασχοληθούμε με αυτή!

Συγκεντρώσαμε για εσάς 10 λόγους για να σας θυμίσουμε την αξία της άσκησης και να κάνουμε γνωστά οφέλη που πολλοί δεν γνωρίζουν!

         1. Ανακούφιση από πόνους

Ακόμα κι αν στο μυαλό σας έχετε τη γυμναστική σαν μια κουραστική ασχολία, στην πραγματικότητα κινητοποιεί τους μυες και ολόκληρο τον οργανισμό, χαρίζοντάς μας ευεξία και αναζωογόνηση. Οι ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά την άσκηση λειτουργούν σαν φυσικό αναλγητικό, ανακουφίζοντάς μας από διάφορους μυοσκελετικούς πόνους.

Οι ασκήσεις ήπιας μορφής, όπως είναι το περπάτημα, η κολύμβηση, η γιόγκα μπορούν να μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από διάφορους πόνους, καθώς μην ξεχνάμε ότι ενδεχομένως αυτοί να οφείλονται στην ακινησία και την καθιστική ζωή.

         2. Βελτίωση της ερωτικής σας ζωής

Ακόμα κι αν δεν έχετε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με την σεξουαλική σας υγεία, το γεγονός ότι κάτι τόσο απλό όπως η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική σας διάθεση και τις αποδόσεις σας, είναι καλό νέο για όλους!

Κάτι τέτοιο συμβαίνει, καθώς με την άσκηση βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών μας οργάνων. Επιπλέον, όταν κανείς αθλείται, βλέπει την αυτοπεποίθησή του να αλλάζει και νιώθει πιο σεξουαλικός!

         3. Βελτίωση της διάθεσης

Όλα μοιάζουν να είναι καλύτερα αν βγείτε έξω έστω και για έναν σύντομο περίπατο. Νομίζετε ότι είναι τυχαίο; Έρευνα στο Harvard έδειξε ότι παρατηρήθηκε 26% μείωση των πιθανοτήτων για κατάθλιψη για κάθε σημαντική αύξηση αθλητικής δραστηριότητας. Αυτή μπορεί να ήταν 15’ έντονης άσκησης ή 1 ώρα ελαφριάς άσκησης την ημέρα. (1)

Το παράδοξο είναι ότι ενώ νομίζουμε ότι η άσκηση θα μας κουράσει, στην πραγματικότητα μετά την ολοκλήρωσή της νιώθουμε πιο χαλαροί και ευδιάθετοι, χωρίς κάποιο αίσθημα κούρασης. Αυτό οφείλεται στην έκκριση ορμονών, όπως η ντοπαμίνη, η νοραδρεναλίνη και η σεροτονίνη. Φορέστε λοιπόν τα αθλητικά σας και δείτε τη την ενέργεια και τη διάθεσή σας να ανεβαίνει στα ύψη!

         4. Καλύτερος ύπνος

Έχεις χρόνια να κοιμηθείς σαν πουλάκι; Η άσκηση είναι η λύση στο πρόβλημά σου. Όσοι αθλούνται συστηματικά, παρατηρούν μεγάλη βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου τους. Μάλιστα σύμφωνα με την Charlene Gamaldo, M.D. υπεύθυνη στο Κέντρο Ύπνου Johns Hopkins “δεν χρειάζεται μήνες ή χρόνια άσκησης για να δει κανείς διαφορά στον ύπνο του, ούτε να νιώθει ότι πρέπει να προπονηθεί για τον Μαραθώνιο.” Ακόμα και με 30΄ αερόβιας άσκησης μπορεί κανείς να δει όφελος στην ποιότητα του ύπνου του, ακόμα και το ίδιο βράδυ!(2)

Κάποιοι, παρατηρούν πως η άσκηση κοντά στην ώρα του ύπνου, τους κρατά περισσότερο ξύπνιους. Κάτι τέτοιο μπορεί να οφείλεται στην έκκριση ενδορφινών, αλλά και στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Σε αυτούς συστήνεται να γυμνάζονται τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν τον ύπνο. Σε άλλους πάλι, η ώρα της άσκησης δεν φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο για έναν ήρεμο ύπνο.

  exercise

       5. Όρεξη για δουλειά

Δεν είναι λίγες οι εταιρείες στο εξωτερικό που πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους για να ασκηθούν στη δουλειά, καθώς τα οφέλη για εργοδότες και υπαλλήλους είναι πολλά. Για παράδειγμα η TotalWellness επιτρέπει στους εργαζομένους της να ασκούνται για 30΄ την ημέρα, πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη δουλειά σε ειδικό γυμναστήριο που έχει διαμορφώσει. 

Όταν κανείς είναι αγχωμένος στη δουλειά, είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί και να πάρει σωστές αποφάσεις. Με την άσκηση τα επίπεδα κορτιζόλης πέφτουν και το stress απομακρύνεται, ενώ οι σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων ενισχύονται, καθώς περνάνε χρόνο μαζί. Επιπλέον, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και τα επίπεδα ενέργειας ανεβαίνουν!(3)

         6. Αυτοπεποίθηση στα ύψη!

Ασχέτως με το αν υπάρχουν ή όχι παραπάνω κιλά, η άσκηση ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας και μας κάνει να αισθανόμαστε πιο άνετα με το σώμα μας. Επιπλέον, η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και η οξυγόνωση των ιστών, τονώνει ακόμα και τους μυες του προσώπου, κάνοντάς μας στην κυριολεξία πιο όμορφους!

         7. Ενισχύει την άμυνά σας

Είναι αλήθεια ότι η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντάς μας πιο ανθεκτικούς απέναντι σε κρυολογήματα και ιώσεις. Κάτι τέτοιο οφείλεται και εν μέρη στην αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται κατά την άσκηση, η οποία φαίνεται να σκοτώνει μικρόβια που προσπαθούν να αναπτυχθούν.

         8. Καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία

Με την άσκηση, ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται και ως εκ τούτου περισσότερο οξυγόνο διοχετεύεται και στον εγκέφαλο! Τονώνεται έτσι η λειτουργία του εγκεφάλου, νέοι νευρώνες σχηματίζονται και ενισχύεται η μνήμη, η ικανότητα μάθησης  και η συγκέντρωση. Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που υποστηρίζουν πως η άσκηση είναι ένα από τα πιο δραστικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον εγκέφαλό σας σήμερα!

         9. Προστασία της Οδοντικής Υγείας

Κι όμως είναι γεγονός! Όσοι αθλούνται φαίνεται να έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν περιοδοντίτιδα, μια φλεγμονώδη νόσο των ούλων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Dentistry. Κάτι τέτοιο ήταν πιο εμφανές στα άτομα που δεν κάπνιζαν, καθώς και σε πρώην καπνιστές. 

Κάτι τέτοιο συμβαίνει επειδή η άσκηση περιορίζει την παραγωγή της c-αντιδρώσας πρωτεΐνης, ουσία που υποδηλώνει φλεγμονή και συνδέεται με την εμφάνιση περιοδοντίτιδας. 

         10. Υγεία! Υγεία! Υγεία!

Ακόμα κι ανήκετε στην κατηγορία του “ότι είναι να γίνει θα γίνει”, δεν θα μπορούσατε να αρνηθείτε τις χιλιάδες έρευνες που έχουν γίνει για τα οφέλη της άσκησης στην υγεία. Σίγουρα δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που περνάνε από το χέρι μας για να μειώσουμε τις πιθανότητες μιας ασθένειας, ανήκει στην κατηγορία “ευκαιρία που πρέπει να αρπάξω”. Και η άσκηση είναι μια από αυτές τις ευκαιρίες που σου δίνονται στη ζωή!

Βρείτε στο Vita4you.gr μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα για αθλητές!

Βιβλιογραφία:

1.  https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/more-evidence-that-exercise-can-boost-mood

2. https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/exercising-for-better-sleep

3. https://www.forbes.com/sites/alankohll/2019/01/09/why-we-pay-our-employees-to-exercise-at-work/#56cfd16928d2

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο