Ατοπικό δέρμα και ήλιος. Ποιό αντιηλιακό είναι κατάλληλο για το έκζεμα;

0 Comment

ecxema

Άραγε ο ήλιος κάνει κακό ή καλό στο ατοπικό δέρμα; Τα άτομα με έκζεμα συχνά παρατηρούν πως το καλοκαίρι τα συμπτώματα της δερματίτιδας υποχωρούν, ενώ αντίθετα το χειμώνα επιδεινώνονται. Υπάρχει η εντύπωση πως ο ήλιος θα ερεθίσει το κόκκινο και ατοπικό δέρμα, τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

 

Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα;

Σύμφωνα με μελέτες κατά μέσο όρο το 20% των παιδιών και το 8% των ενηλίκων πάσχει από ατοπική δερματίτιδα (ατοπία). Αποτελεί μια χρόνια πάθηση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή, η οποία κατά καιρούς υποτροπιάζει και τα συμπτώματα επιδεινώνονται. Παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση συμπτωμάτων είναι κοινά περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, όπως ακάρεα, σκόνη, γύρη και διάφορα υλικά.

Το ατοπικό δέρμα είναι ξηρό και φολιδωτό, εμφανίζει ξηρές πλάκες που φλεγμαίνουν, κνησμό καθώς και έντονο κόκκινο χρώμα. Παρόλο που τα ακριβή αίτια εμφάνισης εκζέματος δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί, φαίνεται πως η επιδερμίδα δεν παράγει μια αντιμικροβιακή ουσία την καθελισιντίνη, η οποία φυσιολογικά προστατεύει το δέρμα από μικροβιακές μολύνσεις. Το αποτέλεσμα είναι το δέρμα να γίνεται ευάλωτο και να συχνά να αναπτύσσει μολύνεται από βακτήρια.

 

Ήλιος και έκζεμα

Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα. Συγκεκριμένα, όταν εκθέσαν άτομα με έκζεμα για περιορισμένο χρόνο στον ήλιο, παρατήρησαν πως παράγονταν ουσίες που επιδρούσαν και ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα (Τ-λεμφοκύτταρα) και έτσι μειωνόταν η δερματική φλεγμονή και η ένταση των συμπτωμάτων (φαγούρα, κοκκινίλα κ.α.).

 

Βιταμίνη D και ατοπικό δέρμα

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες συνδέουν τη λήψη βιταμίνης D με αυτοάνοσες παθήσεις, καθώς και με το έκζεμα. Συγκεκριμένα φάνηκε πως χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με πιο σοβαρές περιπτώσεις ατοπίας.

Δεν έχει ακόμη βρεθεί πως ο ήλιος βοηθάει την ατοπική δερματίτιδα, ωστόσο, ένας προτεινόμενος μηχανισμός είναι μέσω της παραγωγής βιταμίνης D. Η επίδραση της UV-B υπεριώδους ακτινοβολίας έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή βιταμίνης D από τα κύτταρα του δέρματος.

Τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D αύξησαν την παραγωγή της καθελισιντίνη, τη φυσική αντιμικροβιακή ουσία του δέρματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει βελτίωση των συμπτωμάτων και πιο ισχυρός δερματικός φραγμός ενάντια στα μικρόβια.

 

Οδηγίες για ατοπικό δέρμα και έκθεση στον ήλιο

Το όφελος του ήλιου δεν αναιρεί την ανάγκη για εφαρμογή αντιηλιακού, καθώς η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να έχει την ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Ειδικά τα άτομα που χρησιμοποιούν τοπικά στεροειδής κρέμες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκαύματος. Η προστατευτική δράση του ήλιου αφορά 15 λεπτά έκθεση ημερησίως και περιλαμβάνει:

  • Περιορισμένη έκθεση στον ήλιο μεταξύ 10π.μ. και 4μ.μ. καθώς η αντιηλιακή ακτινοβολία είναι πιο έντονη αυτό το διάστημα.
  • Τη χρήση προστατευτικού ρουχισμού εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε την έντονη ακτινοβολία όπως καπέλο, γυαλιά ηλίου, μπλούζα με μακριά μανίκια και παντελόνι. Υπάρχουν και ειδικά ρούχα με αντιηλιακή προστασία UV.
  • Χρήση ειδικού αντιηλιακού κατάλληλου για ευαίσθητα ατοπικά δέρματα, με φυσικά ή χημικά φίλτρα ενάντια στις UV ακτινοβολίες.

 

Τι αντιηλιακό να διαλέξω για ατοπικό δέρμα;

Ορισμένα αντηλιακά περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα όσων πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα, καθώς υπάρχει μειωμένος δερματικός φραγμός, γεγονός που μπορεί να το κάνει πιο ευαίσθητο στις ερεθιστικές ουσίες.

Οι δερματολόγοι συχνά συνιστούν τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα, όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου, τα οποία κάθονται στην επιφάνεια του δέρματος, αντανακλούν τις UV ακτινοβολίες και δεν απορροφώνται σε αυτό. Ωστόσο ακόμη και τα χημικά φίλτρα είναι εξίσου αποτελεσματικά, εφόσον δεν υπάρχει αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά.

Τα άτομα με έκζεμα πρέπει επίσης να αναζητούν αντηλιακά που είναι υποαλλεργικά και παρέχουν προστασία ευρέως φάσματος, η οποία προστατεύει τόσο την UVA όσο και την UVB ακτινοβολία. Συνιστάται συνήθως ηλιακή προστασία με SPF 30 ή υψηλότερη.

 

Προτεινόμενες επιλογές για παιδιά ή/και ενήλικες με ατοπικό δέρμα/έκζεμα που μπορείτε να βρείτε στο Vita4you είναι:

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο