Μάθετε τα πάντα για την ατοπική δερματίτιδα

0 Comment

     atopic

 Η ατοπική δερματίτιδα ή κοινώς γνωστή ως έκζεμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Η “ατοπία” αναφέρεται στην τάση του δέρματος να αναπτύσσει αλλεργική αντίδραση, ενώ η “δερματίτιδα” αναφέρεται στο οίδημα και στην ερυθρότητα που δημιουργείται στην περιοχή. Παρόλο που ο όρος έκζεμα είναι συνυφασμένος με την ατοπική δερματίτιδα, ουσιαστικά το έκζεμα είναι το αποτέλεσμα της ατοπικής δερματίτιδας ενώ μπορεί να δημιουργηθεί και από άλλες αιτίες.

   Η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται κυρίως στη βρεφική ηλικία και ενδέχεται να ακολουθήσει το άτομο μέχρι και την ενήλικη ζωή. Βιβλιογραφικά αναφέρεται ότι το 15-30% των παιδιών και το 2-10% των ενηλίκων αναπτύσσει ατοπική δερματίτιδα. Πολλές φορές συνυπάρχει με αλλεργικό άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή τροφική αλλεργία καθώς σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε αλλεργική απάντηση του οργανισμού.

   Τα συμπτώματα μπορεί να διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο, ωστόσο τα πιο σύνηθη είναι:

 • φαγούρα
 • ερυθρότητα
 • ξηροδερμία
 • σκληρό δέρμα με εφελκίδες
 • ορορροή (δερματική βλάβη με ροή υγρού)
 • εμφάνιση εξανθήματος/εκζέματος

 

   Κύριοι αιτιολογικά αίτια αποτελούν η γενετική προδιάθεση του ατόμου, η επαφή με ερεθιστικές/αλλεργιογόνες ουσίες καθώς και περιβαλλοντικά αίτια όπως το κρύο, η υγρασία και η διατροφή του ατόμου. Συνήθως τα εξανθήματα εμφανίζονται σε καμπτήριες περιοχές του σώματος όπως στους αγκώνες, πίσω από τα γόνατα και τα αυτιά, στον αυχένα, στους καρπούς και στο πρόσωπο, ενώ στους ενηλίκους μπορεί να εμφανιστούν στους μηρούς και στην πλάτη. Τα συμπτώματα γίνονται συνήθως πιο έντονα τις απογευματινές και βραδινές ώρες, όπου η φαγούρα εντείνεται. Η επιπλοκές του εκζέματος είναι οι δερματικές λοιμώξεις, ο ερεθισμός των ματιών, τα προβλήματα ύπνου και πολλές φορές η εμφάνιση άσθματος.

  Φυσιολογικά το δέρμα έχει μια εξωτερική στοιβάδα (κεράτινη στοιβάδα), τα επιθηλιακά κύτταρα της οποίας λειτουργούν ως αδιαπέραστος φραγμός – προστασία έναντι εξωτερικών παραγόντων (χημικών ή φυσικών). Τα άτομα που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα έχουν “ελαττωματικό” δερματικό φραγμό με αποτέλεσμα το δέρμα να είναι ευάλωτο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

   Παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση εκζέματος είναι:

 • το άγχος και η κακή ψυχολογία
 • η αυξημένη ξηρότητα δέρματος λόγω κακής ενυδάτωσης
 • η επαφή με ερεθιστικές ουσίες όπως είναι σαπούνια, σκόνη, καπνός, αρώματα, απορρυπαντικά κ.α.
 • ο ιδρώτας και η αυξημένη υγρασία
 • η κατανάλωση τροφικών αλλεργιογόνων όπως αυγό, φιστίκια, γάλα, σόγια κ.α..

 

   Ουσιαστικά, η ατοπική δερματίτιδα αποτελεί ένα φαύλο κύκλο συμπτωμάτων όπου ο κνησμός οδηγεί σε μια ανοσολογική απάντηση (όπως στην αλλεργία), η οποία οδηγεί στην εμφάνιση εξανθήματος/εκζέματος, το οποίο με τη σειρά του επιδεινώνει τον κνησμό και την ερυθρότητα.

   Πρακτικά δεν υπάρχει θεραπεία παρά μόνο μείωση των συμπτωμάτων και περιορισμό της συχνότητας έξαρσης της πάθησης. Πρώτα και κύρια, το άτομο πρέπει να παρατηρήσει ποιές ουσίες ή καταστάσεις του δημιουργούν συμπτώματα, όπως επαφή με μάλλινα ρούχα, λευκαντικά ή μαλακτικά. Επιπλέον, καθώς το ατοπικό δέρμα έχει την τάση να είναι ξηρό και αφυδατωμένο, γεγονός που προδιαθέτει ή επιδεινώνει τον κνησμό της δερματίτιδας, πρέπει να διατηρείται καθημερινά και συνεχώς ενυδατωμένο ούτως ώστε να αποκαθίσταται, το δυνατόν, η άμυνα του δέρματος. Υπάρχουν εξειδικευμένες σειρές καλλυντικών προϊόντων για ατοπικά δέρματα τόσο για ενήλικες όσο και για βρέφη, που περιποιούνται χωρίς να ερεθίζουν την επιδερμίδα (ενυδατικές κρέμες, καθαριστικά δέρματος, εξειδικευμένα απορρυπαντικά).

   Σε περιόδους έξαρσης των συμπτωμάτων και στην εμφάνιση ήπιου εκζέματος, λήψη συμπληρωμάτων και βρώσιμων ελαίων με βάση ωμέγα-6 λιπαρά οξέα ενδέχεται να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που δημιουργείται στο δέρμα και στην ευκολότερη και γρηγορότερη αποκατάστασή του. Σε πιο βαριές περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστεί λήψη κορτικοστεροειδών, αντιοβιοτικών ή/και αντισταμινικών, σύμφωνα με τη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

  Στο κατάστημα μάς μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία συμπληρωμάτων διατροφής καθώς και εξειδικευμένων καλλυντικών προϊόντων για ενήλικες, βρέφη και παιδιά με ατοπικό δέρμα.

0 Σχόλια

  Αφήστε Σχόλιο