Μύθοι και αλήθειες για τα παιδικά και βρεφικά αντιηλιακά

0 Comment

   Το καλοκαίρι έφθασε και ο ήλιος και η θάλλασσα γίνεται ο καλύτερος φίλος των παιδιών. Παρόλο που η έκθεση στον ήλιο οφελεί πολύ την υγεία και τη διάθεση, η έλλειψη προστασίας του δέρματος και η μη σωστή χρήση αντιηλιακών μπορεί να οδηγήσει ακριβώς στο αντίθετο αποτέλεσμα. Τι μύθοι και αλήθειες κρύβονται πίσω από τα παιδικά αντιηλιακά και την προστασία της παιδικής επιδερμίδας;

Τα παιδικά αντιηλιακά είναι κατάλληλα και για βρέφη.

Μύθος. Ο όρος παιδικά αντιηλιακά προορίζεται για παιδιά άνω των 2 ετών. Τα βρεφικά αντιηλιακά θα πρέπει να αναγράφουν ότι προορίζονται για βρέφη και πως έχουν πιστοποιηθεί για την παραπάνω χρήση. Και οι δύο κατηγορίες αντιηλιακών, επιβάλλεται να είναι ελεύθερα από parabens και χρώμα και να είναι υποαλλεργικά.

Οι δείκτες προστασίας SPF και PPD (ή PA) υποδεικνύουν πόσο ενισχύεται η άμυνα της επιδερμίδας απέναντι στον ήλιο.

Αλήθεια. Οι δέικτες προστασίας αναφέρονται στην ανθεκτικότητα του δέρματος στον ήλιο με τη χρήση του εκάστοτε αντιηλιακού. Για παράδειγμα ένα αντιηαλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30, υποδειλώνει ότι το δέρμα είναι κατά 30 φορές περισσότερο ανθεκτικό στο ήλιο, σε σχέση με την αντοχή που θα είχε χωρίς τη χρήση αντιηλιακού. Ο δείκτης SPF (Sunburn Protection Factor) υποδεικνύει την προστασία από τις UVB ακτινοβολίες ενώ οι δείκτες PPD ή PA υποδεικνύουν την προστασία από τις UVA ακτινοβολίες.

Ο τύπος του αντιηλιακού (κρέμα, τζελ ή γαλάκτωμα) διαφοροποιεί την προστασία που προσφέρει το αντιηλιακό στο παιδί.

Μύθος. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά αντιηλιακά και σε διάφορες μορφές (τζελ, λάδια, λοσιόν, κρέμα- γαλάκτωμα). Ωστόσο, παρά τις διαφορετικές υφές και τύπους το μοναδικό που καθορίζει την προστασία του δέρματος, είναι ο δείκτης προστασίας και όχι η μορφή του αντιηλιακού. Πρόσφατα δημιουργήθηκαν αντιηλιακά προϊόντα τα οποία μπορούν και εφαρμόζονται σε υγρό δέρμα, με αποτέλεσμα να διευκολύνουν την εφαρμογή μετά το μπάνιο στη θάλασσα.

Τα παιδικά και βρεφικά αντιηλιακά περιέχουν, φυσικά, χημικά ή συνδυασμό και των δύο τύπων φίλτρα.

Αλήθεια. Τα φυσικά ή ορυκτά φίλτρα περιέχουν ανόργανες ενώσεις (διοξείδιο του Τιτανίου -TiO2 και οξείδιο του Ψευδαργύρου-ZnO) οι οποίες διαχέουν πλήρως την ηλιακή ακτινοβολία, προστατεύοντας τις ανώτερες στιβάδες δέρματος. Τα χημικά φίλτρα είναι συνθετικές ουσίες που απορροφούν την ακτινοβολία και προστατεύουν τις κατώτερες στιβάδες. Τέλος υπάρχουν αντιηλιακά που συνδυάζουν φυσικά και χημικά φίλτρα τα οποία είναι εμπλουτισμένα και βελτιωμένα σε υφή και δράση.

Τα παιδικά αντιηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία χρονικά σε σχέση με αντιηλιακά χαμηλότερου δείκτη.

Μύθος. Όλα τα αντιηλιακά προϊόντα ανεξάρτητα από το δείκτη προστασίας που περιέχουν προστατεύουν το μέγιστο για διάστημα 2 ωρών. Ως εκ τούτου, στις δύο ώρες θα πρέπει να επαναλαμβάνεται επάλειψη. Στα βρέφη ενδείκνυται επανεπάλειψη ανά μία ώρα. Καλό θα ήταν τα βρέφη να χρησιμοποιούν αντιηλιακά προϊόντα με φυσικά φίλτρα με μέτριο – υψηλό δείκτη προστασίας, ιδιαίτερα σε έδαφος μεγάλης φωτοευαισθησίας, ενώ τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν και υψηλότερους δείκτες προστασίας με χημικά ή συνδυασμό χημικών – φυσικών φίλτρων.

  Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία βρεφικών και παιδικών αντιηλιακών.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο