Μπορεί το μηλόξυδο να βοηθήσει στο έκζεμα;

0 Comment

ekzema

Το μηλόξυδο αποτελεί το ξύδι που προκύπτει από τη ζύμωση του χυμού μήλου και χρησιμοποιείται ως φυσικό μέσο θεραπείας σε πολλές καταστάσεις υγείας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν το ξύδι από μηλίτη για την αντιμετώπιση δερματοπαθειών και τη θεραπεία του εκζέματος. Πόσο αποτελεσματική και ασφαλής είναι όμως η χρήση του;

 

Τι είναι το έκζεμα;

Το έκζεμα ή αλλιώς γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα, είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια η οποία χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Ουσιαστικά το έκζεμα είναι το αποτέλεσμα της ατοπικής δερματίτιδας και εκδηλώνεται με ξηρότητα, κνησμό και ερυθρότητα. Αποτελεί μια ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων, ωστόσο υπάρχουν προϊόντα τα οποία ανακουφίζουν και συμβάλλουν στην υποχώρηση του εκζέματος.

 

Τι είναι το μηλόξυδο;

Το μηλόξυδο αποτελεί ένα φυσικό προϊόν που προκύπτει από τη ζύμωση των σακχάρων του χυμού μήλου μετά από την προσθήκη μικροοργανισμών (βακτήρια). Περιέχει αλκοόλη και οξικό οξύ (acetic acid), ουσίες που του προσδίδουν έντονη μυρωδιά και ιδιαίτερη γεύση. Χάρη στην οξύτητά του πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του εκζέματος, επηρεάζοντας το pH του δέρματος καθώς και τον κίνδυνο μόλυνσης.

 

Μηλόξυδο και έκζεμα

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα και το έκζεμα, παρά μόνο κρέμες και θεραπείες οι οποίες στοχεύουν να μειώσουν την ένταση και τη συχνότητα των συμπτωμάτων.

Οξύτητα και βακτηριακές λοιμώξεις

Παρόλο που δεν υπάρχουν έρευνες που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα του μηλόξυδου, εμπειρικά έχει φανεί πως το ξύδι από μηλίτη εξισορροπεί την οξύτητα του δέρματος, βελτιώνει τα συμπτώματα και προλαμβάνει βακτηριακές δερματικές λοιμώξεις. Η δράση αυτή αποδίδεται στην οξύτητα του ξυδιού που βοηθά στη διατήρηση του pH της επιδερμίδας. Αντίθετα, αλκαλικές ή βασικές κρέμες και σαπούνια, φαίνεται πως ερεθίζουν το δέρμα και επιδεινώνουν το έκζεμα.

Διαχείριση φλεγμονής και μόλυνσης

Στοιχεία υποδεικνύουν πως το μηλόξυδο διαθέτει επίσης και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μόλυνσης. Η εφαρμογή στο δέρμα μπορεί να μειώσει το οίδημα που υπάρχει γύρω από την περιοχή του εκζέματος, να αποτρέψει το «σπάσιμο» της επιδερμίδας και να συμβάλλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

 

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μηλόξυδο

Για περιοχές του σώματος, συστήνεται η προσθήκη 2 φλιτζανιών μηλόξυδου σε ζεστό νερό και μπάνιο για 15 λεπτά. Έπειτα ξεπλύνετε με δροσερό νερό. Για μικρότερες περιοχές, συστήνεται 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε 1 φλιτζάνι νερό και τοπική εφαρμογή γύρω από την περιοχή με το έκζεμα με καθαρό βαμβάκι, γάζα ή ύφασμα.

 

Είναι ασφαλές η χρήση μηλόξυδου για το έκζεμα;

Το ξύδι από μήλα είναι εξαιρετικά όξινο, γεγονός που μπορεί να ωφελήσει την υγεία, καθώς και την έξαρση διαφόρων δερματικών παθήσεων. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις και όταν χρησιμοποιείται σε υπερβολικό βαθμό, το ξύδι μπορεί να βλάψει το σώμα προκαλώντας χημικά εγκαύματα.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε μικρές, αραιωμένες ποσότητες ξυδιού και να ελέγχετε προσεκτικά το δέρμα για τυχόν αντιδράσεις. Εάν ένα άτομο αισθανθεί αίσθηση καψίματος ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, θα πρέπει να σταματήσει τη χρήση του.

Είναι ασφαλές για βρέφη;

Δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές ή μελέτες που να δείχνουν ότι το μηλόξυδο είναι ασφαλές για βρέφη ή παιδιά. Η χρήση του μπορεί να προκαλέσει χημικά εγκαύματα και να βλάψει το ευαίσθητο δέρμα του βρέφους, για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση σε αυτές τις ηλικίες.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο