Οδηγός αντιμετώπισης της φλεγμονής

inflammation

Η φλεγμονή είναι μέρος της ανοσολογικής αντίδρασης του σώματος. Αποτελεί έναν αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού και μια προσπάθεια του σώματος να απομακρύνει παθογόνους μικροοργανισμούς και βλαβερά ερεθίσματα, ξεκινώντας τη διαδικασία της θεραπείας ή της επούλωσης, εφόσον υπάρχει τραύμα. Όταν κάτι επιβλαβές ή ερεθιστικό επηρεάζει ένα μέρος του σώματός μας, υπάρχει μια βιολογική απάντηση του οργανισμού. Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τα κατεστραμμένα κύτταρα, τις ερεθιστικές ουσίες και τα παθογόνα και ξεκινά τη διαδικασία επούλωσης.

 

Ποιος ο ρόλος της φλεγμονής στον οργανισμό;

Η άμεση αντίδραση μας σε ένα σημείο του σώματος που φλεγμαίνει και έχει πρήξιμο είναι να προσπαθήσουμε και να την μειώσουμε είτε εφαρμόζοντας τοπικές κρέμες ή λαμβάνοντας κάποια αγωγή εκ του στόματος. Τα συμπτώματα της φλεγμονής είναι όντως δυσάρεστά και άβολα, ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η φλεγμονή είναι ένα ουσιαστικό μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας. Οι λοιμώξεις, τα τραύματα και οι τυχόν βλάβες σε κάποιο ιστό του σώματος δεν θα μπορούσαν να επουλωθούν χωρίς μια φλεγμονώδη αντίδραση.

 

Είδη φλεγμονής

Η φλεγμονή κατηγοριοποιείται σε οξεία ή χρόνια ανάλογα πόσο γρήγορα κλιμακώνονται τα συμπτώματα και πόσο διαρκούν. Η οξεία φλεγμονή είναι αυτή που αρχίζει γρήγορα και γίνεται σοβαρή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα σημάδια και τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μόνο για μερικές ημέρες, αλλά μπορεί να παραμείνουν για μερικές εβδομάδες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η χρόνια φλεγμονή αναφέρεται σε μακροχρόνια φλεγμονή που διαρκεί αρκετούς μήνες, ακόμα και χρόνια. Μπορεί να προκύψει από αδυναμία εξάλειψης του παράγοντα που προκάλεσε οξεία φλεγμονή, λόγω κάποιας αυτοάνοσης διαταραχής ή χρόνια έκθεση σε κάποιο ερεθιστικό παράγοντα. Παρόλο που η φλεγμονή είναι ωφέλιμη για το σώμα και αποτελεί μέρος της αποκατάστασης του οργανισμού, εάν παραμείνει περισσότερο από το αναγκαίο (χρόνια φλεγμονή), προκαλεί περισσότερη βλάβη παρά όφελος (καρκίνο, ρευματοειδή αρθρίτιδα, αθηροσκλήρωση, περιοδοντίτιδα κ.α.).

 

Συμπτώματα φλεγμονής

Τα συμπτώματα της φλεγμονής ποικίλουν ανάλογα με το αν η αντίδραση είναι οξεία ή χρόνια. Τα συμπτώματα της οξείας φλεγμονής είναι:

  • Πόνος
  • Ερυθρότητα
  • Ακινησία
  • Οίδημα
  • Αυξημένη θερμοκρασία

 

Τα συμπτώματα αυτά της οξείας φλεγμονής ισχύουν μόνο για φλεγμονές του δέρματος. Εάν η φλεγμονή εμφανίζεται πιο βαθιά μέσα στο σώμα, όπως σε ένα εσωτερικό όργανο, μόνο μερικά από τα σημεία μπορεί να είναι αισθητά. Τα συμπτώματα της χρόνιας φλεγμονής παρουσιάζονται με διαφορετικό τρόπο. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • κούραση
  • πληγές στο στόμα
  • πόνο στο στήθος και στην κοιλιά
  • πυρετό
  • εξάνθημα
  • πόνο στις αρθρώσεις

 

Αντιμετώπιση

Η φλεγμονή αποτελεί μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας. Μερικές φορές, η μείωση της φλεγμονής είναι χρήσιμη, αν και όχι πάντα απαραίτητη. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ωστόσο έχει φανεί πως η συστηματική τους χρήση ενέχει κινδύνους για την υγεία.

 

Βότανα για φλεγμονή

Αρπαγόφυτο – Devil’s claw

Γνωστό ως νύχι του διαβόλου, αποτελεί ένα βότανο που προέρχεται από την Αφρική. Διαθέτει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση χάρη στη σύνθεσή του σε αρπαγοσίδη, αλκαλοειδή, φλαβονοειδή και β-σιτοστερόλη.

Κουρκουμάς – Turmeric

Οι κύριες δραστικές ενώσεις του κουρκουμά αποτελούν τα κουρκουμινοειδή. Η κουρκουμίνη, αποτελεί μια ένωση που έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της αρθρίτιδας και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων.

Βρομελαΐνη – Bromelain

Πρωτεολυτικό ένζυμο, το οποίο μπορεί και διασπά πρωτεΐνες και έχει ινωδολυτική δράση, παρεμποδίζοντας τη δημιουργία οιδήματος. Εντοπίζεται στον ανανά και διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση λόγω αναστολής της δράση των προσταγλαδινών, ουσίες που προάγουν τη φλεγμονή.

Μποσγουέλια – Boswellia

Προέρχεται από το δέντρο Boswellia serrata και η κύρια δραστική ένωση του φυτού είναι το boswellic acid, το οποίο μειώνει τη σύνθεση λευκοτριενίων, ουσίες που εμπλέκονται στη χρόνια και οξεία φλεγμονή.

Νύχι της γάτας – Cat’s claw

Βότανο που είναι γνωστό για τις ανοσοενισχυτικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του, χάρη στη σύνθεσή του σε πολυφαινόλες, φυτοστερόλες, γλυκοσίδες, τριτερπένια και προανθοκυανιδίνες. Έχει ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες και συμβάλλει στη μείωση και αντιμετώπιση φλεγμονωδών καταστάσεων.

Ωμέγα 3 λιπαρά οξεά – Omega 3 fatty acids

Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα με κύριους αντιπροσώπους το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοσοεξανοϊκό οξύ (DHA). Έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς μεταβολίζονται σε εικοσανοειδή, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως είναι η καρδιαγγειακή νόσος, ο καρκίνος και η αρθρίτιδα.

Ηρώ Γουνιτσιώτη

Ηρώ Γουνιτσιώτη

Msc, Bsc Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος εξειδικευμένη στην παχυσαρκία, στο σακχαρώδη διαβήτη, στην αθλητική διατροφή καθώς και στη συμβουλευτική συμπληρωμάτων διατροφής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.

Προτεινόμενα Άρθα

Αφήστε Σχόλιο

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και ενημερωθείτε πρώτοι για νέα και προσφορές.