Φυσικά αντιφλεγμονώδη και μείωση του πόνου

0 Comment

Ο πόνος που οφείλεται σε φλεγμονές, αποτελεί ίσως τον πιο συχνό παράγοντα υποβάθμισης της ποιότητας ζωής πολλών ανθρώπων καθημερινά. Ο πόνος ωστόσο που βιώνουν πολλοί, αποτελεί το σύμπτωμα ή το αποτέλεσμα μιας παθολογικής κατάστασης, που συνήθως ενέχει φλεγμονή. Τι είναι όμως η φλεγμονή, πως μπορούμε να αποφύγουμε τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και πως μπορούμε φυσικά να αντιμετωπίσουμε τον πόνο ανάλογα την αιτία που την προκαλεί;

Φλεγμονή ορισμός

   Ουσιαστικά αποτελεί την τοπική αντίδραση των ιστών σε κάποια βλάβη με αποτέλεσμα να κινητοποιείται μια σειρά βιοχημικών αντιδράσεων και έκριση διαφόρων ουσιών. Ο φυσιολογικός ρόλος της φλεγμονής είναι η απομάκρυνση του παθογόνου παράγοντα και η αποκατάσταση και επιδιόρθωση της εκάστοτε βλάβης στους ιστούς.

   Εάν και η πιο συχνή αντιμετώπιση είναι η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, καθώς η χρήση των τελευταίων εγκυμονεί διαφόρους κινδύνους για την υγεία του οργανισμού, καλό θα ήταν να αποφεύγονται και να στραφούμε στη δύναμη της φύσης για την αντιμετώπισή της.

Βότανα και ουσίες με αντιφλεγμονώδη δράση

Ωμέγα 3 λιπαρά οξεά

   Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα αποτελούν μια ομάδα πολυακόρεστων λιπαρών που μπορούν να εντοπιστούν τόσο σε φυτικές τροφές όσο και σε ψάρια. Το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοσοεξανοϊκό οξύ (DHA) αποτελούν τύποι ωμέγα 3 λιπαρών, που έχει βρεθεί ότι έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς μεταβολίζονται σε εικοσανοειδή. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη ωμέγα 3 λιπαρών μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως είναι η καρδιαγγεική νόσος, ο καρκίνος και η αρθρίτιδα.

Βρομελαΐνη – Bromelain

   H βρομελαΐνη αποτελεί ένα πρωτεολυτικό ένζυνο, το οποίο μπορεί και διασπά πρωτεΐνες. Φυσικά ανευρίσκεται στον ανανά και έχει βρεθεί ότι έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση καθώς αναστέλλει ορισμένες ουσίες που προάγουν τη φλεγμονή (προσταγλαδίνες) ενώ παράλληλα αυξάνει τη συγκέντρωση και παραγωγή αντιφλεγμονώδων ενώσεων. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι έχει ινωδολυτική δράση και παρεμποδίζει τη δημιουργία οιδήματος, καθιστώντας την ιδανική αντιφλεγμονώδη ουσία σε περιπτώσεις αρθρίτιδας και μυοσκελετικών παθήσεων. Ιδανικά χρησιμοποιείται απο αθλητές και άτομα με διαστρέμματα και μυικές κακώσεις. Παρουσιάζει συνεργιστική δράση με την κουρκουμίνη.

Κουρκουμάς – Turmeric

   Οι κύριες δραστικές ενώσεις του κουρκουμά αποτελούν τα κουρκουμινοειδή. Παραδοσιακά έχει χρησημοποιηθεί ώς ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες καθώς φαίνεται να μειώνει τη δράση φλεγμονωδών ουσιών (NF-κΒ) και να ενισχύει την αντιοξειδωτική ικανότητα των κυττάρων. Η λήψη του συμβάλλει σε οστεοπάθειες ή μυοσκελετικές παθήσεις.

Μποσγουέλια – Boswellia

   Η μποσγουέλια προέρχεται από το δέντρο Boswellia serrata και αποτελεί μια αντιφλεγμονώδης ένωση που χρησιμοποιείται για τη μείωση της φλεγμονής στις αρθρώσεις. Η κύρια δραστική ένωση του φυτού είναι το boswellic acid, το οποίο φάινεται να μειώνει τη σύνθεση λευκοτριενίων, ουσίες που εμπλέκονται στη χρόνια και οξεία φλεγμονή. Το προτέρημα της μποσγουέλια, σε σχέση με τα κοινά αντιφλεγμονώδη φάρμακα, είναι ότι δεν ερεθίζει το στομάχι.

Αρπαγόφυτο – Devil’s claw

   Το αρπαγόφυτο ή αλλιώς γνωστό και ως νύχι του διαβόλου, αποτελεί μια φυσική ουσία με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Περιέχει ένα σύνολο ουσιών που συνεργούν και μειώνουν τον πόνο, όπως αλκαλοειδή, φλαβονοειδή, β-σιτοστερόλη και κυρίως αρπαγοσίδη. Λειτουργεί σαν άριστο παυσίπονο σε ρευματικούς και μυοσκελετικούς πόνους.

Cat’s claw

   Το cat’s claw ή αλλιώς το νύχι της γάτας, αποτελεί ένα βότανο που φύεται στον Αμαζόνιο από το φυτό Uncaria Tomentosa. Είναι γνωστό για τις ανοσοενισχυτικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδιες δράσεις του, χάρη στη σύνθεσή του σε πολυφαινόλες, φυτοστερόλες, γλυκοσίδες, τριτερπένια και προανθοκυανιδίνες. Έχει ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες και συμβάλλει στη μείωση και αντιμετώπιση φλεγμονωδών καταστάσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ βοηθά και στην εντιμετώπιση φλεγμονών του πεπτικού συστήματος, όπως γαστρίτιδα, κολίτιδα και νόσος του Crohn.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο