Φλεγμονή και βρωμελαΐνη, η λύση στην ανακούφιση του πόνου

0 Comment

Η βρωμελαΐνη, ή κατά πολλούς βρομελίνη, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά φυτικά αντιφλεγμονώδη, η οποία προέρχεται από τον γνωστό σε όλους μας ανανά, παρόλο που το όνομα της δε παραπέμπει στη προέλευσή της.

   Ο ανανάς παραδοσιακά χρησιμοποιούταν για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας και της φλεγμονής, στην κεντρική και νότια Αμερική, δράσεις τις οποίες έχει διατηρήσει και σήμερα.

Τι είναι η βρωμελαΐνη

   Η βρωμελαΐνη (bromelain) προέρχεται από τον στέλεχος και το χυμό του ανανά. Η ουσία απομονώθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 1800, όπου και άρχισε σταδιακά να μελετάται η δράση της. Ο όρος βρωμελαΐνη ουσιαστικά, αναφέρεται σε μια ομάδα ενζύμων τα οποία εντοπίζονται στον ανανά – Ananas comosus. Τα ένζυμα είναι πρωτεολυτικά, δηλαδή, βοηθούν στη διάσπαση και πέψη των πρωτεΐνών. Το μίγμα, επιπλέον, περιέχει ενδοπεπτιδάσες θειόλης και άλλα συστατικά όπως φωσφατάση, γλυκοσιδάση, υπεροξειδάση, κυτταρινάση, εσχαράση και αρκετούς αναστολείς πρωτεάσης.

   Η απορροφησιμότητά της από το σώμα είναι πολύ μεγάλη, ενώ δεν χάνει την πρωτεολυτική της δραστικότητα και δεν προκαλεί παρενέργειες που συνήθως προκαλούν τα κοινά αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Οφέλη και δράσεις

   Καθώς η φλεγμονή αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο πολλών παθολογικών καταστάσεων, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει πολλές μελέτες που διερευνούν το ρόλο της βρωμελαΐνης στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

   Η αναλγητική δράση της βρωμελαΐνης οφείλεται στην αναστολή δράσης της βραδυκινίνης, μια ουσία που πυροδοτεί τον πόνο και τη δημιουργία οιδήματος.

Καρδιαγγειακή υγεία

   Η συμπληρωματική χορήγηση βρωμελαΐνης φάνηκε από μελέτες ότι είναι αποτελεσματική στην αναστολή συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων και στη δημιουργία θρόμβων. Επιπλέον χάρη στην ινοδωλυτική της δράση συμβάλλει στη μείωση δημιουργία αθηρωματικών πλακών από μόρια χοληστερόλης με αποτέλεσμα να βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακής νόσου και στη μείωση κινδύνου για θρομβοεμβολή.

Χειρουργικές επεμβασεις και μυϊκά τραύματα

   Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει τη βρωμελαΐνη ως μια ισχυρή αντιφλεγμονώδη ένωση η οποία συμβάλλει στο χρόνο επούλωσης τραυμάτων, στη μείωση του πόνου καθώς και στην ανάρρωση μετά από χειρουργικές επεμβάσεις. Η συμπληρωματική λήψη βρωμελαΐνης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση τενοντίτιδας, διαστρεμμάτων και μυϊκών τραυματισμών. Επιπλέον χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση της, μειώνει τη διόγκωση και πρήξιμο των ιστών που έχουν τραυματιστεί, ιδιαίτερα μετά από επεμβάσεις.

Αρθρίτιδα

   Η συμπλήρωματική χρήση βρωμελαΐνης είναι ιδιαίτερα συχνή σε περιπτώσεις όπου υπάρχει έντονη φλεγμονή και πόνος, όπως είναι η αρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η λήψη της έχει αναλγητική δράση, μειώνοντας σημαντικά τον πόνο, αντίστοιχα με πολλά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ).

Μολύνσεις

   Αποτελέσματα ορισμένων ερευνών υποδεικνύουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση βρωμελαΐνης έχει επιπλέον αντιιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Ωστόσο, περαιτέρω μελέτες απαιτούνται για να επιβεβαιωθεί η παραπάνω δράση.

Ρινίτιδες και ιγμορίτιδα

   Λοιπές δράσεις της βρωμελαΐνης που εντοπίστηκαν αλλά απαιτείται περαιτέρω μελέτη είναι η ιγμορίτιδα και η αλλεργική ρινίτιδα, καθώς φαίνεται πως η συμπληρωματική της χρήση μειώνει συμπτώματα όπως είναι το οίδημα, η φλεγμονή, ο βήχας και η παραγωγή βλέννας.

Αλληλεπιδράσεις – Αντενδείξεις

   Η λήψη βρωμελαΐνης δε συστείνεται για λήψη παραπάνω από 8 με 10 ημέρες. Άτομα αλλεργικά στον ανανά, που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, έγκυος και θηλάζουσες γυναίκες, άτομα με αιμορραγικές διαταραχές, υπέρταση, νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, αντιβιοτικά ή ηρεμιστικά φάρμακα δεν πρέπει να λαμβάνουν βρωμελαΐνη.

   Καθώς η βρωμελίνη ενδέχεται να αυξήσει το κίνδυνο αιμορραγίας και να επηρεάσει την ικανότητα πήξης του αίματος, η διακοπή της πριν από χειρουργικές επεμβάσεις θα πρέπει να είναι τουλάχιστον για 2 εβδομάδες.

Συνιστώμενη δόση και μορφές

  Η βρωμελαΐνης διατίθεται σε ταμπλέτες ή κάψουλες. Ως συνιστώμενη δόση ορίζονται τα 80-320 mg, 2-3 φορές την ημέρα ενώ σε περιπτώσεις αρθρίτιδας η δόση μπορεί να είναι αρκετά υψηλότερη στα 500-2000 mg, έως 2 φορές την ημέρα.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα διατροφής με βρωμελαΐνη.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο