Ρόδι, ο βασιλιάς των φρούτων. Τι γνωρίζετε για τις δράσεις του;

0 Comment

Ρόδι, ο βασιλιάς των φρούτων. Τι γνωρίζετε για τις δράσεις του;

Το ρόδι (pomegranate) ξεχωρίζει για το βασιλικό του σχήμα και το βαθυκόκκινο χρώμα του. Σύμβολο καλοτυχίας και αφθονίας, χρησιμοποιείται ως γούρι εδώ και πολλούς αιώνας και ως διακοσμητικό χώρου, αφού αποξηρανθεί. Παρά την ομορφιά του, έχει πολλά οφέλη για την υγεία, γι΄ αυτό και άξια το χαρακτηρίζουν ως βασιλιά των φρούτων!

 

Το ρόδι και η ροδιά

Η ροδιά, η αλλιώς ροδόδεντρο, ανήκει στην οικογένια φυτών Punicaceae και αποτελεί ένα φυλλοβόλο θάμνο που καρποφορεί τους φθινοπωρινούς μήνες. Πρωτοεμφανίστηκε σε περιοχές της Ασίας, ωστόσο η καλλιέργειά του επεκτάθηκε μέχρι και τη Μεσόγειο.

Ο καρπός της ροδιάς (Punica granatum), αποτελεί ένα σφαιρικό φρούτο με σκληρό περίβλημα το οποίο περιέχει πολλούς σπόρους. Η συντήρηση του ροδιού γίνεται στο ψυγείο από 2 έως 4 μήνες. Εάν και πολύ θρεπτικός, ο καθαρισμός του καρπού απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια. Για το λόγο αυτό προτιμάται η κατανάλωση χυμού ή σε μορφή συμπληρώματος. Στην αρχαιότητα το ρόδι χρησιμοποιούνταν ως καρπός γονιμότητας, με τα χρόνια όμως αναδείχθηκαν και άλλες δράσεις του.

 

Ρόδι – διατροφική αξία

Το ρόδι αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, στα οποία και αποδίδονται πολλές από τις ιδιότητές του. Περιέχει ελλαγιταννίνες, όπως ελλαγικό οξύ, πολυφαινόλες, φλαβονόλες και ανθοκυανίνες, ενώ αποτελεί και πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και καλίου.

Περιέχει πάνω από 100 διαφορετικά φυτοχημικά συστατικά τα οποία επιπλέον από αντιοξειδωτική προστασία, προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Αποδίδει μόλις 68 θερμίδες ανά 100 γρ. φρούτου και αποτελεί έναν γευστικό και θρεπτικό σύμμαχό για το ανοσοποιητικό σύστημα και για το αδυνάτισμα.

 

Ρόδι οφέλη

Αντιοξειδωτική και αντιγηραντική προστασία

Αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά φρούτα. Χάρη στη διατροφική του αξία και κυρίως λόγο του ελλαγικού οξέος και της βιταμίνης C, αναστέλλει τη δράση των ελευθέρων ριζών, μειώνει το οξειδωτικό στρες και προλαμβάνει τις φθορές και τη γήρανση των κυττάρων. Επιπλέον, διαθέτει την ιδιότητα να σχηματίζει χηλικά σύμπλοκα, γεγονός που συμβάλλει περαιτέρω στην αντιοξειδωτική του δράση.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Η χρόνια φλεγμονή αποτελεί αιτία εμφάνισης πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως ρευματοειδούς αρθρίτιδας, φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου ακόμη και καρκίνου. Το ρόδι έχει την ιδιότητα να αναστέλλει τη φλεγμονή, μέσω διαφόρων μηχανισμών, όπως είναι η αναστολή της δράση της κυκλο-οξυγενάσης και της λιπο-οξυγενάσης (COX και LOX), ένζυμα που συμμετέχουν στο σχηματισμό των προσταγλαδινών και τα λευκοτριενίων. Επιπλέον η αντιφλεγμονώδης δράση φαίνεται να ασκείται και μέσω αναστολής της δράση πολλών κυτοκινών που εμπλέκονται στη φλεγμονή.

Ρόδι και οστεοαρθρίτιδα

Μελέτες έδειξαν πως η συστηματική κατανάλωση εκχυλίσματος ροδιού μπορεί να αναστείλει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του. Συγκεκριμένα φαίνεται πως αναστέλλονται οι φλεγμονώδεις διαδικασίες, με αποτέλεσμα να αποτρέπεται η αποικοδόμηση του κολλαγόνου και η καταστροφή των αρθρώσεων

Ρόδι και πίεση

Το ρόδι αποτελεί πλούσια πηγή καλίου, ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με μελέτες η συστηματική λήψη ροδιού συμβάλλει στη μείωση τόσο της διαστολικής όσο και της συστολικής πίεσης, μέσω αναστολής της δράση ενός ενζύμου (ACE), κατά 36% και 5%, αντίστοιχα. Η κατανάλωση ροδιού βοηθά τόσο ως πρόληψη αλλά και ως μέσο αντιμετώπισης της αρτηριακής υπέρτασης.

Ρόδι και καρδιά

Το ρόδι, χάρη στην πλούσια σύνθεσή του σε πολυφαινόλες φάνηκε πως ασκεί ισχυρή καρδιαγγειακή προστασία, προστατεύοντας την LDL χοληστερίνη από οξείδωση και το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Οι πολυφαινόλες αποτελούν ιχνοστοιχεία τα οποία ανευρίσκονται στο κόκκινο κρασί. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση ροδιού βοηθά στην πρόληψη δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας αλλά και στη μείωση του οξειδωτικού στρες, εφόσον υπάρχει ήδη αθηροσκλήρωση.

Ρόδι και χοληστερίνη

Επιπλέον της προστασίας της LDL χοληστερίνης από οξείδωση, η συστηματική κατανάλωση ροδιού βοηθά και στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης, γενικά. Συγκεκριμένα συμβάλλει στη μείωση της ολικής και LDL χοληστερίνης, δρώντας ευεργετικά ενάντια στην υπερλιπιδαιμία.

Αντικαρκινική Δράση

Πολλές μελέτες ανέδειξαν το ρόδι ως ένα ισχυρό φυσικό αντικαρκινικό φρούτο. Συγκεκριμένα φαίνεται πως αναστέλλει την καρκινογένεση πολλών τύπων καρκίνου, όπως του στήθους, του εντέρου, του πνεύμονα και του προστάτη. Συγκεκριμένα η αντικαρκινική του δράση φαίνεται να εντοπίζεται στην αναστολή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων, στη διακοπή του κυτταρικού κύκλου ενώ συμβάλλει ακόμη και στην απόπτωση των καρκινικών κυττάρων. Η δράση του οφείλεται στην αναστολή της έκφρασης ορισμένων γονιδίων που εμπλέκονται στην καρκινογένεση, λόγω των ελλαγιταννινών.

Άλλες δράσεις

Επιπλέον από τα παραπάνω οφέλη, οι δράσεις του ροδιού φαίνεται να επεκτείνονται στο διαβήτη, στη στυτική δυσλειτουργία, στις στοματίτιδες ακόμη και στο Alzheimer. Συγκεκριμένα η συστηματική λήψη εκχυλίσματος ροδιού φάνηκε να μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, να βελτιώνει τη στυτική λειτουργία, να συμβάλλει στην αντιμετώπιση περιοδοντίτιδας και μυκητιάσεων και να ασκεί νευροπροστατευτική δράση, βελτιώνοντας τη μνήμη σε ηλικιωμένα άτομα.

Δόση

Ως φυσικός χυμός και ως φρούτο δεν έχει συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Ως συμπλήρωμα διατροφής συστήνονται δόσεις από 250 έως 500 mg την ημέρα.

Στο Vita4you.gr μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία χυμών ροδιού και συμπληρωμάτων διατροφής.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο