Χοληστερίνη: Αλήθεια ή Μύθος;

0 Comment

  

Χοληστερίνη: η λέξη και μόνο φέρνει στο νου δυσάρεστους συνειρμούς. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε συνδέσει τη χοληστερίνη με πολλά προβλήματα υγείας και κυρίως καρδιαγγειακά νοσήματα. Στόχος όλων είναι να κρατήσουν τα επίπεδά της όσο πιο χαμηλά γίνεται με την πεποίθηση ότι έτσι θα χαίρουν άκρας υγείας! Είναι όμως έτσι; Είναι η χοληστερίνη ο κακός της υπόθεσης;

Τι είναι η χοληστερίνη;

  Η χοληστερίνη ή πιο σωστά χοληστερόλη είναι μια ουσία που τη συναντάμε σε κάθε κύτταρο κάθε ζωντανού οργανισμού. Αποτελεί συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και είναι απαραίτητη προκειμένου να συντεθούν ορμόνες, βιταμίνη D και τα χολικά υγρά, τα οποία βοηθούν στην πέψη των λιπών. Όταν μάλιστα τα επίπεδα πέσουν πολύ χαμηλά παρατηρούνται συμπτώματα όπως κατάθλιψη και μειωμένη σεξουαλική διάθεση.

  Το 85% της χοληστερίνης που υπάρχει στο σώμα μας παράγεται από το συκώτι. Η πρόσληψη μέσω της τροφής αγγίζει μόλις το 15% και δεν επηρεάζει τα επίπεδά της στο αίμα.

  Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τώρα υπήρχε η σύσταση ότι δεν θα πρέπει να λαμβάνονται περισσότερα από 300mg διαιτητικής χοληστερίνης ανά ημέρα. H επιτροπή διατροφικών συστάσεων στις ΗΠΑ όμως, καταργεί από φέτος αυτή τη σύσταση, καθώς τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει συσχέτιση της χοληστερόλης που προσλαμβάνεται από την τροφή και των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Σε αυτό φαίνεται να συμφωνεί και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η οποία δηλώνει ότι η αυξημένη μέσω της τροφής κατανάλωση χοληστερόλης δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στον οργανισμό.

Γιατί αυξάνεται;

  Στην πραγματικότητα, όταν αυξάνονται τα επίπεδά της στο αίμα, αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μπαίνει στη διαδικασία να παράγει χοληστερίνη προκειμένου να επιδιορθώσει βλάβες. Συνήθως, πρόκειται για κάποια χρόνια φλεγμονή που δημιουργείται όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Εάν για παράδειγμα υπάρξει κάποια βλάβη στα αγγεία, τότε ο οργανισμός δημιουργεί φλεγμονή προκειμένου να μην προκληθεί αιμορραγία. Για να επιδιορθωθεί το πρόβλημα απαραίτητο βήμα είναι ο σχηματισμός νέων κυττάρων, βασικό συστατικό των οποίων είναι η χοληστερίνη. Έτσι, αυξάνεται η παραγωγή της από το συκώτι, ώστε να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος!

  Ένας ακόμη παράγοντας που αυξάνει τη χοληστερίνη μας είναι το άγχος! Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τους λόγους που ο σύγχρονος άνθρωπος διακατέχεται συνεχώς από stress. Πλέον, αποτελεί ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που δεν έχει επίπτωση μόνο στην ψυχολογική μας κατάσταση, αλλά και στη σωματική. Συχνά, πολλοί είναι αυτοί που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, αλλά ποτέ δεν σύνδεσαν κάτι τέτοιο με το stress που χαρακτηρίζει την καθημερινότητά τους.

Τι κάνουμε;

Αντί λοιπόν να προσπαθούμε να μειώσουμε τη χοληστερίνη μας, θα έπρεπε να μας απασχολούν τα αίτια που οδήγησαν στην αύξησή της. Εάν ο λόγος είναι η ύπαρξη κάποιας φλεγμονής, τότε θα έπρεπε να εστιάσουμε στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Η σωστή διατροφή βοηθάει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση και ιδιαίτερα τα καλά λιπαρά, όπως είναι τα ω3 λιπαρά οξέα, που μπορούμε να τα βρούμε σε λιπαρά ψάρια, σε ιχθυέλαια, αλλά και σε φυτικές πηγές όπως το λινέλαιο, ο λιναρόσπορος κ.ά. Βοηθούν επίσης τα λιπαρά από το ελαιόλαδο, τα αβοκάντο, οι ανάλατοι και άψητοι ξηροί καρποί και σπόροι. Βότανα και μπαχαρικά, όπως ο κουρκουμάς μπορούν επίσης να αποδειχθούν σωτήρια! Επιπλέον, τροφές όπως το αυγό, το βούτυρο, τα θαλασσινά δεν είναι επικίνδυνα, αρκεί να είναι καλής ποιότητας και να προέρχονται από ζώα ελευθέρας βοσκής ή ανοιχτής θαλάσσης αντίστοιχα.

  Στις τροφές που πρέπει να αποφύγουμε είναι η ζάχαρη, τα trans λιπαρά και τα παραψημένα φαγητά. Επίσης, ένας μεγάλος εχθρός είναι η καθιστική ζωή, η οποία θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς το σώμα μας δεν είναι φτιαγμένο για να κάθεται. Το κάπνισμα είναι ένας ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας που εμποδίζει το σώμα μας να λειτουργήσει σωστά και καταστρέφει πολλά υγιή κύτταρα.

  Ίσως το πιο σημαντικό είναι η ψυχική υγεία. Θα έπρεπε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το ζήτημα, επειδή το άγχος είναι αιτία πολλών δυνών. Η ελαφριά άσκηση βοηθάει στην αποβολή του stress, ενώ στη φύση υπάρχουν πολλές λύσεις όπως βότανα, αγχολυτικές τροφές κ.ά που βοηθούν. Πλέον, στην αγορά υπάρχουν και πολλά φυτικά σκευάσματα βασισμένα σε παραδόσεις αιώνων που μπορούν να επιδράσουν θετικά στην ψυχολογία μας.

  Η χοληστερίνη αποτελεί λοιπόν ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα ακόμα και ανάμεσα στους ειδικούς. Στην σύγχρονη επιστήμη τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν, παλιές θεωρίες καταρρίπτονται και νέες δημιουργούνται. Θα πρέπει να είμαστε ανοιχτόμυαλοι, αλλά και να αναπτύσσουμε τη δικιά μας κρίση γύρω από σημαντικά ζητήματα υγείας όπως αυτό.

Βρείτε στο Vita4you.gr μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα για την χοληστερίνη!

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο