CLA στον αθλητισμό: Ιδιότητες και Παρενέργειες

0 Comment

cla

Το CLA τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστό ως συμπλήρωμα διατροφής που πολλοί χρησιμοποιούν ως βοήθημα στο αδυνάτισμα και στην απώλεια λίπους. Δεν είναι λίγοι όμως και οι αθλητές που το χρησιμοποιούν. Ποια είναι όμως τα οφέλη του στον αθλητισμό και ποιες παρενέργειες μπορεί να κρύβει;

Τι είναι το CLA;

Το CLA ή αλλιώς συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, είναι ένα λιπαρό οξύ που συναντάται σε τροφές όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που προέρχονται από ζώα, τα οποία τρέφονται κατά βάση με γρασίδι και άλλα χορταρικά! 

CLA: Τι κάνει;

Μείωση λίπους

Σύμφωνα με μετα-αναλύσεις (Whigham et al., 2007), η συμπληρωματική λήψη CLA οδηγεί σε «μέτρια απώλεια σωματικού λίπους» σε σύγκριση με placebo (εικονικό φάρμακο) σε ήδη υπέρβαρα άτομα. Όταν μελετήθηκε σε διάστημα 12 εβδομάδων, αυτή η απώλεια βάρους ισοδυναμούσε με 1 kg λιπώδους μάζας. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται και η μυική μάζα, κάτι που ενδιαφέρει τους περισσότερους αθλητές. 

Γενικά, πολλοί θεωρούν ότι το CLA ανήκει στους λιποδιαλύτες. Τι ακριβώς συμβαίνει όμως; Παρόλο που ο ακριβής μηχανισμός του CLA δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως, φαίνεται ότι μπορεί να ασκήσει ρυθμιστική επίδραση στη μείωση της αποθήκευσης λίπους και στην ενεργοποίηση βασικών ενζύμων που σχετίζονται με τη ρύθμιση της οξείδωσης των λιπιδίων (Martins et al, 2015). Επιπλέον, εμποδίζει την επαναπρόσληψη βάρους.

Στην πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην απώλεια λίπους μέσω της θερμογένεσης και επομένως δεν θα πρέπει να συγκαταλέγεται στην ίδια κατηγορία με τα συμπληρώματα «καύσης λίπους». 

Μείωση όρεξης

Το CLA φαίνεται να μπορεί να μειώσει την όρεξη, αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού. Πώς το πετυχαίνει αυτό; Τα ισομερή trans-10 και cis-12 του CLA μειώνουν την έκφραση συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο που σχετίζονται με το αίσθημα της πείνας. 

Μείωση φλεγμονών

Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι το CLA παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιφλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού, καθώς και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Κάτι τέτοιο ενδιαφέρει τους περισσότερους αθλητές, μιας και πολύ συχνά ταλαιπωρούνται από φλεγμονές λόγω της άσκησης και μικροτραυματισμών. Επιπλέον, ενισχύουν την υγεία του ήπατος και την ικανότητά του για αποτοξίνωση.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού

Το CLA ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας στην άμυνα απέναντι σε μολύνσεις, φλεγμονώδεις διαταραχές, αλλά και αλλεργίες. Μάλιστα, φαίνεται να μπορεί να βοηθήσει άτομα που υποφέρουν από άσθμα και αλλεργίες, μειώνοντας την υπερβολική αντίδραση στους αεραγωγούς. 

Υγεία οστών

Ένα ακόμα κομμάτι που ενδιαφέρει όλους τους αθλητές είναι το πλεονέκτημα που έχει το CLA στην υγεία των οστών. Προλαμβάνει την απώλεια οστικής πυκνότητας, τόσο συμμετέχοντας στην αύξηση της απορρόφησης του ασβεστίου (μέσω της αύξησης της παραθυρεοειδούς ορμόνης), αλλά και μειώνοντας τη δράση των οστεοκλαστών. Οι οστεοκλάστες συμβάλλουν στην επαναρρόφηση οστού, έναν από τους βασικούς λόγους για οστεοπόρωση.

CLA: Παρενέργειες

Κάποιες από τις παρενέργειες που μπορεί να έχει το CLA είναι στομαχικές διαταραχές, ναυτία, διάρροια ή ακόμα και κούραση. Άτομα με διαβήτη θα χρειαστεί να συμβουλευτούν το γιατρό τους για την λήψη του, καθώς είναι πιθανό να χειροτερέψει τη διαχείρισή του. 

Ακόμη, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσει την πήξη του αίματος, γι ’αυτό και καλό είναι να αποφεύγεται η λήψη του τουλάχιστον δυο εβδομάδες πριν από κάποιο χειρουργείο, αλλά και μετά από αυτό. Για τον ίδιο λόγο, θα πρέπει να αποφεύγεται και από άτομα που έχουν προβλήματα με την πήξη του αίματος, αιμορραγίες, ενώ αν λαμβάνει αγωγή για υπέρταση θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του. 

Γενικά, η λήψη του θεωρείται ασφαλής, ωστόσο σε οποιοδήποτε ζήτημα υγείας, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη ειδικού. Μέχρι στιγμής, έρευνες έχουν δείξει ότι το CLA ήταν καλά ανεκτό για διάστημα λήψης 24 μηνών, όμως καλό είναι ανά 3 μήνες να γίνεται μια παύση, όπως ισχύει με τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής. 

 

Στο Vita4you.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα με CLA

Βιβλιογραφία
https://academic.oup.com/ajcn/article/85/5/1203/4632999
https://www.rxlist.com/conjugated_linoleic_acid/supplements.htm

https://www.nutraingredients.com/Article/2006/05/10/CLA-s-body-shaping-action-clarified-in-new-trial

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο