CLA: Το μαγικό χάπι για αδυνάτισμα;

0 Comment

cla

Δίαιτα! Η λέξη που κάνει χιλιάδες κόσμο να τρέμει στο άκουσμά της. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ταλαιπωρούνται επανειλημμένα με στερητικές δίαιτες αστραπή, ανεβαίνοντας κάθε πρωί στη ζυγαριά μήπως και έγινε το θαύμα όσο αυτοί κοιμούνταν! Η διατροφή και η γυμναστική είναι σίγουρα σημεία κλειδιά για το χάσιμο βάρους και την αναδόμηση του σώματος, όμως στην πράξη οι περισσότεροι αδυνατούν να προσαρμοστούν σε τέτοιες αλλαγές. Έτσι, πολλοί εύχονται να υπήρχε ένα μαγικό χαπάκι που να τους γλίτωνε από όλη αυτή την ταλαιπωρία!

Μήπως τελικά υπάρχει;

  Το CLA (συζευγμένο λινολεϊκό οξύ) είναι μια ουσία που φαίνεται να βοηθάει στη μείωση του σωματικού λίπους. Αν και οι περισσότερες έρευνες στο παρελθόν είχαν γίνει σε ζώα, πρόσφατα η Σκανδιναβική Ομάδα Κλινικής Έρευνας (Scandinavian Clinical Research Group) με επικεφαλή τον Δρ. Jean-Michel Gaullier απέδειξε ότι μια ομάδα υπέρβαρων γυναικών έχασαν 9% του σωματικού τους λίπους σε διάστημα ενός χρόνου, χωρίς να αλλάξουν τις συνήθειές τους.

  «Πραγματικά πιστεύουμε ότι αυτό είναι πολλά υποσχόμενο» δηλώνει ο Δρ. Gaullier, η έρευνα του οποίου δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition. « Είναι η πρώτη φορά που μελετάμε τις επιδράσεις του CLA στη σύνθεση του σώματος και έχουμε ξεκάθαρα αποτελέσματα»!

  Μια ακόμη έρευνα, από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, έδειξε παρόμοια αποτελέσματα (μείωση σωματικού λίπους 10%), αλλά σε διάρκεια 3 μηνών αυτή τη φορά!

 CLA: Τι είναι;

  Το CLA είναι ένα λιπαρό οξύ που συναντάται φυσικά στο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Όμως επειδή οι διαιτητικές αυτές πηγές είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες, το CLA συνήθως χρησιμοποιείται με μορφή συμπληρώματος  (χάπι ή σιρόπι).

Πώς λειτουργεί;

  Σύμφωνα με τον Δρ. Mark Stengler, έναν από τους κορυφαίους φυσιοπαθητικούς στις Η.Π.Α. «Το CLA βοηθάει τη γλυκόζη να μπει στα μυϊκά κύτταρα πιο αποτελεσματικά, εμποδίζοντάς την έτσι να μετατραπεί σε λίπος! Βοηθάει επίσης στο να μπουν τα λιπαρά στις κυτταρικές μεμβράνες των μυών και των συνδετικών ιστών, όπου εκεί χρησιμεύουν ως καύσιμα».

 CLA και σε άλλες περιπτώσεις

  Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν γίνει γύρω από το CLA. Εκτός από τη μείωση του σωματικού λίπους, φαίνεται να έχει επίσης και τα εξής οφέλη:

  • Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
  • Μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη του  διαβήτη  τύπου 2, ο οποίος είναι συχνός σε υπέρβαρους.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Βοηθάει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.
  • Αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό.
  • Συμβάλει στην αύξηση των μυών.
  • Μειώνει τις τροφικές αλλεργίες.

Υπήρξαν παρενέργειες;

  Στην έρευνα του Δρ. Gaullier κάποιοι από τους εθελοντές παρουσίασαν αλλαγές στη χοληστερίνη και το σάκχαρο αίματος, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο «ήταν μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα». Παρόλα αυτά, πριν από τη λήψη κάποιου συμπληρώματος συστήνεται πάντα η συγκατάθεση του γιατρού μας.

Το CLA λοιπόν έρχεται να μας βοηθήσει στην προσπάθεια για αδυνάτισμα, μειώνοντας σταδιακά το περιττό λίπος και αυξάνοντας τον μεταβολισμό μας! Σίγουρα εάν βάλετε στο πρόγραμμα αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση, τους βασικούς πυλώνες μιας τέτοιας προσπάθειας, τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη καλύτερα!

Βρείτε στο Vita4you.gr ποικιλία σε συμπληρώματα με CLA.

 

Βιβλιογραφία

https://www.researchgate.net/publication/6491623_Six_months_supplementation_with_conjugated_linoleic_acid_induces_regional-specific_fat_mass_decreases_in_overweight_and_obese

 

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο