Αντιηλιακά για πανάδες και καφέ κηλίδες

0 Comment

Χρησιμοποιείτε αντιηλιακό αλλά βλέπετε το δέρμα σας να εμφανίζει καφέ κηλίδες; Η μεγάλη έκθεση στον ήλιο, το ευαίσθητο δέρμα, η εγκυμοσύνη και οι φακίδες είναι λίγες από τις περιπτώσεις που επιτείνουν την εμφάνιση πανάδων στο δέρμα. Τι είναι όμως οι πανάδες και πως μπορείτε να τις προλάβετε;

 

Τι είναι οι πανάδες;

Είναι επίμονοι λεκέδες καφέ χρώματος που εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή του προσώπου, των ώμων και στα χέρια. Ονομάζονται πανάδες ή κηλίδες ενώ επιστημονικά μπορεί να τις συναντήσετε και με τον όρο μέλασμα ή υπερμελάγχρωση. Αποτελούν ένα είδος φωτογήρανσης και το αποτέλεσμα της χρόνιας έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Αποτελούν ένα καλοκαιρινό φαινόμενο που υποχωρεί το χειμώνα, ωστόσο εάν γίνουν εμφανείς και δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα, μπορεί να γίνουν μόνιμες χειμώνα-καλοκαίρι.

 

Πως δημιουργούνται οι πανάδες;

Ουσιαστικά αποτελούν μια βλάβη των κυττάρων που παράγουν μελανίνη στο δέρμα λόγω της χρόνιας έκθεσης στον ήλιο. Φυσιολογικά το δέρμα για να προστατευτεί από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία παράγει μελανίνη, τη φυσική χρωστική του δέρματος.

Όταν τα μελανινοκύτταρα υποστούν βλάβη ή απορρυθμιστεί η δράση τους, παράγουν περισσότερη μελανίνη από το φυσιολογικό, ακόμη και όταν η έκθεση στον ήλιο είναι περιορισμένη. Η βλάβη συνήθως είναι αθροιστική, ξεκινά από τις βαθύτερες στιβάδες δέρματος και σταδιακά επεκτείνεται μέχρι την επιφάνεια, ειδικά όταν δεν υπάρχει κατάλληλη αντιηλιακή προστασία.

 

Ποιοι τύποι δέρματος είναι πιο ευπαθείς στις πανάδες;

Οι ορατοί λεκέδες στο δέρμα αποτελούν το άθροισμα πολλών μελαγχρωματικών αλλοιώσεων που γίνονται λόγω ακατάλληλης προστασίας. Δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί τα ακριβή αίτια που οδηγούν στην παραπάνω βλάβη, ωστόσο ορισμένα άτομα και τύποι δέρματος φαίνεται να είναι πιο ευπαθή από άλλα. Οι πιο κοινοί παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση καφέ κηλίδων με την προϋπόθεση της έκθεσης στον ήλιο είναι:

  • ορμονικά προβλήματα
  • εγκυμοσύνη
  • χρήση αντισυλληπτικών χαπιών
  • κλιμακτήριος
  • κληρονομικότητα
  • μεγάλη ηλικία
  • δέρμα με φακίδες
  • φωτοευαίσθητα δέρματα

 

Πρόληψη εμφάνισης πανάδων

Εάν οι πανάδες αντιμετωπιστούν κατάλληλα και έγκαιρα, μπορεί να υποχωρήσουν σημαντικά και να μην επανεμφανιστούν. Η χρήση εξειδικευμένου αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας αποτελεί το μοναδικό αποτελεσματικό τρόπο για την πρόληψη εμφάνισης λεκέδων ή τουλάχιστον για τη μείωση της έντασης των χρωματικών αλλοιώσεων.

Ποιό αντιηλιακό να διαλέξω για τις πανάδες;

Η χρήση αντιηλιακού θα πρέπει να είναι καθημερινή, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες όπου δεν υπάρχει φαινομενικά μεγάλη ηλιοφάνεια. Ο δείκτης προστασίας κατά την χειμερινή περίοδο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 SPF ενώ το καλοκαίρι να είναι τουλάχιστον 30 SPF. Σε περίπτωση που ανήκετε στις ομάδες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πανάδων, τότε σε περιόδους έντονης ηλιοφάνειας θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό με δείκτη προστασία 50 SPF.

Επιλέξτε αντιηλιακά με φωτοσταθερά φίλτρα που προλαμβάνουν από τη φωτογήρανση του δέρματος και έχουν φίλτρα ευρέως φάσματος τόσο ενάντια στη UVB όσο και στη UVA ακτινοβολία. Τα αντιηλιακά κατά των πανάδων βγαίνουν και με χρώμα, ώστε να μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματική κάλυψη των καφέ κηλίδων και ομοιόμορφη επιδερμίδα, προστατεύοντας παράλληλα το δέρμα σας.

 

Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε αντιηλιακά για πανάδες, για όλους του τύπους δέρματος.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο