Αντηλιακό μαλλιών, για λαμπερά και υγιή μαλλιά ακόμη και το καλοκαίρι

0 Comment

Αντηλιακό μαλλιών, για λαμπερά και υγιή μαλλιά ακόμη και το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, η ακραία έκθεση στον ήλιο, το χλώριο και το αλάτι ταλαιπωρούν τα μαλλιά κάνοντάς τα θαμπά, ξηρά και άτονα. Το αντιηλιακό προσώπου και σώματος σίγουρα δε λείπει από τα τσάντα σας τώρα που ετοιμάζεστε για καλοκαιρινές εξορμήσεις στην παραλία και στην πισίνα. Τι γίνεται όμως με τα αντηλιακά μαλλιών και με την προστασία των μαλλιών απο τον ήλιο;

 

Γιατί να χρησιμοποιήσω αντιηλιακό μαλλιών;

Όταν τα μαλλιά εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV), το εξωτερικό τους περίβλημα, που είναι και η ασπίδα προστασίας των μαλλιών, σταδιακά καταστρέφεται και δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες. Αντίστοιχα λοιπόν με το δέρμα, έτσι και τα μαλλιά μπορούν να υποστούν βλάβες.

Δομικές αλλαγές

Η UVB ακτινοβολία προκαλεί οξειδωτικές βλάβες στα μαλλιά. Οι ελεύθερες ρίζες που παράγονται από την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας επιτίθενται στις πρωτεΐνες των μαλλιών και συγκεκριμένα στην κερατίνη, το κύριο δομικό συστατικό της τρίχας. Το αποτέλεσμα είναι σταδιακά τα μαλλιά να αποδυναμώνονται και να γίνονται πιο εύθραυστα και θαμπά.

Χρωματικές αλλαγές

Η μελανίνη, όπως και στο δέρμα, αποτελεί μια φυσική χρωστική ουσία η οποία δίνει το χαρακτηριστικό χρώμα των μαλλιών. Προσφέρει προστασία από τη δράση των ελευθέρων ριζών, απορροφά και φιλτράρει τη UV ακτινοβολία. Η μεγάλη έκθεση στη UVA ακτινοβολία έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της φυσικής αυτής χρωστικής, με αποτέλεσμα να αλλάζει το χρώμα των μαλλιών. Παρόλο που αποτελεί μια φυσική αντίδραση των μαλλιών, η καταστροφή και ο αποχρωματισμός είναι πιο εμφανείς στα ανοιχτόχρωμα μαλλιά, λόγω του ότι έχουν λιγότερη μελανίνη. Όσο αφορά τα βαμμένα μαλλιά, ο ήλιος τα ξεραίνει, ξεθωριάζει το χρώμα τους και τα κάνει να φαίνονται θαμπά και άτονα.

 

Ποιό αντιηλιακό μαλλιών να επιλέξω;

Εάν και ο ήλιος καταστρέφει τα μαλλιά, φυσικά, το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο σοβαρό όπως στο δέρμα. Τα μαλλιά αναγεννώνται συνεχώς και ο θύλακας της τρίχας είναι προστατευμένος μέσα στο δέρμα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως πρέπει να χάσουν τη φυσική τους λάμψη και να καταστραφούν, καθώς κάτι τέτοιο θα υποβάθμιζε σημαντικά την εμφάνιση σας. Ήρθε η ώρα λοιπόν, να βάλετε ένα ακόμη απαραίτητο προϊόν περιποίησης στη τσάντα θαλάσσης, το αντηλιακό μαλλιών.

Τα αντηλιακά μαλλιών διατίθενται σε διάφορες μορφές κυρίως σε σπρέι για ευκολία στην εφαρμογή, όπως αντηλιακό λάδι μαλλιών, αντηλιακή κρέμα μαλλιών καθώς και σπρέι για βαμμένα μαλλιά και προστασία του χρώματος.

Τα φυσικά αντιηλιακά μαλλιών περιέχουν εκχυλίσματα βοτάνων και μαλακτικά έλαια τα οποία προστατεύουν από την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Τα ενυδατικά σπρέι μαλλιών περιέχουν κερατίνη, προβιταμίνη Β5 και υαλουρονικό οξύ τα οποία ενυδατώνουν αναδομούν και προστατεύουν την τρίχα των μαλλιών από την υπεριώδη ακτινοβολία.

 

Tips για καλύτερη προστασία των μαλλιών

  • Φορέστε καπέλο. Θα προστατέψει μεγάλο μέρος των μαλλιών σας ενώ παράλληλα προσφέρει σκιά στο πρόσωπο σας, προστατεύοντας το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την προστασία των μαλλιών από ξηρότητα. Εφαρμόστε ενυδατικά λάδια, μάσκες και μαλακτικές κρέμες οι οποίες περιποιούνται τα μαλλιά, αναπληρώνουν τη χαμένη υγρασία και τα κάνουν μαλακά και ανθεκτικά ενάντια στο χλώριο και το αλάτι.
  • Τα βρεγμένα μαλλιά από τη θάλασσα είναι πιο “αδύναμα” και ευάλωτα. Πριν μπείτε στο νερό, βρέξτε τα μαλλιά σας με γλυκό νερό για να αποφύγετε την άμεση επίδραση του χλωρίου και του αλατιού στα μαλλιά. Εάν έχετε μακριά μαλλιά, πιάστε τα κοτσίδα και μετά εφαρμόστε αντιηλιακό μαλλιών. Μετά το κολύμπι, ξεπλύνετε τα μαλλιά με γλυκό νερό και ξανα-εφαρμόστε αντηλιακό μαλλιών.

 

Βρείτε στο Vita4you το αντιηλιακό μαλλιών που σας ταιριάζει και απολαύστε άφοβα τις καλοκαιρινές σας διακοπές.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο