Μπλε ακτινοβολία: Ποια είναι η επίδρασή της στην επιδερμίδα;

0 Comment

Blue light from smartphone

Ξέρουμε ότι πρέπει να προστατευόμαστε από την υπεριώδη ακτινοβολία (τις ακτίνες UVA και UVB) αλλά τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί λένε ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να προστατευόμαστε και από ένα μέρος του ορατού φωτός, την μπλε ακτινοβολία ή μπλε φως, το οποίο εκπέμπεται όχι μόνο από τον ήλιο αλλά και από τις ψηφιακές συσκευές μας.

H UVΑ και UVB ακτινοβολία

Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν την προσοχή τους στη ζημιά που προκαλεί στο δέρμα μας η υπεριώδης ακτινοβολία. Η UV που επηρεάζει το δέρμα μας αποτελείται ουσιαστικά από τις ακτίνες UVA (315-400 nm) και τις ακτίνες UVB (280-315 nm) [1]. Η UVB διεισδύει μόνο στην επιδερμίδα μας ενώ μέρος της UVA διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα φτάνοντας περίπου στο μέσο του χορίου το οποίο βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα.

Ενώ η UVB ενοχοποιείται πολύ περισσότερο για το μελάνωμα, η UVA είναι αυτή που προκαλεί κυρίως τη φωτογήρανση. Η UVA βλάπτει όχι μόνο τα επιδερμικά κύτταρα αλλά επίσης το κολλαγόνο και την ελαστίνη που συνθέτουν τη δομή του χορίου και διατηρούν την ελαστικότητα του δέρματος, κάτι που αρχικά δεν είχε εκτιμηθεί επαρκώς. Οι βλάβες προκαλούνται μέσω του οξειδωτικού στρες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία.

Ποιες είναι οι πηγές της μπλε ακτινοβολίας;

Υπάρχουν δύο κύριες πηγές μπλε φωτός: ο ήλιος (το μπλε φως είναι ο λόγος που βλέπετε τον ουρανό ως το μπλε χρώμα) και οι οθόνες. Όλες οι ψηφιακές οθόνες εκπέμπουν μπλε φως: το smartphone, η τηλεόραση, ο υπολογιστής, το τάμπλετ και το έξυπνο ρολόι σας. Μέχρι σήμερα δεν είναι σαφές εάν το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης στο μπλε φως προέρχεται από τον ήλιο ή τις οθόνες που έχουμε δίπλα μας αλλά προφανώς έχει μεγάλη σημασία το πόσο προσκολλημένοι είμαστε στις ψηφιακές συσκευές και τι μέγεθος έχουν.

Μπλε ακτινοβολία και επιδερμίδα

Πιο πρόσφατα, οι επιστήμονες κατανόησαν ότι και το μπλε φως έχει τη δυνατότητα να βλάψει όλα τα στρώματα του δέρματος, προκαλώντας οξειδωτικό στρες. Μάλιστα, το μπλε φως, που έχει μήκος κύματος από 400 έως 500 nm διαπερνά ολόκληρο το χόριο και φτάνει στο στρώμα που είναι κάτω από αυτό, στον λιπώδη ιστό. Η πλειονότητα του ηλιακού φωτός δεν περνά μέσα από το δέρμα, αλλά το το 1-5% του ιώδους-μπλε και πράσινου φωτός είναι σε θέση να διεισδύσει σε βάθος ανάλογα με το μήκος κύματος.

Έτσι, το ιώδες-μπλε φως, επίσης γνωστό ως HEV light (High Energy Visible light) έχει την ικανότητα να διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα μας, σε σύγκριση με τις ακτίνες UVA και UVB, συμβάλει στη δημιουργεί ρυτίδων και στη γήρανση του δέρματος [2]. Όταν εθελοντές εκτέθηκαν είτε σε μπλε φως είτε σε UVA, στην πρώτη περίπτωση υπάρχει μεγαλύτερη ερυθρότητα και οίδημα.

Μελέτες δείχνουν ότι το ορατό φως μπορεί επίσης να είναι πιο δραστικό στην πρόκληση μελάγχρωσης (σκούρου δέρματος) σε σύγκριση με το υπεριώδες φως. Μία μελέτη έδειξε ότι η παραγωγή μελανίνης στο δέρμα διπλασιάστηκε όταν εκτέθηκε σε μπλε φως έναντι της UVA.

Από την άλλη μεριά έχουν εντοπιστεί και ορισμένα καλά που κάνει το μπλε φως. Αυτοί που πάσχουν από ακμή μπορούν χρησιμοποιήσουν το μπλε φως ως θεραπεία, κάτι που συνιστάται από πολλούς επαγγελματίες περιποίησης της επιδερμίδας [3]. Υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι, σε μικρές δόσεις, το μπλε φως είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για ορισμένες δερματικές διαταραχές. Ωστόσο είναι δύσκολο να αγνοηθεί το ενδεχόμενο της ζημιάς που μπορεί να κάνει.

Να σημειωθεί ότι μια μελέτη βρήκε και κάτι απροσδόκητα καλό. Το μπλε φως του ηλίου έχει επίδραση στον υποδόριο λιπώδη ιστό συρρικνώνοντας τα λιποκύτταρα [4]. Καθώς φτάνει στο τρίτο βασικό στρώμα του δέρματος, τον υποδόριο λιπώδη ιστό, τα σταγονίδια των λιπιδίων μειώνονται σε μέγεθος και εκλύονται από τα λιποκύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται το αποθηκευμένο λίπος στα κύτταρά μας, ωστόσο δεν είναι γνωστό αν η επίδραση αυτή του μπλε φωτός είναι σημαντική.

Στο Vita4you.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε κρέμες προστασίας από το μπλε φως!

Παραπομπές

  1. Ultraviolet radiation and health.
  2. Blue light-induced oxidative stress in live skin.
  3. Blue-Light Therapy for Acne Vulgaris: A Systematic Review and Meta-Analysis.
  4. Subcutaneous white adipocytes express a light sensitive signaling pathway mediated via a melanopsin/TRPC channel axis.

 

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο