Αντιγήρανση και μείωση πανάδων με τη δύναμη των άλφα υδροξυοξέων AHAs!

0 Comment

Αντιγήρανση και μείωση πανάδων με τη δύναμη των άλφα υδροξυοξέων AHAs!

Τα άλφα υδροξυοξέα ή αλλιώς γνωστά και ως ΑΗΑs αποτελούν μια ομάδα οξέων που εντοπίζονται φυσικά σε τρόφιμα. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες καλλυντικές κρέμες που προορίζονται για την περιποίηση του ξηρού, ακνεϊκού δέρματος και των ρυτίδων αναγράφουν στην ετικέτα τους ότι έχουν ένα ποσοστό % ΑΗΑs. Τι ακριβώς είναι τα υδροξυοξέα, πως μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις δράσεις τους και να τα χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια;

 

Τι είναι τα υδροξυοξέα

Τα αλφα υδροξυοξέα (ΑΗΑs) και τα βήτα υδροξυοξέα (ΒΗΑs) είναι δύο κύριες κατηγορίες υδροξυοξέων. Το AHAs χρησιμοποιούνται στη θεραπεία αρκετών δερματικών παθήσεων όπως είναι η ακμή, η ουλή, οι πανάδες, η ξηρότητα του δέρματος και οι ρυτίδες. Τα AHAs δρουν τόσο στην επιδερμίδα όσο και βαθύτερα στο δέρμα.

Τα άλφα υδροξυοξέα (ΑΗΑs) προέρχονται κυρίως από φυσικά τρόφιμα όπως εσπεριδοειδή φρούτα πορτοκάλια και λεμόνια (κιτρικό οξύ), μήλα (μηλικό οξύ), ζαχαροκάλαμο (γλυκολικό οξύ), σταφυλιά (τρυγικό οξύ) κ.α.. Είναι μερικές από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες και μελετημένες αντιγηραντικές ενώσεις για την επιδερμίδα. Η συγκέντρωση των ΑΗΑs στα καλλυντικά προϊόντα είναι πολύ συγκεκριμένη και συνήθως είναι κάτω του 10%.

Τα β-υδροξυοξέα (ΒΗΑs), όπως το σαλικυλικό οξύ, είναι παρόμοια με τα AHAs με εξαίρεση τη διαλυτότητά τους στο νερό. Τα ΒΗΑs είναι διαλυτά σε λιπίδια σε αντίθεση με τα ΑΗΑs που είναι διαλυτά στο νερό. Αυτή η ιδιότητα των ΒΗΑs τους επιτρέπει να διεισδύσουν στο δέρμα μέσω των σμηγματογόνων θυλάκων, καθιστώντας τα κατάλληλα για ασθενείς με λιπαρό δέρμα και ακμή.

 

Ποιές είναι οι δράσεις των ΑΗΑs;

Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα των ΑΗΑs στην αναστροφή των επιπτώσεων της φωτογήρανσης και της βελτίωσης των ρυτίδων, της ελαστικότητας του δέρματος, του τόνου και της ενυδάτωσης. Δρουν αφαιρώντας τα ανώτερα στρώματα νεκρών κυττάρων κάνοντας ουσιαστικά μια μικροαπολέπιση, ενώ επίσης μπορούν να αυξήσουν το πάχος των βαθύτερων στρωμάτων του δέρματος, προωθώντας τη σταθερότητα της επιδερμίδας. Συνοπτικά οι δράσεις τους είναι οι εξής:

  • προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου και αυξάνουν τη ροή του αίματος
  • διορθώνουν τις επιφανειακές κηλίδες και πανάδες
  • βελτιώνουν την εμφάνιση επιφανειακών γραμμών και ρυτίδων
  • αποτρέπουν την δημιουργία σημαδιών ακμής
  • φωτίζουν την επιδερμίδα
  • αυξάνουν την απορρόφησης των προϊόντων

 

Απολέπιση

Τα άλφα υδροξυοξέα βοηθούν στην απολέπιση, δηλαδή στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία της υπερκεράτωσης. Η απολεπιστική δράση των ΑΗΑs πολλές φορές είναι πιο μεγάλη σε σχέση με τα κοινά απολεπιστικά προϊόντα. Με την αύξηση της ηλικίας, ο φυσικό κύκλος απομάκρυνσης των νεκρών κυττάρων και η αντικατάστασή τους με νέα μειώνεται. Η τακτική απολέπιση της επιδερμίδας βοηθά το δέρμα να παραμένει φωτεινό, εμποδίζοντας τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων που εμποδίζουν την αναπνοή και κάνουν το δέρμα θαμπό, ενώ επίσης προάγει την παραγωγή νέων κυττάρων δέρματος. Δεν έχουν όλοι οι τύποι AHAs την ίδια απολεπιστική δύναμη. Η απολέπιση καθορίζεται από τον τύπο του AHAs που χρησιμοποιείται. Κατά κανόνα, όσο περισσότεροι τύποι AHAs περιέχονται σε ένα προϊόν, τόσο πιο ισχυρά απολεπιστικό είναι το αποτελέσματα.

Λεύκανση δέρματος

Οι ζημιές από τον ήλιο, οι ουλές και άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να οδηγήσουν σε υπερχρωματισμό και αποχρωματισμό του δέρματος στο πρόσωπο. Αν και ένα καλλυντικό concealer μπορεί να καμουφλάρει τους αποχρωματισμούς, δεν διορθώνει τον πραγματικό τόνο του δέρματος. Τα άλφα υδροξυοξέα μπορούν να βοηθήσουν στην «αναστολή του σχηματισμού μελανίνης» και στην απομάκρυνση των κηλίδων, των πανάδων και των λεκέδων που κάνουν τον τόνο του δέρματος σκοτεινό. Τα AHAs με γλυκολικό οξύ μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση της συσσώρευσης των κυττάρων του δέρματος, ενώ τα προϊόντα με κιτρικό οξύ μπορούν να φωτίσουν ακόμη περισσότερο το δέρμα σας.

Αυξάνει την απορρόφηση

Τα επιφανειακά υπολείμματα και το νεκρό δέρμα εμποδίζουν την ικανότητα του δέρματος να απορροφά τα δραστικά συστατικά που του προσφέρουν οι κρέμες και οι οροί. Τα άλφα υδροξυοξέα απομακρύνουν αυτές τις στρώσεις, για να “φέρουν” στην επιφάνεια τα νέα υποκείμενα κύτταρα της επιδερμίδας. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται σημαντικά η ικανότητα απορρόφησης, διάθεσης αλλά και δράσης οποιουδήποτε καλλυντικού εφαρμόσετε στη συνέχεια στο δέρμα σας.

Λιγότερες ρυτίδες

Τα AHAs είναι γνωστά για τις αντιγηραντικές τους δράσεις. Τα άλφα υδροξυοξέα μπορούν να μειώσουν το βάθος των επιφανειακών γραμμών και ρυτίδων. Ο τρόπος δράσης τους έγκειται ότι απομακρύνουν το κατεστραμμένο στρώμα του δέρματος, αποκαλύπτοντας το λιγότερο κατεστραμμένο δέρμα από κάτω και επιτρέποντας την αναγέννηση των κυττάρων. Τα οξέα μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη υφή του δέρματος και να ενισχύσουν την παραγωγή του κολλαγόνου, την πρωτεΐνη που γεμίζει και σταθεροποιεί το δέρμα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα AHAs λειτουργούν μόνο για επιφανειακές γραμμές και ρυτίδες και όχι για βαθύτερες ρυτίδες.

Παραγωγή κολλαγόνου

Το κολλαγόνο είναι μια πλούσια σε πρωτεΐνες ίνα που κρατά το δέρμα γεμάτο και ομαλό. Καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή κολλαγόνου φυσικά μειώνεται. Παράγοντες όπως αυξημένη έκθεση στον ήλιο, μπορούν να επιταχύνουν την καταστροφή του κολλαγόνου με αποτέλεσμα το δέρμα να “γηράζει” πιο γρήγορα.  Όταν το ανώτερο στρώμα (επιδερμίδα) αφαιρεθεί, προϊόντα με AHAs μπορούν να δουλέψουν στο χόριο και να αυξήσουν την παραγωγή κολλαγόνου.

 

Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

Μια αρνητική παρενέργεια των AHAs μπορεί να είναι μια αίσθηση τσιμπήματος ή καύσου αμέσως μετά την εφαρμογή τους, ιδιαίτερα σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα. Για λόγους ασφαλείας, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε προϊόντα που προσδιορίζουν τη συγκέντρωση (%) των υδροξυοξέων στην ετικέτα.

Επειδή τα οξέα κάνουν το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στον ήλιο, φορέστε αντηλιακό όταν χρησιμοποιείτε κρέμες ή ορούς ενισχυμένους με AHAs. Τα άλφα υδροξυ οξέα μπορούν να επιδεινώσουν τις δερματικές παθήσεις, προκαλώντας ερεθισμό του δέρματος και απομάκρυνση του ανώτερου στρώματος των κυττάρων του δέρματος.

Τα άλφα υδροξυοξέα σε συγκέντρωση 10% ή λιγότερο είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους όταν εφαρμόζονται στο δέρμα κατάλληλα και σύμφωνα με τις οδηγίες. Ωστόσο ενδέχεται να προκαλέσουν ήπιο δερματικό ερεθισμό, ερυθρότητα, οίδημα, φαγούρα και αποχρωματισμό του δέρματος. Λοσιόν και οι κρέμες με συγκέντρωση υδροξυοξέων μεγαλύτερη από 10% θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο υπό την επίβλεψη ενός δερματολόγου.

Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από καλλυντικά προϊόντα με AHAs που θα αναδείξουν την ομορφιά της επιδερμίδας σας.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο