Ποιός δεν επιθυμεί ένα λαμπερό και αψεγάδιαστο δέρμα; Ανάμεσα στις αισθητικές ατέλειες προσώπου και σώματος που ταλαιπωρούν πολύ κόσμο είναι οι κηλίδες, οι πανάδες και οι δυσχρωμίες. H θεραπεία τους απαιτεί υπομονή, ωστόσο, υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος τόσο πρόληψης όσο και αντιμετώπισής τους.

Τι είναι

  Οι κηλίδες και οι δυσχρωμίες του δέρματος δημιουργούνται λόγω διαταραχής της διαδικασίας παραγωγής μελανίνης από τα μελανοκύτταρα της επιδερμίδας. Αποτελούν καλοήθεις χρωματικές αλλοιώσεις που οφείλονται στην ανομοιογενή παραγωγή μελανίνης και μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος ή χρώμα (γκρι, καφέ ή μαύρα). Το αποτέλεσμα είναι να εντοπίζονται περιοχές με διαφορετική χρώση, σε σχέση με το υπόλοιπο δέρμα.

  Συνήθως εντοπίζονται στο πρόσωπο, στο λαιμό, στα χέρια και στο ντεκολτέ, σε περιοχές δηλαδή που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο. Πολλές φορές οι κηλίδες αναφέρονται και ως πανάδες (μέλασμα) χωρίς διάκριση ανάμεσα στους δύο ορισμούς, ωστόσο οι πανάδες συνήθως οφείλονται αμιγώς σε έκθεση στον ήλιο.

  Τις περισσότερες φορές εμφανίζονται σε ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες και σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Ωστόσο, η εμφάνισή τους είναι ανεξάρτητη της γήρανσης, καθώς μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και σε εφήβους.

Οι κηλίδες χωρίζονται αδρά σε 4 κατηγορίες:

 1. Κηλίδες που οφείλονται στο γήρας
 2. Κηλίδες που οφείλονται στον ήλιο
 3. Κηλίδες που οφείλονται σε καλλυντικά η φαρμακευτικά προϊόντα
 4. Κηλίδες που οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές (π.χ. εγκυμοσύνη)

Γιατί εμφανίζονται οι πανάδες;

Παρόλο που τα αίτια εμφάνισης πανάδων είναι διάφορα, υπάρχει μια κοινή παράμετρος στα περισσότερα που είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Τα κυριότερα αίτια εμφάνισης είναι:

 • Ήλιος και υπεριώδης ακτινοβολία
 • Κληρονομικότητα
 • Καλλυντικές κρέμες
 • Ακμή
 • Γήρανση

 

Επίδραση ηλιακής ακτινοβολίας

  Η έκθεση της επιδερμίδας στις υπεριώδεις ακτινοβολίες έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σκουρόχρωμων στιγμάτων λόγω υπερμελάγχρωσης. Οι φακίδες που δημιουργούνται στο δέρμα είναι αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας, ωστόσο διαφοροποιούνται από τις κηλίδες στο γεγονός ότι το χειμώνα το χρώμα τους φυσικά ατονεί, κάτι που δε συμβαίνει με της ηλιακές κηλίδες. Εμφανίζονται σε όλους τύπους δέρματος ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ακμή και πανάδες

  Οι ατέλειες και τα σπυράκια που φλεγμαίνουν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις υπεριώδεις ακτινοβολίες, με αποτέλεσμα τοπικά να δημιουργούνται δυσχρωμίες εάν δεν υπάρξει η κατάλληλη αντιηλιακή φροντίδα. Εμφανίζονται συνήθως στα ακνεϊκά δέρματα και είναι πιο συχνές στις νεαρές γυναίκες.

Ορμονολογικές αλλαγές

  Η εγκυμοσύνη (χλόασμα ή μάσκα εγκυμοσύνης), οι θεραπείες ορμονική υποκατάστασης και τα αντισυλληπτικά χάπια αποτελούν περιόδους όπου υπάρχουν έντονες ορμονολογικές αλλαγές. Ο συνδυασμός της δράσης αυτών των ορμονών με τον ήλιο, ενδέχεται να δημιουργήσει κηλίδες στο δέρμα, ωστόσο δεν εμφανίζονται σε όλες τις γυναίκες.

Αντιμετώπιση – θεραπεία

  Η λεύκανση προσώπου είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και χρόνο. Συνήθως η δυσκολία μεγαλώνει ανάλογα του βάθους των κηλίδων. Τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των δυσχρωμιών είναι η κρυοθεραπεία, το χημικό peeling το παλμιτικό φώς καθώς και το λέιζερ.

  Τα τελευταία χρόνια υπάρχει πληθώρα από καλλυντικές κρέμες για λεύκανση πανάδων που στοχεύουν στη μείωση των δυσχρωμιών και στη λεύκανσης της επιδερμίδας.  Οι λευκαντικές κρέμες συμβάλλουν στα:

 • Μείωση δυσχρωμιών
 • Αποτροπή εμφάνισης νέων κηλίδων
 • Ομοιόμορφο δέρμα

Τρόπος δράσης

  Οι λευκαντικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται στις κρέμες έχουν συνήθως ως στόχο την αναστολή της δράσης ενός ενζύμου υπεύθυνου για την παραγωγή μελανίνης (τυροκινάση) ή την εναπόθεση μελανίνης στα κερατινοκύτταρα. Ωστόσο χρησιμοποιούνται επικουρικά και διάφορες άλλες ουσίες όπως είναι τα οξέα τα οποία διευκολύνουν τη δράση και μείωση των χρωματικών αλλοιώσεων.

  Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά προϊόντα για τη λεύκανση δέρματος που εξειδικεύονται για το πρόσωπο, τα χέρια και διατίθενται σε μορφή κρέμας, γέλης ή μάσκας.

Τι ουσίες πρέπει περιέχει η λευκαντική μου κρέμα;

Αρβουτίνη

  Βρίσκεται φυσικά σε μούρα, cranberries και διάφορα είδη αχλαδιών. Αποτελεί παράγωγο της υδροκινόνης, ωστόσο μπορεί και προάγει λέυκανση της επιδερμίδας με ιδιαίτερα ασφαλή τρόπο. Η δράση της αρβουτίνης έγκειται στην αναστολή του ενζύμου της μελανινογένεσης, χωρίς όμως να επιδρά στη σύνθεσή του. Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε ήπιας δράσης λευκαντικές κρέμες για το πρόσωπο και το σώμα.

Aζελαϊκό οξύ

  Αποτελεί μια ουσία η οποία χρησιμοποιείται κυρίως σε θεραπείες αντιμετώπισης της ακμής, χάρη στην αντιμικροβιακή του δράση. Φυσικά παράγεται από ένα είδος μύκητα, τον Pityrosporum ovale, και έχει ήπια ανασταλτική δράση του ενζύμου της τυροκινάσης στα μελανινοκύτταρα. Έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των φακίδων και υπερμελάγχρωσης και συνήθως εφαρμόζεται τοπικά με τη μορφή γέλης.

Ρετινοειδή

  Ανάμεσα στα ρετινοειδή που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των κηλίδων είναι κυρίως η ρετυναλδεΰδη. Αποτελεί παράγωγο της βιταμίνης Α, η οποία επιταχύνει τον κυτταρικό μεταβολισμό ενώ παράλληλα βοηθάει στον αποχρωματισμό της επιδερμίδας. Η δράση της έγκειται στην ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας, βελτιώνοντας έτσι την φωτεινότητά της. Επιπλέον μπορεί και διαχέει χρωστικά μόρια στην επιφάνεια της επιδερμίδας βοηθώντας έτσι στην καλύτερη εμφάνιση των κηλίδων.

Νιασιναμίδιο (νικοτιναμίδιο)

  Αποτελεί την ενεργό μορφή της βιταμίνης Β3 και έχει την ιδιότητα να αναστέλλει τη μεταφορά της μελανίνης στα επιδερμικά κερατινοκύτταρα. Βοηθάει στη υπερμελάγχρωση της επιδερμίδας, στη μείωση εμφάνισης κηλίδων καθώς και στη λεύκανση του προσώπου.

Υδροξέα

Αποτελεί μια ομάδα ενώσεων (AHA) που χρησιμοποιούνται για διάφορους λόγους στα δερμοκαλλυντικά προϊόντα και προέρχονται κυρίως από φρούτα. Ανάμεσα στα πιο γνωστά υδροξέα, είναι το γλυκολικό οξύ και το κιτρικό οξύ.  Έχει βρεθεί ότι βοηθούν στην αφαίρεση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας, μειώνουν τη λιπαρότητα ενώ παράλληλα βοηθούν στον αποχρωματισμό των κηλίδων που οφείλονται στη γήρανση ή στον ήλιο.

 Κοχικό οξύ

  Ουσία που προέρχεται από μύκητες και αναστέλλει τη σύνθεση της μελανίνης στο δέρμα. Το αποτέλεσμα είναι η περιεκτικότητα μελανίνης στα κύτταρα να μειώνεται, βελτιώνοντας την υπερμελάχρωση της επιδερμίδας.

Πρόληψη

  Οι επιδερμίδες που έχουν την τάση να εμφανίζουν κηλίδες και πανάδες πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικά προϊόντα για ενυδάτωση και αντιηλιακή προστασία, ιδιαίτερα τις ημέρες με έντονη ηλιοφάνεια. Τα αντιηλιακά θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον δείκτη προστασία SPF 30 και η χρήση τους θα πρέπει να αποτελεί μια καθημερινή συνήθεια. Καλό θα ήταν η όποια θεραπεία γίνεται για τις πανάδες του προσώπου, να γίνεται σε περίοδο όπου δεν υπάρχει έκθεση στον ήλιο. Δεν ενδείκνυται η χρήσης λευκαντικής κρέμας το καλοκαίρι, ώστε να μην υπάρξει κακός αποχρωματισμός του δέρματος.

  Στο κατάστημά μας μπορείτα να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε λευκαντικές κρέμες για πανάδες και κηλίδες.