Αργινίνη, ορνιθίνη και μυϊκή μάζα

0 Comment

nitrika

Η αύξηση της μυϊκής δύναμης και του μυϊκού όγκου για τους αθλητές που ασχολούνται με αναερόβια αθλήματα είναι μέγιστης σημασίας. Ανάμεσα στα αμινοξέα που έχουν μελετηθεί για την αύξηση της αθλητικής απόδοσης και μυϊκής δύναμης, είναι η αργινίνη και η ορνιθίνη. Η επωφελής τους δράση έγκειται στο ότι επιδρούν στην παραγωγή αυξητικής ορμόνης, μια ορμόνη η οποία, με τη σειρά της, βοηθά στην αύξηση της άλιπης μυϊκής μάζας και της μυϊκής δύναμης.

Τι είναι;

   Η αργινίνη αποτελεί ένα μη απαραίτητο αμινοξύ, πρόδρομο μόριο της κρεατίνης. Συντίθεται στο ανθρώπινο σώμα και μαζί με την ορνιθίνη συμμετέχει στους μηχανισμούς απομάκρυνσης της τοξικής αμμωνίας από τον οργανισμό. Ως αμινοξύ συμμετέχει σε πολλές βιοχημικές διαδικασίες όπως στον πολλαπλασιασμό κυττάρων, στην πρωτεϊνοσύνθεση, στη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ανδρική αναπαραγωγική ικανότητα, στην προστασία των αγγείων μέσω αγγειοδιαστολής, καθώς και στην αύξηση της μυϊκής μάζας.

   Η ορνιθίνη είναι επίσης ένα μη απαραίτητο αμινοξύ, το οποίο συμμετέχει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην υγεία του ήπατος ενώ βοηθά και τη δράση ενζύμων που βοηθούν στην αύξηση του μυϊκού ιστού. Επιπλέον, συμμετέχει στο κύκλο παραγωγής ουρίας ενώ αποτελεί και πρόδρομο μόριο πολλών ορμονών. Η δράση της ορνιθίνης ενισχύεται από τη ταυτόχρονη λήψη αργινίνης, καθώς συνεργούν σε πολλά βιοχημικά μονοπάτια.

Συμπληρώματα αργινίνης – ορνιθίνης

   Ο συνδυσμός ορνιθίνης και αργινίνης πιστεύεται ότι:

  • Ενισχύει την αθλητική απόδοση
  • Βοηθά στην αύξηση της άλιπης μάζας σώματος
  • Κινητοποιεί το αποθηκευμένο λίπος
  • Διεγείρει έμμεσα την πρωτεϊνοσύνθεση
  • Προκαλεί αγγειοδιαστολή

   Οι δράσεις αυτές φαίνεται να ενισχύονται όταν τα άτομα βρίσκονται σε ένα αναερόβιο πρόγραμμα προπόνησης. Ο τρόπος δράσης τους έγκειται ότι και τα δύο αμινοξέα συμβάλλουν στην αύξηση απελευθέρωσης μια αναβολικής ορμόνης του σώματος, της αυξητικής ορμόνης. Μία από τις κυριότερες δράσεις της αυξητικής ορμόνη είναι ότι διεγείρει την πρωτεϊνοσύνθεση και κατ’ επέκταση οδηγεί σε αύξηση της μυϊκής μάζας, κινητοποιώντας ταυτόχρονα το λίπος.

   Πολλές μελέτες έδειξαν πως η χρήση συμπληρωμάτων αργινίνης – ορνιθίνης επιδρά στην υπόφυση του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να διεγείρουν την αύξηση της απελευθέρωσης αυξητικής ορμόνης (GH) στο ορό του αίματος ακόμη και εάν δεν έχει προηγηθεί άσκηση. Επιπλέον της αυξητικής ορμόνης, η λήψη αργινίνης και ορνιθίνης βοηθά στην αγγειοδιαστολή (αύξηση του ΝΟ) με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η παροχή θρεπτικών συστατικών στους περιφερικούς μύες, συμβάλλοντας έτσι στην ταχύτερη αποκατάσταση και μυϊκή ανάκαμψη των αθλητών.

Συνιστώμενη δοσολογία

   Η λήψη συμπληρωμάτων αργινίνης – ορνιθίνης καλό θα ήταν να μην γίνεται παράλληλα ή πριν από την άσκηση. Σε άτομα που έχουν αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης, η λήψη αργινίνης και ορνιθίνης ενδέχεται να μην είναι ιδιαίτερα επωφελής. Επιπλέον, η λήψη μεγάλων δόσεων ενδέχεται να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές, όπως πόνο στο στομάχι ή διάρροια, συνεπώς καλό θα ήταν να μην ξεπερνάται η συνιστώμενη δοσολογία. Η ημερήσια λήψη αργινίνης έως 1-2γρ. και ορνιθίνης έως 0,5-1γρ. είναι ασφαλής.

Στο κατάστημά μας μπορείτε να βρείτε συμπληρώματα  αργινίνης – ορνιθίνης.

Δείτε τις διαφάνειες για την αργινίνη – ορνιθίνη στο Vita4you Slideshare.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο