Μύθοι και αλήθειες για την κρεατίνη

0 Comment

Η κρεατίνη αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα και πολυχρησιμοποιημένα συμπληρώματα διατροφής μεταξύ αθλητών και αθλούμενων. Τι μύθοι και αλήθειες όμως υπάρχουν γύρω από τη λήψη της;

Η κρεατίνη αποτελεί ένα μόριο που οργανισμός μπορεί και παράγει

Αλήθεια. Η κρεατίνη είναι ένα αμινοξύ, το οποίο εντοπίζεται τόσο σε ζωικές τροφές όσο και σε ψάρια. Μεγάλο μέρος της παράγεται καθημερινά από το συκώτι και το πάγκρεας, από γλυκίνη, μεθειονίνη και αργινίνη. Ο ημερήσιος ρυθμός παραγωγής είναι 1γρ./ημέρα και αποθηκεύεται στους σκελετικούς μύες, στην καρδιά και στον εγκέφαλο.

Η κρεατίνη και η κρεατινίνη αναφέρονται στο ίδιο μόριο

Μύθος. Εάν και τό όνομά τους μοιάζει αρκετά, η κρεατίνη δεν θα πρέπει να συγχέεται με την κρεατινίνη. Η κρεατινίνη αποτελεί προϊόν του μεταβολισμού της κρεατίνης ενώ χρησιμοποιείται ως δείκτης λειτουργίας των νεφρών.

Η λήψη κρεατίνης είναι ασφαλής ακόμη και από εφήβους

Αλήθεια. Ως συμπληρωματική χορήγηση, η κρεατίνη αποτελεί ένα από τα πιο ευρέως μελετημένα βοηθήματα. Η λήψη της είναι ασφαλής ακόμη και για συνεχή λήψη έως και 5 έτη. Σύμφωνα με τα εώς τώρα ερευνητικά δεδομένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια από εφήβους και νεαρούς αθλητές, ενώ αποτελεί μια ασφαλή λύση έναντι λήψης άλλων αναβολικών συμπληρωμάτων.

Η φωσφορική κρεατίνη αποτελεί την πιο αποτελεσματική μορφή κρεατίνης

Μύθος. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές μορφές κρεατίνης (φωσφορική κρεατίνη, μονοϋδρική κρεατίνη, συνδυασμός κρεατίνης με β-υδροξυ-β-μεθυλοβουτυρικό – HMB κ.α.) . Η πιο μελετημένη και μέχρι τώρα καλύτερη μορφή είναι αυτή της μονοϋδρικής κρεατίνης. Η δράση της είτε υπερισχύει ή είναι ανάλογη αυτής των άλλων μορφών.

Η κρεατίνη αποτελεί ένα εργογόνο βοήθημα

Αλήθεια. Η συμπληρωματική χορήγηση κρεατίνης έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την αθλητική απόδοση, αυξάνοντας το παραγώμενο έργο. Το όφελος της εντοπίζεται σε σύντομες και επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες υψηλής έντασης ή σε ασκήσεις με επαναλαμβανόμενα διαστήματα παρόμοιων προσπαθειών (κυκλική άσκηση). Η λήψη της συστήνεται σε ταχυδύναμα και εκρηκτικά αθλήματα.

Η αύξηση βάρους που παρατηρείται από τη λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης, οφείλεται σε αύξηση του σωματικού λίπους

Μύθος. Η αύξηση του βάρους από τη συμπληρωματική χορήγηση κρεατίνης οφείλεται στην αύξηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της συγκέντωσης νερού στο σώμα. Η αύξηση είναι λογική και αναμενώμενη καθώς, το νερό αποθηκεύεται στους μύες, συνεπώς αύξηση της μυϊκής μάζας, αυξάνει και τη ποσοστιαία συγκέντρωση νερού. Σύμφωνα με αναφορές η αύξηση βάρους δεν ξεπερνά το 1-1,5kg.

Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα κρεατίνης.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο