Μύκητες Ποδιών και Νυχιών: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση!

0 Comment

leg

Όταν οι μύκητες σας βρουν, θα γίνουν οι πιο κοντινοί σας φίλοι! Παρόλα αυτά δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε, καθώς οι μύκητες στα πόδια και τα νύχια μπορούν να αντιμετωπιστούν αν έχουμε υπομονή και επιμονή! Πολλοί από εμάς δεν αντιλαμβάνονται τα αρχικά συμπτώματα και τα αγνοούν. Ποια είναι όμως αυτά και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Μύκητες στα πόδια: Συμπτώματα

 • Κακοσμία. Από τις πρώτες ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά στα πόδια σας, είναι η κακοσμία που κάνει αισθητή την παρουσία της.
 • Απολέπιση δέρματος. Θα παρατηρήσετε έντονο ξεφλούδισμα στο δέρμα κυρίως ανάμεσα στα δάχτυλα, αλλά και κάτω από αυτά. Επιπλέον, μπορεί να παρατηρήσετε τις χαρακτηριστικές φυσαλίδες στα πλαϊνά του ποδιού αλλά και στο πέλμα.
 • Κνησμός και αίσθημα καύσου. Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι οι ενοχλήσεις που νιώθουμε στα πόδια μας, όπως ο έντονος κνησμός, η ερυθρότητα και το αίσθημα καύσου στα πέλματα και μεταξύ των δακτύλων.
 • Πληγές και ραγάδες. Αν η μυκητίαση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, είναι πιθανό να προκληθούν πληγές, αλλά και ραγάδες, φαινόμενο αρκετά επώδυνο.

Μύκητες στα Νύχια: Συμπτώματα

 • Σπάσιμο νυχιών. Καθώς οι μύκητες καταστρέφουν τα νύχια, οι άκρες τους αρχίζουν να σπάνε, ενώ μπορεί να παρατηρήσουμε και ξεφλούδισμα σε αυτά.
 • Αλλαγή χρώματος. Πολύ συχνά το χρώμα των νυχιών αλλάζει. Συνήθως, γίνονται πιο κίτρινα, καφέ ή ακόμα και μαύρα, ενώ φαίνονται πιο γερασμένα και ταλαιπωρημένα.
 • Σκλήρυνση νυχιών.  Η μυκητίαση στα νύχια έχει ως αποτέλεσμα αυτά να σκληραίνουν και αν δεν αντιμετωπιστεί να δημιουργηθεί ακόμα και παραμόρφωση αυτών.
 • Κακοσμία. Η ανάπτυξη και ο πολλαπλασιασμός των μυκήτων έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονη κακοσμία.
 • Πρήξιμο. Συχνά η μυκητίαση μπορεί να δημιουργήσει πρήξιμο, εξαιτίας ανάπτυξης φλεγμονής. Κάτι τέτοιο μπορεί να δυσκολεύει στο περπάτημα ή να προκαλεί πόνο.
 • Αποκόλληση νυχιού. Μπορεί να συμβεί και αυτό! Αν η μυκητίαση προχωρήσει υπάρχει πιθανότητα το νύχι να πέσει εξαιτίας της αποσύνθεσης που προκαλείται.

Μύκητες ποδιών και νυχιών: Αντιμετώπιση

Οι μύκητες στα πόδια και τα νύχια συνήθως αντιμετωπίζονται με τοπικό αντιμυκητιακό που προτείνει κάποιος ειδικός. Αν η μυκητίαση είναι αρκετά προχωρημένη μπορεί να χρειαστεί αγωγή από του στόματος.

Πολύ σημαντικό είναι να φροντίζουμε να παραμένουν τα πόδια μας στεγνά και να παίρνουν αέρα. Οι μύκητες πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα σε ζεστό περιβάλλον με υγρασία. Έτσι αποφεύγουμε να περπατάμε ξυπόλητοι σε υγρό πάτωμα ή σε πισίνες, ενώ φροντίζουμε να στεγνώνουμε καλά τα πόδια μας, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα.

Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιείτε καθημερινά πούδρα ποδιών, ώστε να απορροφά την παραμικρή υγρασία. Επίσης, φροντίστε το πόδι σας να “αναπνέει”, επιλέγοντας τα σωστά αθλητικά παπούτσια και βαμβακερές κάλτσες, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες για εφίδρωση.

Μύκητες ποδιών: Φυσική αντιμετώπιση

Tea tree oil

Το tea tree oil ή αλλιώς έλαιο τεϊόδεντρου είναι πολύ διαδεδομένο ως φυσική αντιμετώπιση της μυκητίασης. Είναι ένα από τα πιο δυνατά αντιμυκητιασικά της φύσης και θα το βρείτε σε διάφορες μορφές. Υπάρχουν κρέμες, σπρέι, αλλά και λάδι τεϊόδεντρου που μπορείτε να δοκιμάσετε. Η χρήση του δυο φορές την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κνησμό, το πρήξιμο και το αίσθημα καύσου, ωστόσο δεν λειτουργεί σε όλους το ίδιο (1).

Το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου είναι αρκετά δυνατό και συνήθως πρέπει να διαλυθεί σε κάποια βάση πριν χρησιμοποιηθεί. Ωστόσο, αν ο ειδικός που σας παρακολουθεί το κρίνει ασφαλές, μπορεί να τοποθετηθεί τοπικά με μπατονέτα στο νύχι ή στο σημείο που υπάρχει το πρόβλημα δυο φορές την ημέρα. Επιπλέον, πολύ καλή λύση είναι να διαλύσετε μερικές σταγόνες σε χλιαρό νερό και να κάνετε ποδόλουτρο για λίγη ώρα καθημερινά.

Εκχύλισμα Γκρέιπφρουτ

Με τον ίδιο τρόπο όπως και με το tea tree oil, το εκχύλισμα γκρέιπφρουτ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά και να τοποθετηθεί τοπικά με μπατονέτα στην πάσχουσα περιοχή δύο φορές την ημέρα. Πολύ γρήγορα θα δείτε τα συμπτώματα να μειώνονται. Η ιδιότητά του αυτή οφείλεται στην ενισχυμένη δράση του ενάντια στους μύκητες.

Η διαδικασία για να απαλλαχθεί κανείς από τους μύκητες μπορεί να είναι χρονοβόρα και ανάλογα με τη σοβαρότητα να διαρκέσει από τρεις έως έξι μήνες. Συνεχίστε την αγωγή που θα σας δώσει ο ειδικός, ακόμα κι αν δείτε ότι τα συμπτώματα υποχωρούν. Κρατήστε τα πόδια σας στεγνά και καθαρά και δείτε τους μύκητες να σας αποχαιρετούν!

Βρείτε στο Vita4you.gr μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα για μύκητες ποδιών!

Πηγές

 

 1. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/qa/how-can-i-use-tea-tree-oil-to-treat-athletes-foot-at-home

 

 

0 Σχόλια

  Αφήστε Σχόλιο