Tea tree oil: Η φυσική λύση στους μύκητες και τα μικρόβια!

0 Comment

teatree

Το tea tree ή αλλιώς μελαλεύκη είναι ένα φυτό που φημίζεται για τις ισχυρές αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Είναι πολύ δημοφιλές στην περιοχή της Αυστραλίας, όπου χρησιμοποιείται παραδοσιακά εδώ και πολλά χρόνια κυρίως με τη μορφή του ελαίου του, του tea tree oil!

Tea tree oil: Χρήση

Το tea tree oil είναι στην ουσία το αιθέριο έλαιο που προέρχεται από απόσταξη των φίλων του ομώνυμου φυτού. Τα τελευταία χρόνια η χρήση του έχει διαδοθεί σε όλο τον κόσμο σαν μια φυσική λύση σε πολλές εναλλακτικές θεραπείες και πλέον το συναντάμε σε πολλά καλλυντικά, τοπικές αλοιφές και gel, αλλά και σε καθαριστικά προϊόντα για το σπίτι.

Το Tea tree oil έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται σε μύκητες, στην ακμή, στο πόδι του αθλητή, στις ψείρες, αλλά και σε δερματολογικά προβλήματα (1). Έτσι, συχνά το εντοπίζεται σε σαμπουάν για πιτυρίδα, σε κρέμες για μυκητίαση ποδιών, αλλά και σε αντιφθειρικά προϊόντα.

Χρειάζεται πολύ προσοχή στη χρήση του αιθέριου ελαίου Tea tree, καθώς είναι αρκετά δυνατό για να χρησιμοποιηθεί μόνο του. Πολλοί  χρησιμοποιούν τοπικά μικρή ποσότητα tea tree oil για σπυράκια ή για τσιμπήματα εντόμων. Όμως, τις περισσότερες φορές αυτό διαλύεται σε κάποια κρέμα, gel η σαμπουάν ανάλογα για το πρόβλημα για το οποίο προορίζεται.

Tea tree oil για μύκητες

Η ιδιότητα του tea tree oil να καταπολεμά τους μύκητες έχει μελετηθεί εκτενώς. Η πλειονότητα των μελετών όμως εστιάζει στον μύκητα Candida albicans, ένα είδος ζυμομύκητα που συχνά προσβάλλει το δέρμα, τα γεννητικά όργανα, το στόμα και το λαιμό. Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι αρκετοί άλλοι ζυμομύκητες, δερματόφυτα και νηματώδεις μύκητες είναι επίσης ευαίσθητοι στο tea tree oil (2).

Η ιδιότητά του αυτή, το κάνει απαραίτητο για κάθε σπίτι, καθώς πολύ εύκολα μπορεί να διαλυθεί σε νερό για ποδόλουτρο ή για ψεκασμό στρωμάτων και παπουτσιών. Μια εύκολη και γρήγορη λύση που θα σας απαλλάξει γρήγορα από αναπτυσσόμενους μύκητες και βακτήρια.

Tea tree oil και ακμή

Το tea tree oil είναι αρκετά διαδεδομένο στα καθαριστικά και τις κρέμες για ακμή. Μάλιστα σε πρόσφατη έρευνα, όπου συγκρίθηκε gel με 5% tea tree oil έναντι λοσιόν με 5% υπεροξείδιο του βενζολίου, σημειώθηκε σημαντική βελτίωση σε ήπια και μέτρια ακμή. Απλά, το tea tree oil λειτούργησε πιο αργά. Το σημαντικό όμως ήταν ότι στα άτομα που χρησιμοποίησαν το tea tree oil gel οι παρενέργειες ήταν πολύ λιγότερες (3). 

Tea tree oil – Παρενέργειες

Το tea tree oil δεν συνίσταται για χρήση από το στόμα, καθώς γίνεται τοξικό! Η κατάποσή του μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όπως σύγχυση ή αταξία (έλλειψη συντονισμού μυών). (4)

Αν και οι περισσότεροι χρησιμοποιούν προϊόντα με Tea tree oil χωρίς να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα, έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου η εφαρμογή του έχει προκαλέσει δερματικό ερεθισμό ή δερματίτιδα εξ επαφής (4).

Γενικά, το Tea tree oil θεωρείται ίσως το πιο δυνατό αντιμικροβιακό που θα μπορούσαμε να βρούμε στη φύση. Ανακαλύψτε τις ιδιότητές του και αντιμετωπίστε τους ανεπιθύμητους μύκητες!

Στο Vita4you θα βρείτε tea tree oil σε πολλές εταιρείες!

Πηγές

1.https://www.medicalnewstoday.com/articles/262944.php

2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1360273/

3.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2145499

4.https://nccih.nih.gov/health/tea/treeoil.htm#know

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο