Οδηγός περιποίησης κάλων και σκληρύνσεων

0 Comment

kaloi

Η υγεία των ποδιών είναι πολύ σημαντική, εάν και συνήθως τα παραμελούμε και δεν τους δίνουμε τη φροντίδα και την προσοχή που χρειάζονται! Ανάμεσα στα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κάτω άκρα είναι οι κάλοι. Κάνουν την εμφάνιση τους λόγω έλλειψης περιποίησης και συνήθως τους αντιλαμβανόμαστε αφού αρχίσουν να εμποδίζουν το περπάτημα ή γίνουν επίπονοι.

 

Τι είναι οι κάλοι;

Οι κάλοι, ή αλλιώς γνωστοί και ως τύλοι, εμφανίζονται τις περισσότερες φορές στην εξωτερική πλευρά των δαχτύλων του πέλματος, όπως στο πέμπτο δάχτυλο, στο επάνω μέρος των δαχτύλων, ανάμεσα στα δάχτυλα, στις αρθρώσεις ή ακόμα και στη φτέρνα. Το χρώμα του κάλου μπορεί να κυμαίνεται από λευκό, γκρι ή καφέ ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας.

Οι κάλοι αποτελούν σκληρύνσεις του δέρματος οι οποίες μεγαλώνουν εσωτερικά σε κωνικό σχήμα και έχουν έναν σκληρό πυρήνα στο κέντρο. Καθώς ο κάλος μεγαλώνει προς τα μέσα διασχίζοντας τις στοιβάδες του δέρματος, πιέζει τα νεύρα της επιδερμίδας και έτσι εμφανίζεται έντονος πόνος και ενόχληση στο περπάτημα ή μετά από άμεση πίεση. Οι κάλοι διακρίνονται ανάλογα με το σημείο, τη σκληρότητα και το βαθμό βλάβης που έχουν προκαλέσει:

 • Σκληρός κάλος
 • Μαλακός κάλος
 • Αγγειακός – Νευροαγγειακός κάλος
 • Πελματιαίος κάλος
 • Σφαρική σκλήρυνση με κεφαλή

 

Γιατί δημιουργούνται οι κάλοι;

Φυσιολογικά η επιδερμίδα μας αποτελείται από πολλές στρώσεις. Το εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας είναι το πιο σκληρό και αποτελεί την άμυνά της, προστατεύοντας τα πιο ευαίσθητα και μαλακά εσωτερικά στρώματα. Οι κάλοι δημιουργούνται στην εξωτερική στοιβάδα δέρματος ως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενη τριβής ή αυξημένης πίεσης σε ορισμένες περιοχές του σώματος (υπερκεράτωση του δέρματος).

Η πιο συνήθης αιτία είναι τα ακατάλληλα ή στενά παπούτσια. Όσο ο παράγοντας που προκάλεσε την αρχική σκλήρυνση παραμένει, σταδιακά ο κάλος αναπτύσσεται και γίνεται πιο σκληρός και βαθύς με αποτέλεσμα επηρεάζει βαθύτερες στοιβάδες δέρματος και να πιέζει τα νεύρα που τον περιβάλλουν. Κοινοί παράγοντες που ευθύνονται ή αυξάνουν τις πιθανότητες δημιουργίας κάλων είναι:

 • Ακατάλληλα υποδήματα (στενά, κακής κατασκευής, με τακούνια ή εσωτερικά εξογκώματα)
 • Ακατάλληλο πάτημα του πέλματος
 • Ορθοστασία ή αυξημένη καταπόνηση των ποδιών
 • Τραυματισμοί και κακώσεις
 • Κληρονομικότητα
 • Διαβήτης
 • Αρθρίτιδα κ.α.

 

Πρόληψη και αντιμετώπιση κάλων

Το πρώτο βήμα είναι η αποφόρτιση των πέλματος ή του σημείου σχηματισμού του κάλου από υψηλές μηχανικές πιέσεις.  Αυτό πρακτικά σημαίνει την επιλογή ενός άνετου υποδύματος που ταιριάζει κατάλληλα στο πόδι και στο σχήμα του πέλματος. Στη συνέχεια επιλέγουμε τα παπούτσια να είναι κατασκευασμένα από μαλακά υλικά, να μην έχουν εσωτερικές ραφές ή εξογκώματα και να μην ασκούν πίεση στο πόδι σε ορισμένα σημεία. Η λογική ότι ένα στενό παπούτσι σταδιακά θα ανοίξει και δεν θα μας “χτυπάει” είναι λάθος, ειδικά σε περίπτωση που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους σκληρύνσεις στα πέλματα.

Ομοίως, όσο κολακευτικά και να είναι για μια γυναίκα τα παπούτσια με τακούνια, είναι τα πλέον ακατάλληλα για τους κάλους, καθώς λόγο κλίσης όλο το βάρος του σώματος πέφτει μπροστά στα δάχτυλα με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη πίεση. Εάν το πέλμα σας δεν πατάει καλά ή περπατάτε στραβά, ακόμη και με ένα καλό παπούτσι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης κάλου. Συστήνεται να κάνετε ένα πελματογράφημα και να “διορθώσετε” το περπάτημά σας με ένα κατάλληλο πάτο για το πόδι σας.

Σε περίπτωση που έχετε ήδη σκληρύνσεις ή κάλους μην επιχειρήσετε να τους αφαιρέσετε μόνοι σας με κάποιο μαχαίρι ή αιχμηρό αντικείμενο καθώς το πιο πιθανό είναι να κάνετε ζημιά ή πληγή που θα δημιουργήσετε να είναι η αρχή ενός πιο ενισχυμένου κάλου. Καλό θα ήταν να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:

 • Μαλακώστε το δέρμα σας  κάνοντας καθημερινά ποδόλουτρο ή εμβαπτίζοντας τα πόδια σας σε χλιαρό νερό με αλάτι, άλατα epsom ή ειδικά άλατα για τα πόδια για 5 με 10 λεπτά.
 • Στη συνέχεια τρίψτε σχολαστικά την περιοχή που εντοπίζεται ο κάλος με μια ελαφρόπετρα ή μια ράσπα.
 • Αφού σκουπίσετε καλά τα πέλματά σας εφαρμόστε ειδικά μαλακτικά λαδάκια ή κρέμες για κάλους, ώστε να προσφέρετε την υγρασία που απαιτείται στην περιοχή. Μην χρησιμοποιείτε καυστικά υγρά για την αφαίρεση των κάλων.
 • Όταν φοράτε παπούτσια χρησιμοποιήστε ειδικά επιθέματα για κάλους που μειώνουν την πίεση του παπουτσιού στο σημείο του κάλου, ενώ παράλληλα διατηρούν τα επίπεδα υγρασίας στην επιδερμίδα μαλακώνοντας τον κάλο (σαλικυλικό οξύ).
 • Σε περίπτωση που πάσχετε από διαβήτη απευθυνθείτε σε έναν ποδολόγο, καθώς ο κάλος μπορεί να προμηνύει πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως είναι το έλκος. Μην χρησιμοποιείται επιθέματα για κάλους εάν πάσχετε από διαβήτη παρά μόνο ενυδατικές – μαλακτικές κρέμες.
 • Η αφαίρεση του κάλου από τα πόδια γίνεται σταδιακά. Επαναλάβετε καθημερινά τη διαδικασία μέχρι να εξαφανιστούν οι κάλοι και οι σκληρύνσεις.

 

 

0 Σχόλια

  Αφήστε Σχόλιο