Πεπτικά ένζυμα, για ανακούφιση από φουσκώματα και καλύτερη πέψη

2 Σχόλια

Ανάμεσα στα πιο συχνά γαστρεντερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει πολύς κόσμος είναι η δυσπεψία και ο τυμπανισμός. Τα πεπτικά ένζυμα αποτελούν μια ομάδα ενώσεων που βοηθούν στη διάσπαση των τροφών αλλά και άλλων χημικών ενώσεων του οργανισμού.

Τι είναι τα πεπτικά ένζυμα

   Τα ένζυμα γενικά αποτελούν καταλύτες πολλών βιοχημικών αντιδράσεων του οργανισμού. Αποτελούν ουσιαστικά πρωτεϊνικές ενώσεις οι οποίες συμμετέχουν στη διάσπαση ουσιών και στην πέψη. Ανάλογα με το βιολογικό τους ρόλο, έχουν και αντίστοιχα ονόματα. Τα ένζυμα τα οποία εμπλέκονται στη διαδικασία της πέψης, ονομάζονται πεπτικά ένζυμα και κατηγοριοποιούνται σε 3 τύπους, σε ένζυμα που διασπούν πρωτεΐνες, λίπος και υδατάνθρακες.

Ποιοι παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα

   Η διαδικασία της πέψης αποτελεί μία από τις πιο πολύπλοκες διαδικασίες, καθώς απαιτεί το συντονισμό πολλών μορίων και μηχανισμών. Άτομα που παρουσιάζουν είτε μειωμένη δραστικότητα των πεπτικών ενζύμων ή έλλειψη αυτών είναι όσοι έχουν/είναι

 • Κυστική ίνωση
 • Παγκρεατική ανεπάρκεια
 • Κοιλιοκάκη
 • Νόσος του Crohn
 • Ηλικιωμένοι
 • Αλκοολικοί

   Η ελλιπής διάσπαση των τροφών οδηγεί σε πεπτικές διαταραχές όπως είναι φουσκώματα, κοιλιακό άλγος, διάρροια, δυσπεψία, καούρες, αναγωγές και τυμπανισμό. Εμφανίζονται κυρίως μετά την κατανάλωση φαγητού και αποτελούν σημάδια προβληματική πέψης των τροφών.

Πεπτικά ένζυμα

Λιπάση (Lipase)

Αποτελεί ένα ένζυμο το οποία διασπά λίπος. Φυσιολογικά εκκρίνεται από το στόμα, το πάγκρεας και το στομάχι και δεν ανευρίσκεται σε τρόφιμα. Άτομα με σύνδρομο ευερέθιστο έντερο συχνά παρουσιάζουν δυσκολία στην πέψη των λιπών και ιδίως φαγητών με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος, με αποτέλεσμα να έχουν τυμπανισμό, στεατόροοια και μεγάλη παραγωγή αερίων. Συνήθως χορηγείται σε συνδυασμό με άλλα πεπτικά ένζυμα.

Λακτάση (Lactase)

Ένζυμο το οποίο την υδρόλυση, δηλαδή τη διάσπαση του υδατάνθρακα λακτόζη, σε γαλακτόζη και γλυκόζη.. Η λακτόζη αποτελεί τον κύριο υδατάνθρακα του γάλακτος και σε μικρότερο βαθμό των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων. Φυσιολογικά εκκρίνεται από τα κύτταρα του εντέρου. Έλλειψη λακτάσης οδηγεί σε δυσανεξία στη λακτόζη, μια αρκετά συχνή κατάσταση, η οποία απαιτεί ή την αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν λακτόζη ή τη συμπληρωματική λήψη λακτάσης για τη διάσπασή της. Μπορεί να χορηγηθεί μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα πεπτικά ένζυμα.

Αμυλάση (Amylase)

Αποτελεί ένα ένζυμο που διασπά ορισμένους υδατάνθρακες, όπως είναι το άμυλο και τους μαλτο-ολιγοσακχαρίτες (π.χ. μαλτοδεξτρίνες) σε γλυκόζη. Δρούν σε ελαφρώς όξινο pH και υπάρχουν διάφορες αμυλάσες οι οποίες και εντοπίζονται σε διαφορετικά σημεία του σώματος, στο σάλιο η πτυαλίνη και στα παγκρεατικά υγρά.

Πρωτεάση (Protease)

Πρωτεολυτικά ένζυμα που διασπούν πρωτεΐνες. Εντοπίζονται στο στομάχι, στα παγκρεατικά και εντερικά υγρά. Στις πρωτεάσες ανήκουν η πεψίνη, η θρυψίνη, η παγκρεατίνη και η χυμοθρυψίνη. Δρουν σε όξινο ph και η δράση τους ενισχύεται από τη παπαΐνη και βρωμελίνη.

Κυτταρινάση (Cellulase)

Ένζυμο που παράγεται κυρίως από μύκητες και βακτήρια και διασπά την κυτταρίνη και ορισμένους πολυσακχαρίτες. Η κυτταρίνη και οι πολυσακχαρίτες εντοπίζονται κυρίως σε φυτικά τρόφιμα και αποτελούν κύριο συστατικό των φυτικών ινών.

Παπαΐνη (Papain) – Βρωμελίνη (Bromelain)

Αποτελούν πρωτεολυτικά ένζυμα που προέρχονται φυτά. Συγκεκριμένα η παπαΐνη από τη παπάγια και η βρωμελίνη από το μίσχο του ανανά. Ο ρόλος τους είναι να βοηθούν στη διάσπαση των πρωτεΐνών και κυρίως να ενισχύουν τη δράση των ενδογενών πρωτεολυτικών ενζύμων, όπως είναι η πεψίνη και η θρυψίνη. Ιδανικά ένζυμα για την αντιμετώπιση δυσπεψίας.

Παγκρεατίνη (Pancreatin)

Η παγκρεατίνη είναι ένας συνδυασμός ενζύμων που περιλαμβάνει πρωτεάσες (θρυψίνη, χυμοθρυψίνη), α-αμυλάση και παγκρεατική λιπάση. Κυρίως χορηγείται ως πεπτικό βοήθημα σε περιπτώσεις παγκρεατική ανεπάρκειας, γαστρεκτομής ή στεατόρροιας, δηλαδή αποβολή λίπους.

Χρήση, δοσολογία και τρόπος λήψης

   Τα ένζυμα λαμβάνονται ακριβώς πριν ή κατά τη διάρκεια των κυρίως γευμάτων, 2 έως 3 φορές την ημέρα. Δεν λαμβάνονται ενδιάμεσα καθώς το όξινο περιβάλλον του στομάχου θα τα διασπάσει. Δεν πρέπει να λαμβάνονται με ζεστά ροφήματα και φαγητά, ενώ ο συνδυασμός τους με προβιοτικά ενισχύει περαιτέρω την υγεία του εντέρου. Συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία δεν έχει οριστεί.

Ανεπιθύμητες αντιδράσεις

   Η μακροχρόνια λήψη πεπτικών ενζύμων είναι ασφαλής. Δεν θα πρέπει να λαμβάνονται από άτομα με διαβήτη ή άτομα με πεπτικό έλκος. Μεμονωμένα ή φόρμουλες που περιέχουν τα ένζυμα παπαΐνη και βρωμελαΐνη δε θα πρέπει να λαμβάνονται από άτομα υπό αντιπηκτική αγωγή.

   Τα πεπτικά ένζυμα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση πεπτικών ενοχλήσεων που οφείλονται σε καθυστερημένη κένωση του στομάχου η μη δυσπεψία.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε πεπτικά ένζυμα.

2 Σχόλια
 • Avatar

  Georgia Baboula

  Απάντηση

  ΠΟΙΑ ΕΝΖΥΜΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΑ ??? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • Πελαγία Δαμιανού

   Πελαγία Δαμιανού

   Κυρία Μπαμπούλα καλησπέρα σας,
   τα πεπτικά ένζυμα συστήνονται περισσότερο σε περιπτώσεις δυσπεψίας ή σε ανεπαρκή λειτουργία κάποιου οργάνου π.χ. πάγκρεας. Στην περίπτωση των εκκολπωμάτων θα σας βοηθούσε περισσότερο η λήψη προβιοτικών, της L-Γλουταμίνης που συμβάλλει στην επούλωση του εντέρου, καθώς και οι φυτικές ίνες, π.χ. ψύλλιο εάν αυτά οφείλονται στη δυσκοιλιότητα.

Αφήστε Σχόλιο