Γαστρεντερίτιδα: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση!

0 Comment

ga

Αν και οι περισσότεροι τρέμουμε στο άκουσμα της λέξης, η αλήθεια είναι μια: Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να συμβεί στον καθένα! Μπορεί να οφείλεται σε ιούς, βακτήρια ή παράσιτα και είναι κάτι που θέλει προσοχή ιδιαίτερα όταν ταξιδεύουμε.

Σίγουρα, οι πιθανότητες αυξάνονται, αν έρθουμε σε επαφή με άτομο που νοσεί ή βρίσκεται ακόμα σε περίοδο ανάρρωσης. Γι’ αυτό άλλωστε συχνά παρατηρείται μετά το πρώτο κρούσμα να κολλάει και η υπόλοιπη οικογένεια ή οι συνάδελφοι στο χώρο εργασίας. Όταν χρησιμοποιούμε την ίδια τουαλέτα, τις ίδιες πετσέτες ακόμα και τον ίδιο υπολογιστή αντιλαμβάνεστε πόσο εύκολο είναι να μεταδοθεί ένας ιός ή κάποιο βακτήριο!

Όμως, πολύ συχνά η γαστρεντερίτιδα εμφανίζεται και κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Το τι θα φάμε και θα πιούμε θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς είναι πολύ πιθανό να βρεθούν μικρόβια στα παγάκια στο ποτό μας, το νερό που πίνουμε, τρόφιμα που δεν είναι καλά πλυμένα ή καθαρισμένα ή δεν έχουν διατηρηθεί σε σωστές συνθήκες.

Γαστρεντερίτιδα: Συμπτώματα

Όταν η γαστρεντερίτιδα κάνει την εμφάνισή της γίνεται πολύ γρήγορα αντιληπτή. Δεδομένου ότι η οξεία γαστρεντερίτιδα λέγεται ότι είναι το πιο συχνό νόσημα στον κόσμο, γνωρίζουμε όλοι λίγο πολύ τα βασικά της συμπτώματα:

  • Διάρροια
  • Εμετοί
  • Κράμπες και πόνος στην κοιλιά
  • Αδυναμία, κόπωση και αφυδάτωση
  • Ελαφρύς πυρετός

Τους χειμερινούς μήνες είναι πιο κοινή η ιογενής γαστρεντερίτιδα, αυτή δηλαδή που οφείλεται σε ιό, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες η συνηθέστερη μορφή είναι η γαστρεντερίτιδα που συνδέεται με κάποιο βακτήριο.

Γαστρεντερίτιδα: Διάρκεια

Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας συνήθως διαρκούν από 24-48 ώρες, αλλά μπορεί να έχουν διάρκεια έως και 10 ημέρες, ανάλογα με τον παράγοντα μόλυνσης. Παρόλα αυτά χρειάζεται προσοχή ακόμα κι όταν υποχωρήσουν τα συμπτώματα, καθώς για τις επόμενες 3-4 ημέρες συνεχίζει να ελλοχεύει ο κίνδυνος να μολύνουμε κάποιον στον περίγυρό μας.

Γαστρεντερίτιδα: Αντιμετώπιση

Συνήθως, η γαστρεντερίτιδα είναι ένα νόσημα από το οποίο αναρρώνουμε πλήρως και σχετικά γρήγορα, αρκεί να κάνουμε τις σωστές κινήσεις.

Ηλεκτρολύτες

Το βασικό μας μέλημα είναι να φροντίσουμε να αναπληρώσουμε τα υγρά που χάσαμε από τις διάρροιες ή τους εμετούς. Εκτός από νερό, καλό είναι να προμηθευτούμε ηλεκτρολύτες, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να γεμίσουμε τις άδειες μας αποθήκες με πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος κ.ά.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι πολύτιμος σύμμαχός μας στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την γαστρεντερίτιδα. Δεδομένου ότι πρόκειται για τα “καλά βακτήρια”, βοηθούν να εξισορροπηθεί η μικροχλωρίδα του εντέρου και να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό μας, ώστε να μπορέσουμε να αναρρώσουμε πιο γρήγορα.  

Μάλιστα, πλέον πολλές εταιρείες βγάζουν ειδικά συμπληρώματα με προβιοτικά, σε  φόρμουλες ειδικά σχεδιασμένες για άτομα που ταξιδεύουν. Αναζητήστε τη λέξη “travel” στον τίτλο τους.

Γλουταμίνη

Η γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην επούλωση του εντερικού βλεννογόνου, με αποτέλεσμα να γίνεται ομαλά η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ταχύτερη ανάρρωση, καθώς τα πολύτιμα συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μπαίνουν εύκολα στην κυκλοφορία του σώματος.

Γαστρεντερίτιδα τι να φάω

Σίγουρα, όταν η γαστρεντερίτιδα μας βρίσκει, ο οργανισμός αποδυναμώνεται και συχνά έχουμε ανορεξία. Τις πρώτες μέρες είναι ίσως λίγο δύσκολο να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες, γι’αυτό επικεντρωθείτε στα υγρά. Προτιμήστε σούπες με ρύζι ή φιδέ, ζυμαρικά, φρυγανιές, κράκερς και άπαχα κρέατα.

Γενικά, φροντίστε να προσλαμβάνεται μικρές ποσότητες, ώστε να μην επιβαρύνεται το γαστρεντερικό σας. Για καλύτερη ενυδάτωση, καταναλώστε νερό, τσάι και ηλεκτρολύτες σε μικρές δόσεις περίπου κάθε 15 λεπτά.

Αποφύγετε συμπυκνωμένους χυμούς με ζάχαρη, καφεϊνούχα ροφήματα, σοκολάτες και σιρόπια, τηγανιτές ή λιπαρές τροφές, καθώς και τις πικάντικες. Επιπλέον, καλό είναι να μειώσετε κατά πολύ την πρόσληψη των φυτικών ινών, που απαντώνται συνήθως στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και τα προϊόντα ολικής.

Παρόλα αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις η αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας μπορεί να γίνει πιο δύσκολη. Για παράδειγμα, όταν κάποιος έχει συχνούς εμετούς, είναι δύσκολο να γίνει η ενυδάτωσή του από το στόμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως κρίνει ο γιατρός αν απαιτείται κάτι τέτοιο να γίνει παρεντερικά, με την εφαρμογή κάποιου ορού.

Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι, καθώς είναι πιο εύκολο να πάθουν αφυδάτωση. Γενικότερα, αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν για παραπάνω από 3 ημέρες, αν συνυπάρχει υψηλός πυρετός ή αν παρατηρηθεί αίμα στις κενώσεις, θα πρέπει ενδεχομένως να νοσηλευτείτε.

 

Βρείτε στο Vita4you.gr μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα με προβιοτικά, ηλεκτρολύτες και γλουταμίνη!

Βιβλιογραφία

https://www.webmd.com/digestive-disorders/gastroenteritis#1

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο