Διάρροια, οδηγός αντιμετώπισης

0 Comment

Διάρροια, οδηγός αντιμετώπισης

Η διάρροια, οξεία ή χρόνια, αποτελεί μια από τις πιο δυσάρεστες καταστάσεις και ένα πρόβλημα υγείας το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί κατάλληλα και άμεσα. Αφορά μικρούς και μεγάλους και ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά της υγεία εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Τι ορίζεται όμως ως διάρροια, πότε πρέπει να ανησυχούμε και πως μπορούμε ανάλογα την αιτία να την αντιμετωπίσουμε;

 

Τι είναι η διάρροια;

Η διάρροια αποτελεί ένα παθολογικό σύμπτωμα το οποίο μπορεί να οφείλεται σε πολλά και διαφορετικά αίτια. Χαρακτηρίζεται από αύξηση της υδαρότητας των κοπράνων, αύξηση της κινητικότητας του εντέρου και του αριθμού των κενώσεων. Η διάρροια προκύπτει από τη γρήγορη διάβαση τροφίμων και υγρών από το παχύ έντερο, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει το σώμα να απορροφήσει τα υγρά.

 

Διακρίνεται σε δύο τύπους, σε οξεία ή χρόνια διάρροια:

Η οξεία διάρροια διαρκεί μερικές ημέρες (έως και 2 εβδομάδες) και εμφανίζεται ξαφνικά. Συνήθως υποχωρεί από μόνη της. Δεν αποτελεί κάτι σοβαρό, ωστόσο εάν είναι επίμονη δεν υποχωρεί ή υπάρχει αίμα στα κόπρανα τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας.

Η χρόνια διάρροια χαρακτηρίζεται πάνω από 4 εβδομάδες διάρκεια και αποτελεί συνήθως αίτιο κάποια σοβαρής υποκείμενης πάθησης.

Όσον αφορά τα παιδιά, καθώς ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι ιδιαίτερα μεγάλος καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε ευθύς εξαρχής με τον παιδίατρο, ιδιαίτερα εάν η διάρροια διαρκεί πάνω από 24 ώρες.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • συχνή και υδαρή κόπρανα
 • έντονο κοιλιακό πόνο, κράμπες
 • πυρετό και αδιαθεσία
 • δίψα
 • απώλεια βάρους

 

Τι προκαλεί διάρροια;

Η διάρροια αποτελεί το σύμπτωμα και την εκδήλωση ενός προβλήματος υγείας, συνήθως μόλυνσης ή ίωσης. Μπορεί να οφείλεται ωστόσο και σε κάποια χρόνια πάθηση όπως είναι οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ΦΝΕ). Τα πιο συνήθη αίτια διάρροιας είναι:

 • Ιώσεις και επιμολύνσεις από παράσιτα και βακτήρια (όπως γαστρεντερίτιδα)
 • Τροφογενείς δηλητηριάσεις, τοξίνωση από νερό ή τρόφιμα
 • Χρόνιες φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (νόσος Crohn, ελκώδη κολίτιδα)
 • Ανοσοανεπάρκεια (AIDS)
 • Αποτέλεσμα λήψης φαρμάκων ή ανεπιθύμητη ενέργεια φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής (όπως αντιβιοτικά, χημειοθεραπεία)
 • Υπερκατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών (φρουκτόζη, σορβιτόλη και μαννιτόλη)
 • Δυσανεξία στη λακτόζη
 • Διάρροια του ταξιδιώτη (κατανάλωση ντόπιου φαγητού και νερού)

 

 Αντιμετώπιση

Τις περισσότερες φορές, η οξεία διάρροια υποχωρεί μετά με την αντιμετώπιση του παθογόνου παράγοντα που την προκάλεσε. Το πρώτο 24ωρό συνήθως αποφεύγεται η λήψη στερεάς τροφής, παρά μόνο τακτική χρήση υγρών για να εξασφαλίσουμε την ενυδάτωση του οργανισμού λόγω μεγάλης απώλειας υγρών. Σταδιακά και εφόσον είναι ανεκτά γίνεται επανένταξη των στερεών τροφών αποφεύγοντας τις πρώτες ημέρες την κατανάλωση φυτικών ινών.

 

Συμπληρώματα διατροφής

Ηλεκτρολύτες

Η αποφυγή της αφυδάτωση αποτελεί το κύριο μέλημα όταν υπάρχει διάρροια, ιδιαίτερα όσον αφορά τα παιδιά και τα βρέφη. Καθώς το εντερικό περιεχόμενο διαβαίνει πολύ γρήγορα τον εντερικό σωλήνα, η απλή λήψη νερού και υγρών δεν επαρκεί για να ενυδατώσει το σώμα και να αντισταθμίσει τις απώλειες. Η ενυδάτωση εκ του στόματος αφορά διαλύμματα ηλεκτρολυτών και γλυκόζης τα οποία εξασφαλίζουν καλύτερη ενυδάτωση. Στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα διατροφής με ηλεκτρολύτες και γλυκόζη τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.
Σπιτικές συνταγές ενυδάτωσης εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα λήψης ηλεκτρολυτών, αποτελούν το νερό από το βρασμό ρυζιού και κριθαριού (αναλογία 1/4) ή ο ζωμός από το βρασμό λαχανικών (ιδιαίτερα καροτιού και σέλερι).

Προβιοτικά

Η διάρροια χαρακτηρίζεται από διαταραχή της χλωρίδας του εντέρου. Η λήψη προβιοτικών βοηθάει σημαντικά στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων και στην πιο άμεση αντιμετώπιση της διάρροιας. Καλό θα είναι να προτιμάτε ισχυρές φόρμουλες προβιοτικών (με πολλά δισεκκατομύρια στελέχη) και να περιέχουν saccharomyces boulardii, lactobacillus GG, acidophilus ή bifidobacteria. Τα άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή θα πρέπει πρώτα να μιλήσουν με τον ιατρό τους πριν πάρουν συμπλήρωμα προβιοτικών. H λήψη προβτικών είτε μέσω συμπληρώματος ή μέσω διατροφής (κεφίρ, γιαούρτι) βοηθάει επίσης στην πρόληψη της διάρροιας καθώς ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε παθογόνα βακτήρια. Εάν πρόκειται να ταξιδέψετε καλό θα ήταν να ξεκινήστε να λαμβάνεται προβιοτικά αρκετές ημέρες πριν όπως και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

L-Γλουταμίνη

Η γλουταμίνη αποτελεί κύριο στοιχείο για την αποκατάσταση του εντερικού βλεννογόνου καθώς αποτελεί το καύσιμο για το πολλαπλασιασμό των εντερικών κυττάρων. H λήψη γλουταμίνης βοηθάει στη αποκατάσταση του εντέρου, στη μείωση του ερεθισμού ενώ ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Λακτάση

Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή ευαισθησία στη λακτόζη θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών/ τυροκομικών προϊόντων καθώς η διάρροια ενδέχεται να επιδεινωθεί. Ενδείκνυται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με λακτάση προν την κατανάλωση τροφών με λακτόζη.

Ψύλλιο

Το ψύλλιο αποτελεί μια διαλυτή φυτική ίνα η οποία βοηθά στην αύξηση του όγκου των κοπράνων. Εάν και χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, πολλές μελέτες έδειξαν πως βοηθά και στην αντιμετώπιση της ήπιας έως μέτριας διάρροιας. Το ψύλλιο προέρχεται από το φυτό Plantago ovata. Έχει την ιδιότητα να απορροφά μεγάλες ποσότητες υγρού στο μόριό του με αποτέλεσμα να μπορεί και να απορροφά τα υγρά του εντερικού σωλήνα και να βοηθά στο σχηματισμό των κοπράνων.

Διοσμεκτίτης

Ο διοσμεκτίτης αποτελεί ένα φυσικό μόριο με κρυσταλική μοφή, το οποίο έχει την ιδιότητα να απορροφά μεγάλες ποσότητες υγρών δίνοντας δομή και σχήμα στα κόπρανα. Επιπλέον έχει την ιδιότητα να μειώνει τη φλεγμονή του εντερικού βλεννογόνου και να απορροφά βακτήρια και εντεροτοξίνες που μπορεί να προκαλούν διάρροια. Πολλές μελέτες έδειξαν πως η λήψη διοσμεκτίτη συμβάλλει στη μείωση της διάρκειας της διάρροια καθώς και του αριθμού των κενώσεων. Η λήψη του είναι ασφαλής και σε παιδιά.

 

Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη γκάμα συμπληρωμάτων διατροφής για την αντιμετώπιση της διάρροιας.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο