Νατοκινάση, το ένζυμο για καρδιαγγειακή προστασία

0 Comment

   Η συχνότητα καρδιαγγειακής νόσου, έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελώντας την κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας του πληθυσμού. Ένα δυνατό όπλο για την ενίσχυση της καρδιαγγειακής λειτουργίας αποτελεί η νατοκινάση.

Τι είναι η νατοκινάση

   Η νατοκινάση αποτελεί μια πρωτεάση, δηλαδή ένα ένζυμο που διασπά πρωτεΐνες, η οποία προέρχεται από το φυτό Natto. Το φυτό Natto αποτελεί ένα Ιαπωνικό παραδοσιακό τρόφιμο το οποίο προέρχεται από τη ζύμωση των καρπών της σόγιας από τα βακτήρια Bacillus subtilis.

   Iστορικά το 1980 ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ότι το Natto μπορεί και διασπά το ινωδογόνο, για αυτό το λόγο ή απομόνωση του ενζύμου ονομάστηκε νατοκινάση (nattokinase).

Τρόπος δράσης

   Tο ινώδες είναι αποτέλεσμα των μηχανισμών που αναπτύσσονται στην περιοχή της λύσης της συνέχειας του αγγειακού τοιχώματος. Η συσσώρευση ινώδους, ωστόσο, στα αγγεία έχει ως αποτέλεσμα να οδηγεί σε θρόμβωση και καρδιαγγειακή νόσο.
Μετά την ανακάλυψη των δράσεων της νατοκινάσης, πολλές μελέτες έδειξαν πως μπορεί και διασπά του θρόμβους του αίματος, υδρολύωντας το ινώδες και το υπόστρωμα της πλασμίνης . Μέσω διαφόρων βιοχημικών μονοπατιών, αυξάνει τη δραστηριότητα του ενεργοποιητή του πλασμινογόνου (t-PA), ο οποίος έχει ινωδολυτικές ιδιότητες.

    Επιπλέον, έχει φανεί πως η λήψη συμπληρώματος νατοκινάσης έχει μια θετική επίδραση στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, καθώς εμποδίζει τη δράση του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE).

Ενδείξεις και οφέλη

   Με αφορμή τις παραπάνω ιδιότητες, πολλές έρευνες έχουν αναδείξει τις δράσεις της νατοκινάσης στην υποστήριξη του καρδιαγγειακού συστήματος. Συγκεκριμένα έχει φανεί πως η εκ του στόματος χορήγηση συμπληρωμάτων με νατοκινάση, συμβάλει στην

  • Μείωση συσσώρευσης ινώδους
  • Μείωση δημιουργίας νέων θρόμβων
  • Μειώνει τους υφιστάμενους θρόμβους και την αθηρωματική πλάκα των αγγείων
  • Μείωση της πηκτικότητας του αίματος
  • Βοηθά στην αντιμετώπιση του φλεβίτη
  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος

   Η δραστικότητα του ενζύμου ενισχύεται από την ικανότητά του να περνά ανέπαφο την οξύτητα του στομάχου, καθώς είναι ανθεκτικό σε όξινο pH καθώς και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η νατοκινάση απορροφάται στη συνέχεια από το βλεννογόνο του εντέρου, περνώντας στην κυκλοφορία του αίματος ασκώντας τις ινωδολυτικές της ιδιότητες.

Συνιστώμενη δόση και αλληλεπιδράσεις.

   Ως συνιστώμενη ημερήσια δόση, ορίζονται τα 100-200mg (10mg/kg). Η λήψη της δεν έχει παρενέργειες. Συμπληρώματα νατοκινάσης δεν πρέπει να λαμβάνονται από άτομα που είναι υπό αντιπηκτική αγωγή ή παίρνουν αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, εγκύους ή θηλάζουσες.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε συμπληρώματα διατροφής με νατοκινάση, για ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο