Άγχος, Stress και Κρίση πανικού: Συμπτώματα και Διαφορές

0 Comment

stress

Όλοι λίγο πολύ έχουμε αγχωθεί κάποιες φορές στη ζωή μας. Άλλοι σπάνια και άλλοι καθημερινά, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό υποφέρει από κρίσεις πανικού. Τα συμπτώματα εκτός από διαταραχές στη διάθεση και την ψυχολογία, συχνά είναι και σωματικά. Πώς όμως θα καταλάβουμε αν υποφέρουμε από άγχος, stress ή αν μόλις πάθαμε μια κρίση πανικού;

Άγχος και stress: ποια η διαφορά;

Μπορεί να νομίζουμε ότι πρόκειται για δυο έννοιες ταυτόσημες, όμως στην πραγματικότητα υπάρχει διαφορά ανάμεσά τους. Το stress χαρακτηρίζεται από εκνευρισμό και νευρικότητα, ενώ το άγχος από φόβο και ανησυχία.

Όταν μιλάμε για stress, αναφερόμαστε στη φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας, όταν έρχεται να αντιμετωπίσει κάποια απαιτητική πρόκληση από κάποιον εξωτερικό παράγοντα, όπως για παράδειγμα προβλήματα που προκύπτουν στο χώρο εργασίας, νέες καταστάσεις, είτε χαρούμενες-είτε λυπητερές, που μας κάνουν να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και την αδρεναλίνη μας να ρέει! 

Στην ουσία είναι η αντίδρασή μας σε κάποια “απειλή” και συνήθως είναι κάτι που κρατά λίγο. Το stress μπορεί να είναι θετικό, αλλά μπορεί να είναι και αρνητικό. Για παράδειγμα, μπορεί να μας κινητοποιήσει και να πετύχουμε γρήγορα κάποιους στόχους, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε πονοκεφάλους, αϋπνία ακόμα και κατάθλιψη. Το ποια στάση θα επιλέξουμε να έχουμε σε αυτές τις καταστάσεις, καθώς και το κατά πόσο θα διατηρήσουμε τον έλεγχο, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του στρες. 

Σύμφωνα με τον David Spiegel, αναπληρωτή καθηγητή ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Stanford: “όταν έχουμε να κάνουμε με stress, ξέρουμε ακριβώς με τι έχουμε να κάνουμε: μπορεί να είναι μια διορία, ένας λογαρισμός, το να πάρουμε τα παιδιά μας από το σχολείο. Είναι αυτές οι καταστάσεις που μπορούν να μπουν σε σειρά προτεραιότητας και να τις διαχειριστούμε μια-μια κάθε φορά. Ξεδιαλύνετε τι μπορείτε να κάνετε και τι όχι. Αναλάβετε όσα μπορείτε να φέρετε εις πέρας και δώστε στον εαυτό σας εύσημα όταν τα καταφέρετε”. Προκειμένου να διαχειριστείτε το stress, απαλλάξτε τον εαυτό σας από την ιδέα ότι πρέπει να λύσετε τα πάντα

Άγχος: συμπτώματα

Το άγχος αποτελεί περισσότερο ένα εσωτερικό συναίσθημα που συχνά χαρακτηρίζεται από φόβο, ανασφάλεια και σύγχυση. Σύμφωνα με τον Spiegel: “Το άγχος μετατρέπει το φόβο σε συναισθήματα και όσοι υποφέρουν από αυτό, τείνουν να αποφεύγουν αυτό που τους κάνει να φοβούνται, κάτι που μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση”. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία του άγχους τους και συχνά αναρωτιούνται “γιατί έχω άγχος;”. Διακατέχονται από φόβο για το άγνωστο, βλέπουν τα πράγματα μπερδεμένα και δυσκολεύονται να τα ξεδιαλύνουν. 

Αν το άγχος γίνει καθημερινότητα, επηρεάζει κατά πολύ την ποιότητα ζωής του ατόμου, γι’ αυτό και θα πρέπει να βρει τρόπους να το διαχειρίζεται και να το αντιμετωπίζει. Κάποια συνήθη συμπτώματα άγχους είναι το σφίξιμο στο στομάχι και η αύξηση των παλμών. 

 

Κρίση πανικού: Τι είναι;

Όταν το άγχος οδηγεί σε κρίση πανικού, τα συμπτώματα είναι πολύ πιο έντονα. Η κρίση πανικού θα μπορούσε να οριστεί ως ένα ξέσπασμα έντονου φόβου και άγχους που γιγαντώνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Δεν δίνει προειδοποιητικά σημάδια και μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, όπως στο δρόμο, στο αμάξι, στη δουλειά, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου κανείς βιώνει μια κρίση πανικού στον ύπνο του! Το άτομο συχνά νιώθει ότι παθαίνει καρδιακή προσβολή και ότι χάνει τις αισθήσεις του. 

Κρίση πανικού: συμπτώματα

Συνήθως όσοι βιώνουν μια κρίση πανικού έχουν έντονα σωματικά συμπτώματα όπως:

  • Ταχυκαρδία
  • Πόνος στο στήθος/πλάκωμα
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Αίσθημα απώλειας ελέγχου, μούδιασμα
  • Τάση λιποθυμίας, ζαλάδα, αδυναμία
  • Ναυτία
  • Ιδρώτας ή ρίγος
  • Φόβος θανάτου

 

Κρίση πανικού: πόσο κρατάει;

Συγκριτικά με το άγχος, στην κρίση πανικού τα συμπτώματα διαφέρουν ως προς την ένταση και τη διάρκεια. Οι κρίσεις πανικού συνήθως κορυφώνονται στα 10 λεπτά και έπειτα αρχίζουν να υποχωρούν. Τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα, που πολλοί καταλήγουν στα επείγοντα, νομίζοντας ότι η ζωή τους απειλείται. 

Παρόλα αυτά, δεν πρόκειται για μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Ωστόσο, συχνά επηρεάζεται η ποιότητα ζωής του ατόμου, καθώς πολλοί τείνουν να αποκτούν αγχώδεις διαταραχές, φοβίες και τάσεις για κατάθλιψη. Χαρακτηριστική επίσης είναι η κοινωνική απομόνωση, μιας και οι περισσότεροι έχουν το φόβο ότι κάτι τέτοιο θα τους ξανασυμβεί, μη γνωρίζοντας πότε και πού!

Ξεδιαλύνετε λοιπόν αν ταλαιπωρήστε από άγχος ή stress ή αν πάθατε κάποια στιγμή κρίση πανικού. Δουλέψτε με τον εαυτό σας, ανακαλύψτε πώς να διώχνετε τα αρνητικά συναισθήματα μακριά, και μάθετε να αντιμετωπίζετε με ψυχραιμία και αισιοδοξία τις διάφορες δυσκολίες. Αλλάξτε συνήθειες στην καθημερινότητά σας και δείτε το ποτήρι μισογεμάτο!

Στο Vita4you.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα διατροφής για άγχος!

Πηγές

https://www.psychologynow.gr

https://www.huffpost.com/entry/stress-anxiety-difference_n_4833172

https://adaa.org/understanding-anxiety/panic-disorder-agoraphobia/symptoms

 

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο