Ηλιακά εγκαύματα, πώς θα τα αντιμετωπίσετε!

0 Comment

hliaka-egkaumata

Καλοκαιρινές βουτιές, ατελείωτες ώρες στο ήλιο και τα ηλιακά εγκαύματα καραδοκούν. Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των δερματολόγων και των αρμόδιων φορέων, η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο και στις παραλίες συνεχίζεται, ο κόσμος “σιγοψήνεται” και μαζί με την ηλίαση αυξάνεται και η συχνότητα των ηλιακών εγκαυμάτων. Πώς μπορούμε όμως να αντιμετωπίσουμε κατάλληλα αυτή τη δυσάρεστη συνέπεια του καλοκαιριού;

Τι είναι τα ηλιακά εγκαύματα;

   Ως ηλιακό έγκαυμα ορίζεται η βλάβη των ιστών του δέρματος, εξαιτίας της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Αποτελεί μια οξεία βλάβη η οποία οφείλεται στην επίδραση της UVB ακτινοβολίας.

   Τα εγκαύματα κατηγοριοποιούνται ανάλογα τη σοβαρότητά τους και το βάθος της βλάβης που προκαλούν στην επιδερμίδα. Οπτικά ένα έγκαυμα μπορεί να κυμαίνεται από ένα απλό κοκκίνισμα έως και οιδηματώδεις καταστάσεις με φυσαλίδες γεμάτες ορό, που είναι ιδιαίτερα επίπονες. Σε ακραίες καταστάσεις ηλιακών εγκαυμάτων μπορεί να υπάρξουν γενικευμένες επιπλοκές όπως αφυδάτωση, σύγχυση κ.α.

Αντιμετώπιση ηλιακών εγκαυμάτων

   Εφόσον δεν έχετε προλάβει τα ηλιακά εγκαύματα και τελικά καήκατε, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα, ώστε να επιταχύνετε την ανάπλαση της επιδερμίδας , να μειώσετε τη φλεγμονή και να ανακουφίσετε το δέρμα από το τράβηγμα και την αφυδάτωση.

 • Χρησιμοποιήστε καταπραϋντικά – ενυδατικά γαλακτώματα μετά την έκθεση στον ήλιο τα οποία αναπληρώνουν τη χαμένη υγρασία της επιδερμίδας, επαναφέροντας την ελαστικότητα του δέρματος.
 • Χρησιμοποιήστε προϊόντα με βάση την αλοή, η οποία έχει ενυδατικές, αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες.
 • Χρησιμοποιήστε προϊόντα με βάση το γιαούρτι ή ακόμη και απλό γιαούρτι, καθώς θωρακίζει την υγρασία της επιδερμίδας, ανακουφίζοντας από τον αίσθημα καύσου.
 • Μην χρησιμοποιείται ενυδατικά λάδια.
 • Αυξήστε την κατανάλωση υγρών και κυρίως νερού.
 • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, μέχρι πλήρους επαναφορά της επιδερμίδας στην πρότερη κατάσταση.
 • Καλύψτε το δέρμα με βαμβακερά ρούχα, αποφεύγοντας τα συνθετικά και τα πολύ εφαρμοστά ρούχα.
 • Εφαρμόστε κομπρέσες με απαλές βαμβακερές γάζες ή πετσέτες στην καμένη περιοχή, εμποτισμένες με κρύο νερό, διάλυμα αλόης ή χαμομηλιού. Εναλλακτικά μπορείτε να εφαρμόσετε φυσιολογικό ορό.
 • Σε ακραίες περιπτώσεις όπου υπάρχει μεγάλη φλεγμονή και μέχρι να έχετε πρόσβαση σε κάποιο ιατρό, μπορείτε να βάλετε κρέμες με κορτιζονούχο ή/και καταπραϋντική δράση με αλόη, καλαμίνη ή καλέντουλα.

   Παρά την πληθώρα των προϊόντων που υπάρχουν στον εμπόριο για την άμεση ανακούφιση και αντιμετώπιση των ηλιακών εγκαυμάτων, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία! Γι’ αυτό εκτός από το aftesun σας, εξοπλιστείτε κατάλληλα με αντιηλιακά, καπέλα και όλα τα απαραίτητα αντικείμενα που θα σας εξασφαλίσουν ασφάλεια και σωστή φροντίδα της επιδερμίδας σας.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία προϊόντων για τη φροντίδα της επιδερμίδας μετά την έκθεση στον ήλιο ή ακόμη για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων.

0 Σχόλια

  Αφήστε Σχόλιο