Κερατίνη, για υγιή μαλλιά, νύχια και δέρμα

0 Comment

keratin

Τα όμορφα νύχια, τα υγιή μαλλιά και το λαμπερό δέρμα, αποτελούν πράγματα που όλοι ποθούν! Εάν και τελείως διαφορετικά στην όψη, μοιράζονται όλα ένα κοινό δομικό στοιχείο, την κερατίνη.

Τι είναι η κερατίνη

   Αποτελεί μια πρωτεΐνη η οποία ανήκει στις ινώδεις δομικές πρωτεΐνες. Αποτελεί ένα αδιάλυτο μόριο ανθεκτικό ακόμη και στα οξέα του στομάχου ή σε οργανικούς διαλύτες. Αποτελεί το εξωτερικό στρώμα των επιθηλιακών κυττάρων και εντοπίζεται στα μαλλιά, στα νύχια και στο δέρμα. Κύριο δομικό στοιχείο της κερατίνης αποτελεί το αμινοξύ κυστεΐνη, η συγκέντρωση της οποία είναι πιο αυξημένη στα νύχια και στα μαλλιά, σε σχέση με το δέρμα. Για το λόγω αυτό τα μαλλιά και τα νύχια είναι πιο ισχυρά.

Ιδιότητες

   Η κεράτινη στιβάδα αποτελείται από κερατινοκύτταρα συνδεδεμένα μεταξύ τους με ισχυρούς δεσμούς. Κύριο στόχος είναι να θωρακίσει τον οργανισμό απέναντι σε εξωτερικούς παράγοντες, να διατηρήσει την υγρασία του σώματος παίζοντας το ρόλο του ισχυρού δερματικού φραγμού. Το δέρμα έχει την ιδιότητα να αποβάλει την κερατίνη του και να ανανεωνεί συχνά τα κύτταρά της ή να ενισχύει ορισμένες περιοχές (παλάμες, πέλματα, αγκώνες) όπου υπάρχει έντονη τριβή. Τα μαλλιά και τα νύχια, αντίθετα έχουν μικρότερη συγκέντρωση λιπιδίων μεταξύ των κερατινοκυττάρων γι’ αυτό και έχουν μεγαλύτερη συνοχή, ενώ δεν ανανεώνουν τόσο συχνά τα κύτταρά τους.

Επιδερμίδα

Η δυνατή επιδερμίδα απαιτεί και τη σωστή προστασία. Η κεράτινη στιβάδα αποτελείται από νεκρά κύτταρα τα οποία είναι η τελευταία στρώση του δέρματος (stratum corneum). Προστατεύουν τον οργανισμό από εξωτερικούς παράγοντες και μικρόβια, χαρίζουν αδιαπερατότητα ενώ παράλληλα διατηρούν την υδρική ισορροπία του οργανισμού, εσωτερικά και εξωτερικά.

Μαλλιά

Οι τρίχες των μαλλιών αποτελούνται σε πολύ μεγάλο ποσοστό (έως 95%) από πρωτεΐνες, μια εκ των οποίων αποτελεί η κερατίνη. Η χρόνια χρήση βαφών, το στέγνωμα των μαλλιών και η συστηματική χρήση καλλυντικών προϊόντων, ταλαιπωρούν τα μαλλιά, φθείρουν το τριχωτό της κεφαλής με αποτέλεσμα τα μαλλιά να χάνουν κερατίνη, να αφυδατώνονται και να είναι αύθραυστα. Για το λόγο αυτό, πολλές θεραπείες για τα μαλλιά περιέχουν κερατίνη και αποκαθιστούν την υγεία και λάμψη των μαλλιών.

Νύχια

Αποτελούν έναν κερατινοποιημένο ιστό ο οποίος εντοπίζεται στην άκρη των δαχτύλων και αποτελούν από τους πιο ισχυρούς ιστούς. Το συνεχές γυάλισμα των νυχιών, τα μανό και η χρήση χημικών και ακρυλικών ενώσεων ταλαιπωρούν τα νύχια, αφαιρούν στρώσεις κερατίνης, με αποτέλεσμα να γίνονται εύθραυστα, να σπάνες και να ξεφλουδίζουν. Η χρήση προϊόντων και συμπληρωμάτων που περιέχουν κερατίνη βοηθούν στην αποκατάσταση της υγείας των νυχιών.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε προϊόντα με κερατίνη που ενισχύουν το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια σας!

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο