Αλάτι Ιμαλαΐων VS Θαλασσινό αλάτι

0 Comment

 To αλάτι αποτελεί ένα από τα κοινά στοιχεία της διατροφής του ανθρώπου δίνοντας γεύση σε ότι προστίθεται. Αποτελεί ένα φυσικό στοιχείο το οποίο εντοπίζεται κατά κύριο λόγω στο θαλασσινό νερό καθώς και σε πετρώματα, σε στερεή μορφή.

   Η χημική του δομή είναι το χλωριούχο νάτριο (NaCl) και στο εμπόριο διατίθεται σε πολλές μορφές αλλά και είδη (λεπτόκοκκο, χονδρόκοκκο ή νιφάδες). Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί ιδιαίτερη αξία στο αλάτι Ιμαλαΐων, ένα ροζ άλας το οποίο προέρχεται από το όρη των Ιμαλαΐων. Ποια είναι η διατροφική του αξία και πως διαφοροποιείται από το κοινό σε όλους μας θαλασσινό αλάτι;

Αλάτι Ιμαλαΐων

   Αποτελεί ένα είδος ορυκτού άλατος, το οποίο προκύπτει έπειτα από την εξόρυξη. Τα ορυκτά αλάτια προέρχονται από περιοχές που κάποτε καλύπτονταν από νερό και ήταν θάλασσα και με το πέρασμα του χρόνου η γεωλογία άλλαξε και μετατράπηκαν σε όρη. Το αλάτι Ιμαλαΐων είναι στερεό και δεν είναι υγροσκοπικό, δηλαδή δεν απορροφά υγρασία στο μόριό του. Το απαλό ροζ χρώμα οφείλεται στο οξείδιο του σιδήρου ενώ χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα έντονη γεύση.

Θαλασσινό αλάτι

   Πρόκειται για κρυστάλλους άλατος οι οποίοι προέρχονται φυσικά από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού στις αλυκές. Η εξάτμιση αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία η οποία γίνεται είτε φυσικά λόγω περιβαλλοντικών φαινομένων (ηλιοφάνεια, αέρας κ.α.) ή τεχνητά στο εργαστήριο. Αποτελεί το πιο κοινά χρησιμοποιούμενο αλάτι και διατίθεται σε διάφορες μορφές και χρώματα, ανάλογα την επεξεργασία του.

Διατροφική αξία

   Το αλάτι Ιμαλαΐων, παρά την υψηλή συγκέντρωση σε ιχνοστοιχεία, δεν περιέχει ιώδιο. Η προσθήκη ιωδίου είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το ιώδιο αποτελεί βασικό ιχνοστοιχείο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς, ενώ έλλειψή του οδηγεί σε θυρεοειδοπάθειες και βρογχοκήλη. Για το λόγο αυτό και καθιερώθηκε η προσθήκη ιωδίου στο επιτραπέζιο αλάτι, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής λήψη του. Καθώς το αλάτι Ιμαλαΐων ως ορυκτό άλας δεν περιέχει ιώδιο, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται εναλλάξ με το θαλασσινό αλάτι, ώστε να μην υπάρξει έλλειψη ιωδίου.

   Τόσο το αλάτι Ιμαλαΐων, όσο και το θαλασσινό είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Ωστόσο το αλάτι Ιμαλαΐων είναι πιο πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά καθώς περιέχει μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο καθώς και ίχνη από βόριο, φθόριο, ιώδιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και χαλκό. Συνολικά σύμφωνα με χημικές αναλύσεις περιέχει τουλάχιστον 80 διαφορετικά ιχνοστοιχεία, καθιστώντας το ιδιαίτερα θρεπτικό σε σχέση με το θαλασσινό αλάτι

    Παρόλο που πολλοί θέλουν να πιστεύουν ότι το αλάτι Ιμαλαΐων δεν περιέχει πολύ νάτριο και είναι καταλληλότερο για άτομα με αρτηριακή πίεση, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τόσο το θαλασσινό αλάτι όσο και το αλάτι Ιμαλαΐων περιέχουν παρόμοια σύσταση σε νάτριο (98% με 95-96%, αντίστοιχα). Συνεπώς οι συστάσεις για ημερήσια πρόσληψη αλατιού δεν θα πρέπει να ξεπερνιούνται, ανεξάρτητα από το είδος του αλατιού που καταναλώνεται. Σύμφωνα με την EFSA η ημερήσια πρόσληψη αλατιού δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 3.8γρ./ημέρα (1.5γρ. νατρίου/ημέρα), το οποίο υπολογίζεται σε 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

   Ιδανικά λοιπόν, διατηρείστε την ποικιλία στη διατροφή σας και πάνω απ’ όλα με μέτρο στην κατανάλωση αλατιού! Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε αλάτι σε διάφορες ποικιλίες και μορφές

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο