Σελήνιο και θυρεοειδής αδένας

0 Comment

thyroid

Ο θυρεοειδής είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του σώματος. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί αύξηση της συχνότητας εμφάνισης θυρεοειδοπαθειών ενώ πολλές φορές οι θυρεοειδοπάθειες μένουν αδιάγνωστες.

 

Ο ρόλος του σεληνίου στο θυρεοειδή αδένα

Ανάμεσα στα στοιχεία που συμμετέχουν στη υγεία και καλή λειτουργία του θυρεοειδούς είναι το σελήνιο. Το όνομα του σεληνίου, προέρχεται, όπως αποκαλύπτει το όνομά του, από την ελληνική λέξη σελήνη, καθώς όταν λιώνει αποκτά ένα λαμπερό γκρι χρώμα, όπως το φεγγάρι.

Ο θυρεοειδής αποτελεί το όργανο με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σεληνίου ανά γραμμάριο, σε σχέση με του υπόλοιπους ιστούς. Ο λόγος είναι ότι ο θυρεοειδής εκφράζει μια σειρά από σεληνοπρωτεΐνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη μετατροπή της θυροξίνης-Τ4 σε τριιωδοθυρονίνη – Τ3. Έλλειψη σεληνίου οδηγεί σε μείωση της σύνθεσης θυρεοειδικών ορμονών, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων TSH. Ωστόσο η αυξημένη παραγωγή TSH και μετατροπή της Τ4 σε Τ3, έχει ως αποτέλεσμα να παράγεται υπεροξείδιο του υδρογόνου το οποίο δεν μεταβολίζεται επαρκώς και έτσι συσσωρεύεται και προκαλεί βλάβες στο θυρεοειδή.

Επιπλέον ορισμένες σεληνοπρωτεΐνες έχουν πολύ σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στην αντιοξειδωτική προστασία του θυρεοειδούς και στη μείωση της οξειδωτικής βλάβης που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Η λήψη σεληνίου φαίνεται να είναι ωφέλιμη ακόμη και σε αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς όπως είναι η νόσος Hashimoto και η νόσος του Graves.

 

Πηγές και μορφές σεληνίου

Η πρόσληψη σεληνίου καθορίζεται από τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού, τη διατροφή αλλά και τη γεωγραφική περιοχή. Οι κύριες πηγές σεληνίου είναι το κρέας, το ψάρι, τα ζυμαρικά, το ρύζι, το ψωμί και τα δημητριακά.

Το σελήνιο υπάρχει διαθέσιμο σε διάφορες μορφές. Οι οργανικές μορφές σεληνίου (σεληνομεθειονίνη και σεληνοκυστεΐνη) είναι καλύτερα απορροφήσιμες που προσφέρουν μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα (90%). Για το λόγο αυτό αποτελούν τη μορφή εκλογής για την αντιμετώπιση και θεραπεία του θυρεοειδούς. Αντίθετα οι ανόργανες μορφές (selenite and selenate) δεν έχουν τόσο μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα (10%) και είναι υποδεέστερες.

 

Συνιστώμενη ημερήσια δόση

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σεληνίου είναι 55mcg, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες άνω των 18 ετών. Οι ανάγκες διαφοροποιούνται ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης ή την ύπαρξη εγκυμοσύνης ή γαλουχίας. Παρόλο που το σελήνιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς, η υπερπρόσληψη σεληνίου έχει τοξικές δράσεις για τον οργανισμό.

 

Συμπερασματικά

Η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σεληνίου είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του θυρεοειδούς ακόμη και αφού έχουν εμφανιστεί θυρεοειδοπάθειες. Για συμπληρώματα σεληνίου μπορείτε να επισκεφτείτε το Vita4you.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο