Σιρτουίνη: η πρωτεΐνη για αντιγήρανση του δέρματος

0 Comment

sirtouini

    Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και σίγουρα αξίζει την προσοχή και την φροντίδα μας. Ειδικά το πρόσωπο είναι το πιο εκτεθειμένο σημείο – ήλιος το καλοκαίρι, κρύος αέρας τον χειμώνα – και εάν συνυπολογίσουμε τις τοξίνες που το κατακλύζουν από τα όσα τρώμε ή από τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε σίγουρα θα καταλάβουμε γιατί είναι τόσο σημαντική η προστασία του!

  Την τελευταία δεκαετία, η επιστήμη της αντιγήρανσης και της κοσμετολογίας έχει εστιάσει στις σιρτουίνες, μια ομάδα εφτά εξειδικευμένων πρωτεϊνών που έχει βρεθεί ότι προστατεύουν από τη γήρανση του δέρματος και προάγουν τη γενικότερη υγεία και την μακροζωία.

  Ειδικότερα, η Sirtuin 1 ή SIRT1 (silent mating type information regulation 2 homolog) συμμετέχει σε μια σειρά σημαντικών λειτουργιών στον οργανισμό όπως είναι η κυτταρική ανάπτυξη, ο μεταβολισμός, η έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων, η επιδιόρθωση του DNA, η διαδικασία απόπτωσης των κυττάρων και ο σχηματισμός της ετεροχρωματίνης.

  Η παραγωγή της SIRT1 ενεργοποιείται στο σώμα με τον περιορισμό των θερμίδων της διατροφής (δίαιτα χαμηλών θερμίδων) και με την άσκηση, αλλά και από φυσικούς ενεργοποιητές, όπως είναι η πολυφαινόλη ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στο κόκκινο σταφύλι, η νιασίνη (βιταμίνη Β3), και το νικοτιναμίδιο.

  Η δράση της έχει βρεθεί ότι είναι ιδιαίτερα προστατευτική για το δέρμα, καθώς αυξάνει σημαντικά την αντίστασή του στο οξειδωτικό stress, μειώνει τη φθορά των κυττάρων που προκαλείται με την πάροδο της ηλικίας, ενώ ενισχύει τη φυσική αντίστασή του ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία.

  Μια από τις βασικές ιδιότητες των σιρτουινών είναι η ενίσχυση της δομής του κολλαγόνου και της ελαστίνης εσωτερικά. Κάτι τέτοιο συμβαίνει με την αύξηση της δομής των ινών του δέρματος – των ινοβλαστών – και την παράταση του χρόνου ζωής των δερματικών κυττάρων. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος και διατηρούν το οβάλ του προσώπου, προλαμβάνοντας τη χαλάρωση. Επίσης, επιδιορθώνουν τις βλάβες του DNA του δέρματος, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο εμφάνισης και την ένταση των ρυτίδων. Η SIRT1 είναι επιβραδυντικός παράγοντας για την εμφάνιση δυσχρωμιών ή κηλίδων που σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο.

  Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η σωστή και ισορροπημένη θερμιδικά διατροφή, τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης προσώπου και τα συμπληρώματα διατροφής με αντιοξειδωτικά όπως η ρεσβερατρόλη   και το σύμπλεγμα βιταμινών Β, μπορούν να διατηρήσουν το δέρμα μας νέο και όμορφο για πολλά χρόνια. Όλα αυτά με την ενεργοποίηση της δράσης των αντιγηραντικών σιρτουινών!

Σχετικά προϊόντα: Apivita wine elixir, Frezyderm Dermiox

Βιβλιογραφία
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23377138
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20730905

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο