Πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση των χεριών;

0 Comment

Moisturized hands

Το νερό παίζει σημαντικό ρόλο στο να είναι το δέρμα σας υγιές, απαλό και λαμπερό. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν το δέρμα χάνει τη φυσική του υγρασία. Οι αιτίες γι’ αυτό μπορεί να είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο -ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες- και η ελλιπής πρόσληψη υγρών.

Επιπλέον, η υπερβολική χρήση νερού και σαπουνιού επηρεάζουν την κεράτινη στιβάδα της επιδερμίδας μειώνοντας τον στεγανοποιητικό της ρόλο με αποτέλεσμα μια μεγαλύτερη εξάτμιση του νερού από το δέρμα σας.

Τα χέρια χρειάζονται περισσότερη προστασία και ενυδάτωση από όλο μας το σώμα γιατί εκτίθενται στον ήλιο πιο συχνά και μπορεί να κάνουμε υπερβολική χρήση νερού, σαπουνιού και απολυμαντικών, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας. Οι ενυδατικές κρέμες στεγανοποιούν την υγρασία και προλαμβάνουν την απώλεια νερού. Όταν το νερό δεν σφραγίζεται στο δέρμα μπορεί να “στεγνώσουν” τα χέρια σας.

Γιατί η επιδερμίδα των χεριών εμφανίζει ξηρότητα;

Πλέοντας πολύ συχνά τα χέρια -και ειδικά με ζεστό νερό– η απώλεια της φυσικής υγρασίας αυξάνεται. Ο λόγος είναι ότι το νερό δρα σαν μαγνήτης που προσελκύει νερό από τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και εξατμίζεται στον ξηρό αέρα. Το αποτέλεσμα είναι ακόμη ξηρότερο δέρμα. Για να μην συμβεί αυτό, φροντίστε να εφαρμόσετε αμέσως μια ενυδατική κρέμα χεριών μετά το πλύσιμο -ακόμη και ένα ελαφρύ στρώμα. Ο όρος ενυδατική κρέμα δεν σημαίνει ότι προστίθεται νερό στο δέρμα αλλά ότι αποτρέπεται η εξάτμιση του νερού. Οι ενυδατικές κρέμες βοηθούν στη φροντίδα του δέρματος επειδή αποκαθιστούν τη λειτουργία του φραγμού της επιδερμίδας.

Πολλά σαπούνια μπορούν να αφαιρέσουν μέρος της κεράτινης στιβάδας -του εξωτερικού στρώματος της επιδερμίδας- γι’ αυτό πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι που έχει ενυδατική προστασία, για παράδειγμα, ένα σαπούνι με κρεμώδη σύσταση. Θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε σαπούνια με συστατικά όπως η γλυκερίνη και η λανολίνη. Αποφύγετε καλύτερα τις μπάρες σαπουνιών γιατί τα συστατικά που κάνουν στο σαπούνι στερεό έχουν υψηλό pH, το οποίο προκαλεί περιττή ξηρότητα. Αντί αυτού, επιλέξτε υγρά σαπούνια. Ανεξάρτητα από τον τύπο του σαπουνιού που χρησιμοποιείτε, προσπαθήστε να κάνετε απαλή χρήση όταν πλένετε τα χέρια σας.

Πώς επαναφέρεται η υγιή όψη των χεριών;

Οι ενυδατικές κρέμες δεν λύνουν βέβαια όλα τα προβλήματα. Αν βλέπετε ότι το δέρμα των χεριών σας τείνει να είναι ξηρό μπορεί να υποθέσετε ότι θα βοηθούσε η χρήση ενυδατικής κρέμας. Παρότι αυτό ισχύει, είναι πιθανό το δέρμα σας να μην είναι ξηρό αλλά αφυδατωμένο. Το δέρμα έχει ένα φυσικό φράγμα λιπιδίων που προστατεύει από ζημιές και απώλεια νερού. Εάν είστε επιρρεπείς στο ξηρό δέρμα, αυτό είναι ένα σημάδι ότι δεν παράγονται αρκετά λιπιδικά κύτταρα και το δέρμα σας δυσκολεύεται να κρατήσει την υγρασία του. Αντί αυτού όμως, το δέρμα σας μπορεί να είναι αφυδατωμένο που σημαίνει ότι τα κύτταρά σας δεν έχουν αρκετό νερό.

Εάν το δέρμα σας είναι αφυδατωμένο, πρέπει να του προσθέσετε νερό. Το να πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ο ευκολότερος τρόπος να δώσετε την υγρασία που θέλουν τα κύτταρά σας όπως και το να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε και ένα ενυδατικό προϊόν με υαλουρονικό οξύ το οποίο έχει την ιδιότητα να συγκρατεί ποσότητα νερού 1.000 φορές μεγαλύτερη από το δικό του βάρος.

Το νερό όμως είναι ένα συστατικό που δεν διατηρείται στο δέρμα και αυτό ισχύει περισσότερο για τα χέρια. Εξατμίζεται μαζί με τα φυσικά έλαια του δέρματος και στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο πλένετε τα χέρια σας, τόσο περισσότερο στεγνώνει το δέρμα σας. Το ιδανικό είναι να λαμβάνετε αρκετά υγρά μέσω της διατροφής σας αλλά και να προστατεύετε τη φυσική υγρασία των χεριών σας. Συστήνεται η χρήση ενυδατικής κρέμας μετά από πλύσιμο χεριών, πριν από τον ύπνο και όποτε αισθάνεστε το δέρμα σας στεγνό. Το πρωί, οι ενυδατικές κρέμες πρέπει να εφαρμόζονται πριν από το αντηλιακό.

Στο Vita4you.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε ενυδατικές κρέμες χεριών!

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο