Πυρετός: Η μεγαλύτερη άμυνα του οργανισμού!

0 Comment

      Ο πυρετός είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος σε σημείο όπου προκαλείται δυσφορία. Συνοδεύεται από πονοκέφαλο, ρίγος, πόνο, ταχυκαρδία και εφίδρωση. Ο πυρετός εκφράζει την τάση του οργανισμού να περιορίζει τον πολλαπλασιασμό των ιών, των μυκήτων και των βακτηρίων που απειλούν την υγεία του. Από την αρχαιότητα ο πυρετός θεωρούνταν η αμυντική στρατηγική του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο Παρμενίδης (540-480 π.Χ.) είπε χαρακτηριστικά “Δώσε μου τη δύναμη να προκαλέσω έναν πυρετό και θα θεραπεύσω όλες τις ασθένειες”.

   Τι συμβαίνει όμως στον οργανισμό όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματος;

 1. Παρεμποδίζεται η ανάπτυξη ιών, βακτηρίων και μυκήτων.
 2. Αυξάνεται η δράση των μακροφάγων. Τα μακροφάγα είναι κύτταρα του αίματος που μεταναστεύουν στους ιστούς που προσβάλλονται από παθογόνους μικροοργανισμούς και συμβάλλουν στην εξόντωση τους.
 3. Αναπτύσσονται ειδικά ανοσοποιητικά κύτταρα και ανοσοσφαιρίνες. Οι ανοσοσφαιρίνες συνδέονται με συγκεκριμένα αντιγόνα ή τοξικές εισβολέων και εξουδετερώνουν τις ανεπιθύμητες δράσεις αυτών.
 4. Δημιουργείται Inteleukin1 – IL1 (διαβιβαστές πρωτεϊνικής φύσης που εκκρίνονται από τον οργανισμό για να συμβάλουν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος).
 5. Αυξάνεται η δράση των καταβολικών ενζύμων. Τα ένζυμα αυτά συμβάλουν στην αποδόμηση των μικροβίων και συνεπώς στην παρεμπόδιση του πολλαπλασιασμού των.

   Τις περισσότερες φορές ανεβάζουμε πυρετό από μικρές λοιμώξεις, όπως κρυολόγημα, πoνόλαιμο ή πόνο στο αυτί. Συνήθως όμως χρειάζεται μια λεπτομερής εξέταση από τον ιατρό για να αποκλειστούν επικίνδυνες παθήσεις. Επισκεπτόμαστε τον ιατρό όταν ο πυρετός:

 • Διαρκεί πάνω από 4 ημέρες
 • Είναι πάνω από 39.5ο C
 • Συνοδεύεται από δυσκαμψία στον αυχένα ή έντονο πονοκέφαλο
 • Συνοδεύεται από πόνο στην πλάτη και φλέμα με αίμα
 • Συνοδεύεται από πόνο στην κοιλιά, πόνο κατά την ούρηση ή αιματουρία
 • Συνυπάρχει με διαβήτη ή καρδιαπάθεια

Πως αντιμετωπίζουμε τον πυρετό;

   Δε χορηγούμε αντιπυρετικά! Η χορήγηση αντιπυρετικών μπλοκάρει τους μηχανισμούς αυτοΐασης και εμπεριέχει κίνδυνο αλλαγής της πορείας της νόσου. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι μέχρι την ηλικία των 4 ετών το αμυντικό σύστημα του παιδιού είναι ανώριμο, και η αντιμετώπιση κάποιου προβλήματος γίνεται με “εντολές” των εντερικών πλακών Peyer.

   Θεραπείες με αντιοβιοτικά καταστρέφουν τα φιλικά βακτήρια του εντέρου και οδηγούν σε δυσκοιλιότητα και χρόνιες παθήσεις (κολίτιδα, νόσος του Crohn). Είναι απαραίτητο μετά από κάθε χορήγηση αντιβιοτικού να γίνεται λήψη προβιοτικών για την αποκατάσταση της διαταραγμένης εντερικής χλωρίδας. Τα βότανα που συνιστώνται για τον πυρετό είναι κυρίως τα εφιδρωτικά. Τα εφιδρωτικά βότανα αυξάνουν την ποσότητα του ιδρώτα και ευνοούν την αποβολή τοξινών και τον καθαρισμό του οργανισμού. Έχουν δυναμωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες και ενισχύουν την ικανότητα του οργανισμού για αυτοΐαση. Τα πιο χρήσιμα βότανα είναι η αγγελική, το ευπατόριο, η νεπέτα, το καγιέν, η μέντα, οι καρποί σαμπούκου, το θυμάρι και η αχιλλέα. Η Αγιουβέρδα συνιστά ένα ρόφημα με 1/2 κ.γ. κόλιανδρο, 1/2 κ.γ. κανέλα, 1/4 κ.γ. σκόνη τζίντζερ σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό. Το αφήνουμε 10 λεπτά και πίνουμε χωρίς να το στραγγίσουμε.

Τεχνητός πυρετός

   Προκαλείται με το να μείνει κάποιος πολλή ώρα σε καυτό νερό. Η μέθοδος χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ρευματοπάθειας, δερματικών παθήσεων, αϋπνίας, αρθρίτιδας και καρκίνου Στην Καραϊβική οι ιθαγενείς θεραπεύουν τη σύφιλη ή τον καρκίνο με το να προκαλούν στους ασθενείς υψηλό πυρετό, όπως προκαλεί η ελονοσία και ο τυφοειδής πυρετός. Ο Dr. Werner Zabel αναφέρει για την ελώδη περιοχή Pontine κοντά στη Ρώμη, όπου τα κουνούπια μαστίζουν την περιοχή και όλοι οι κάτοιοκοι υπέφεραν από ελονοσία. Όταν το έλος αποξηράνθηκε, εξαφανίστηκαν τα κουνούπια και συνεπώς ο πυρετός και η ελονοσία. Τότε έγινε μια συνταρακτική ανακάλυψη. Όσο υπήρχε το έλος, τα κουνούπια και ο πυρετός δεν υπήρχε ούτε ένα κρούσμα καρκίνου. Μετά την αποξήρανση, η περιοχή σε 20 χρόνια έφτασε στην ίδια συχνότητα περιστατικών καρκίνου με τις υπόλοιπες περιοχές της Ιταλίας. Συμπεραίνουμε λοιπόν πως ο πυρετός, για τις απλές λοιμώξεις, βοηθάει τους μηχανισμούς αυτοΐασης του οργανισμού και γι’ αυτό δεν πρέπει να τον καταστέλλουμε.

Βιβλιογραφία:

 1. Νέες επιλογές φυσικής θεραπείας των B.Gottlieb, Suzan G-Berg, Patricia Fisher.
 2. Οδηγός βοτανοθεραπείας D.Hottman
 3. Αυτοθεραπεία P.Νάτζεμυ
 4. Φυσική Ιατρική Α.Πιστοφίδης
0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο