Φρούτα του Καλοκαιριού

0 Comment

Τα φρούτα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής και θεωρούνται σύμμαχοι της υγείας μας, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ωστόσο κάθε εποχή του χρόνου είναι διαθέσιμα, πολλά και διαφορετικά φρούτα. Ιδιαίτερα τα φρούτα του καλοκαιριού είναι εύπεπτα, έχουν γλυκιά γεύση και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, γεγονός που τα καθιστά μία από τις ιδανικότερες διατροφικές επιλογές.

Τα σημαντικότερα και “πλουσιότερα” φρούτα του καλοκαιριού είναι:

Το Αβοκάντο: Περιέχει βιταμίνες Α, E, K, σύμπλεγμα βιταμινών Β, βιταμίνη C, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο και ασβέστιο. Είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία της καρδιάς.

Ο Ανανάς: Το σημαντικότερο θρεπτικό πλεονέκτημα του ανανά είναι το μέταλλο Μαγγάνιο, που δρα σαν ρυθμιστής ενζύμων και βοηθάει στην αύξηση των επιπέδων βιοτίνης, θειαμίνης και της βιταμίνης C στο σώμα. Επίσης, βοηθάει τον οργανισμό να συνθέσει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που χρειάζεται.

Το Δαμάσκηνο: Είναι ένα φρούτο με πολύ γλυκιά γεύση, πλούσιο σε βιταμίνη Α, και C. Περιέχει επίσης ασβέστιο, μαγνήσιο και βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου, αφού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών.

Το Καρπούζι: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (90%) και αντιοξειδωτικά όπως καροτενοειδή, βιταμίνες Α, C και λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό με ισχυρή αντικαρκινική δράση που δρα ενάντια στη δημιουργία του καρκίνου του προστάτη. Το καρπούζι επίσης, αποτελεί πλούσια πηγή του αμινοξέος κιτρουλίνη που στη συνέχεια μεταβολίζεται σε αργινίνη – ένα αμινοξύ που ωφελεί την καρδιά, το κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό. Επίσης περιέχει κάλιο, που συμβάλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης.

Τα Κεράσια: Το κόκκινο χρώμα στα κεράσια αποδίδεται στις ανθοκυανίνες, ουσίες με αυξημένη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση οι οποίες συμβάλουν στην υγεία της καρδίας.

Το Μούσμουλο: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και ασβέστιο.

Τα Νεκταρίνια: Είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Το Πεπόνι: Αποδίδει υψηλή ποσότητα καροτενοειδών, βιταμίνης Α και C που δρούν αντιοξειδωτικά, αντικαρκινικά και αντιγηραντικά ενώ προστατεύει και την όραση.

Τα Ροδάκινα: Έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε β-καροτένιο και βιταμίνη C.

Τα Σταφύλια: Τα κόκκινα σταφύλια είναι πλούσια σε αθοκυανίνες και ρεσβερατρόλη, που συμβάλλουν στην υγεία της καρδίας.

Τα Σύκα: Είναι πάρα πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα.

Οι Φράουλες: Όπως και τα κεράσια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες ενώ έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και κάλιο.

 

 

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο