Έφη Δασκάλου
PhD, MSc, BSc Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος απόφοιτη του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (2008), με Μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2010 – Ειδίκευση  Διατροφή), και Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2015 – Ειδίκευση Κλινική Διατροφή & Μεταβολισμός).

Από το 2008 ασκεί το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, με εμπειρία στη κατάρτιση διαιτολογίων και τη διατροφική συμβουλευτική για φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις σε παιδιά και ενήλικες. Επιπλέον έχει εργαστεί σαν τεχνολόγος τροφίμων στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τα κατάλοιπα σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Από το 2013 είναι επιστημονική συνεργάτιδα του vita4you.gr, επιμελείται τα κείμενα και τις περιγραφές των προϊόντων της ιστοσελίδας με ενσωμάτωση των επίσημων ισχυρισμών υγείας και έγκυρων πληροφοριών και παράλληλα παρέχει συμβουλευτική και ενημέρωση με στόχο τη βέλτιστη και ασφαλή χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής, διατηρώντας παράλληλα την στήλη “Ρωτήστε τους ειδικούς 

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και ελληνικά ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τη παιδική διατροφή και τη κατάσταση διατροφής/θρέψης [WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI) , Malnutrition and outcome in hospitalized children in Europe ] και στην αξιολόγηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ φαρμάκων και τροφίμων με χρήση εξειδικευμένου λογισμικού. Ερευνητικές της εργασίες έχουν παρουσιαστεί και δημοσιευτεί σε εγχώρια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά,  έχει μεταφράσει εγχειρίδια διατροφής για τα κληρονομικά μεταβολικά νοσήματα [Australasian Society for Inborn Errors of Metabolism (ASIEM) Handbook : Εγχειρίδια δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη για τις Διαταραχές του Κύκλου Ουρίας, τις Οργανικές Οξυουρίες, την Ομοκυστινουρία, την Υπερορνιθιναιμία, και τη νόσο MSUD. International Pompe Association: Διατροφή και διαιτητική θεραπεία στη νόσο Pompe], ενώ αρθρογραφεί και σε ενημερωτικά blogs.

Οι τομείς ενδιαφέροντος και εξειδίκευσης της περιλαμβάνουν την μεθοδολογία της Διατροφικής Αξιολόγησης, τη Παιδική Διατροφή και τα Συμπληρώματα Διατροφής. Συνεχίζει την επιστημονική της ενημέρωση και κατάρτιση παρακολουθώντας συνέδρια και e-courses στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δείτε όλα τα άρθα