Μύθοι και αλήθειες για τη γαστροοοισοφαγική παλινδρόμηση

0 Comment

 Ανάμεσα στις πιο συχνές παθολογικές καταστάσεις που ταλαιπωρεί καθημερινά πολύ κόσμο είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Ορισμός

   Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) αποτελεί μια δυλειτουργία της βαλβίδας που υπάρχει στο άνω μέρος του στομάχου και ρυθμίζει την είσοδο και διατήρηση της τροφής μέσα στο στομάχι. Η χάλαση αυτού του γαστροοισοφαγικού σφιγκτήρα οδηγεί το γαστρικό οξύ και περιεχόμενο πολλές φορές να παλινδρομεί προς τα επάνω, προς τον οισοφάγο, με αποτέλεσμα να δημιουργεί αίσθημα καούρας και δυσφορία.

Τι ισχύει όμως για την ΓΟΠ, ποιές είναι οι αλήθειες και ποιοί οι μύθοι γύρω από την πάθηση;

Η διατροφή αποτελεί την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση της ΓΟΠ.

Αλήθεια. Η διατροφή αποτελεί το Α και το Ω στην αντιμετώπιση της γαστροιοισοφαγικής παλινδρόμησης. Συστήνεται αποφυγή λιπαρών τροφών, κατανάλωση αλκοόλ, πολύ γλυκών ή όξινων τροφίμων ενώ καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα τηγανητά και με πολλά μπαχαρικά τρόφιμα, καθώς ερεθίζουν τον οισοφάγο.

Η ΓΟΠ δεν επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ατόμων

Ψέμα. Η παλινδρόμης δημιουργεί πολλά δυσάρεστα συμπτώματα όπως καούρα, αίσθημα δυσφορίας ή φούσκωμα, τα οποία μπορεί να υπάρχουν όλη την ημέρα, να επιδεινώνονται με το φαγητό ή ακόμη να εμφανίζονται μέσα στον ύπνο. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει πολύ την ξεκούραση και την ηρεμία των ατόμων, υποβαθμίζοντας καθημερινά της ποιότητα ζωής τους. Επιπτώσεις από την χρόνια υπάρξη αθεράπευτης ΓΟΠ είναι η δημιουργία οισοφαγίτιδας, χάλασμα των δοντιών, έλκος οισοφάγου, οισοφάγος Barrett κ.α.

Η ΓΟΠ εμφανίζεται πιο συχνά στα άτομα με υπερβάλον βάρος σώματος.

Αλήθεια.Ανάμεσα στους αιτιολογικούς παράγοντες εμφάνισης παλινδρόμησης, αποτελεί και η παχυσαρκία. Ο λόγος είναι ότι λόγω συσσωρευμένους λίπους, ιδιαίτερα στην κοιλιακή χώρα, αυξάνει σημαντικά την πίεση που δέχεται το στομάχι, με αποτέλεσμα εάν υπάρχει και μια προδιάθεση, το περιεχόμενο του στομάχου να παλινδρομεί προς τα επάνω. Αντίστοιχο είναι το φαινόμενο και στις εγκύους που λόγω αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης μπορεί να εμφανιστεί παλινδρόμηση.

Δεν υπάρχουν φυτικά συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της ΓΟΠ.

Ψέμα. Στη φύση υπάρχουν πολλά βότανα που χάρη στις ιδιότητές τους μπορούν και δημιουργούν ένα στρώμα προστασίας στο βλενογόννο του οισοφάγου με αποτέλεσμα να τον προστατεύουν και να τον καταπραΰνουν από την αυξημένη οξύτητα. Επιπλέον μπορούν και δρούν ενάντια του γαστρικού άλγους και του φουσκώματος, ή δημιουργούν έναν προστατευτικό φραγμό αποτρέποντας την παλινδρόμηση τροφών και γαστρικού οξέος προς τον οισοφάγο.

Η στάση σώματος και ο τρόπος κατάκλισης μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ΓΟΠ;

Αλήθεια. Η παλινδρόμηση του οισοφαγικού σφιγκτήρα επηρεάζεται σημαντικά από τη στάση σώματος. Για το λόγο αυτό, συστήνεται τα άτομα να ξαπλώνουν εφόσον έχει ολοκληρωθεί η πέψη της τροφής μετά από ένα γεύμα ή να ξαπλώνουν να ανάκλιση ώστε να αποτρέπεται η παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου.

   Στο Vita4you υπάρχει μεγάλη ποικιλία συμπληρωμάτων διατροφής που βοηθούν στην αντιμετώπισης της γαστροισοφαγικής παλινδρόμησης και της καούρας.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο